
Το Όσλο, ο Τσάκος, ο Αλαφούζος και ο Μαρινάκης
Το χρηματιστήριο του Όσλο δεν είναι άγνωστο στην ελληνική ναυτιλία.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Την αρχή είχε κάνει ο όμιλος του Δρ. Ν. Τσάκου το μακρινό 1993, στη συνέχεια, το 2018 ο όμιλος Αλαφούζου και πλέον, πλώρη για την πόλη των φιορδ έβαλε ο όμιλος Μαρινάκη.
Βεβαίως, ο Όμιλος Τσάκου είναι πλέον η πιο παλιά ελληνική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Και υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν ότι το Όσλο είναι ο προθάλαμος της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, ο όμιλος Αλαφούζου, εξακολουθει να τιμά το dual-listed, αν και πρόκειται για ακριβό «σπόρ».
Η πρόσβαση σε δύο αγορές φέρνει κάθε εταιρεία πιο κοντά σε περισσότερους επενδυτές και μεγαλύτερα κεφάλαια, ενώ η διαφορά ώρας έχει κι αυτή τα πλεονεκτήματά της.
Επιπλέον, το Χρηματιστήριο του Όσλο, μέλος και αυτό της Euronext, προσφέρει στις ναυτιλιακές ένα εξειδικευμένο «οικοσύστημα» με γρήγορες διαδικασίες εισαγωγής και ρυθμιστική ευελιξία και μια από τις πιο ισχυρές κοινότητες αναλυτών παγκοσμίως, με ειδίκευση στη ναυτιλία και την ενέργεια.
Και η Capital Axis;
Τώρα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έρχεται για να δείξει στα χρηματιστήρια αυτό που η ελληνική ναυτιλία κάνει στη θάλασσα: Είναι παντού.
Με τρεις ξεκάθαρες επενδυτικές προτάσεις: Μία για το πετρέλαιο με την Capital Tankers στο Όσλο, μία για το φυσικό αέριο με την CCEC σε Νέα Υόρκη και Αθήνα και μία για το ξηρό φορτίο. Να δούμε λοιπόν, που θα πάει η Capital Axis που περιμένει 7 νέα Capesizes μέσα στο 2027.



