ΣΥΡΙΖΑ | Ορφανά, ρεπλίκες και κληρονόμοι

ΣΥΡΙΖΑ | Ορφανά, ρεπλίκες και κληρονόμοι

ΣΥΡΙΖΑ | Ορφανά, ρεπλίκες και κληρονόμοι

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πώς μια «μέση τιμή» ορίζει το σταυροδρόμι του κόμματος

Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε ένα κόμμα του 3%. Στα 15 χρόνια της ηγεσίας του, η καλύτερη εκλογική επίδοση που πέτυχε ήταν τον Ιανουάριο του 2015 με 36,34%. Το παρέδωσε τελικά, πριν από μερικές ημέρες, σε μια μέση τιμή της τάξης του 18%.

Σε αυτή τη μέση τιμή βρίσκεται και το στοίχημα της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας είναι ένα σημείο εκκίνησης, ή ένα σταυροδρόμι, από το οποίο ανοίγονται δυο δρόμοι.

Ο ένας είναι της περαιτέρω συρρίκνωσης που θα απομακρύνει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή των κομμάτων εξουσίας για να τον τοποθετήσει σε εκείνη των κομμάτων διαμαρτυρίας.

Ο άλλος είναι μιας μεγέθυνσης, από το μέγεθος της οποίας θα οριστούν οι πιθανότητες και η προοπτική της επαναφοράς στις ανώτερες τιμές του.

Και οι δυο δρόμοι είναι χρονικά πεπερασμένοι. Ο ορίζοντας είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα.

Το διάστημα είναι ικανό για να διαπιστωθεί πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι ακριβώς αυτό το quo vadis που θα εξαρτηθεί σε μέγιστο βαθμό από τον χαρακτήρα, το ύφος και τους στόχους της νέας του ηγεσίας.

Θα είναι μια ηγεσία που θα διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας; Ή θα είναι μια ηγεσία διαμαρτυρίας; Θα αλλάξει τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και κόντρα στο DNA του; Ή θα φτιάξει μια ρεπλίκα του αρχηγού που δόξασε το κόμμα του μέχρι τελικής πτώσεως αλλά αποδοκιμάστηκε από το ευρύτερο ακροατήριο;

Το ερώτημα είναι νωρίς να απαντηθεί και επειδή τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αυτό το πρώτο διάστημα να βρίσκονται κάτω από το σοκ όχι της συντριπτικής ήττας που υπέστη το κόμμα τους αλλά της αιφνίδιας απώλειας της ηγεσίας του.

Λειτουργούν περισσότερο σαν δυστυχή ορφανά και λιγότερο, ή και καθόλου, σαν αυτόνομοι πυλώνες του συριζαϊκού οικοδομήματος.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά οι κληρονόμοι μιας μέσης τιμής.

syriza2

ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά ζυμώσεων για τον επόμενο αρχηγό

Συνεδριάζει σήμερα Κυριακή 2 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να δρομολογηθούν τα βήματα για τον νέο αρχηγό και τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Τα μέλη της Γραμματείας αναμένεται να εξετάσουν το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών για την εκλογή νέου προέδρου, τον ορισμό των νέων στόχων του κόμματος και τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Αυτή τη στιγμή συγκρούονται δυο τάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα: Οι προεδρικοί, που επιθυμούν να γίνουν όλα γρήγορα, δηλαδή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έως το τέλος Ιουλίου και η Ομπρέλα που θέλει να πάνε όλα πίσω, δηλαδή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πιθανοί μνηστήρες για τη διαδοχή είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου.

Χθες 30/6 τέλος στα σενάρια διαδοχής έβαλε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Δεν ενδιαφέρομαι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σε συνομιλία που είχε με τον Νίκο Στραβελάκη στον Real fm. Επισήμανε ωστόσο ότι το αν θα ασχοληθεί ενεργά με τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «εξαρτάται από τις εξελίξεις».

GREECE POLITICS VOTE17 1

Ο κομβικός ρόλος του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Κομβικό ρόλο στη νέα εποχή ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παίξει το πρόσωπο που θα εκλεγεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τις έως τώρα πληροφορίες να προκρίνουν την Όλγα Γεροβασίλη. Mέχρι τις 6 Ιουλίου -πιθανότατα στις 3/8- πρέπει να έχει οριστεί το πρόσωπο αυτό, οπότε και θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επίσης μία από τις δύο επόμενες Κυριακές θα διεξαχθεί πιθανότατα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *