Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου ανάβουν ξανά οι Σαουδάραβες | Μειώνουν την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου ανάβουν ξανά οι Σαουδάραβες | Μειώνουν την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Oι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τουλάχιστον ένα μήνα από τον Ιούλιο, ως μέρος της προσπάθειας του ομίλου κορυφαίων παραγωγών OPEC+ να στηρίξει τις τιμές του αργού.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τους Mark Thompson και Michelle Toh/CNN Business

«Το Βασίλειο [της Σαουδικής Αραβίας] θα εφαρμόσει μια πρόσθετη εθελοντική περικοπή στην παραγωγή αργού πετρελαίου, ύψους ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο για έναν μήνα, ο οποίος μπορεί να παραταθεί», ανέφερε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Η είδηση οδήγησε ήδη τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερο επίπεδο. Το πρωί της Δευτέρας στο ασιατικό εμπόριο, το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αυξήθηκε 1% στα 76,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, αυξήθηκε 1,2% στα 72,6 δολάρια το βαρέλι.

Η δήλωση της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησε μια συνάντηση την Κυριακή στη Βιέννη της ομάδας του OPEC+, η οποία περιλαμβάνει μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλους μικρότερους παραγωγούς.

Στη συνάντηση, το Ριάντ συμφώνησε επίσης να παρατείνει τη μείωση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα —που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο— έως το 2024. Το Reuters, επικαλούμενο τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, ανέφερε ότι η Μόσχα θα επεκτείνει τη δική της μείωση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσουν επίσης να περιορίζουν την παραγωγή μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ανέφερε το Reuters.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας «εξήγησε ότι η πρόσθετη εθελοντική περικοπή του Βασιλείου έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου», πρόσθεσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Βόλτα με το τρενάκι του λούνα παρκ

Ο Λευκός Οίκος απάντησε στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου λέγοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικεντρώνονται στις τιμές όσον αφορά τους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Δεν είμαστε μέρος του ΟΠΕΚ+, ο οποίος λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε δήλωσή του στο CNN. «Εστιάζουμε στις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, όχι στα βαρέλια, και οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά από πέρυσι».

Πράγματι, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει από πριν από ένα χρόνο, σε μεγάλο βαθμό επειδή οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει. Μετά την εκτίναξη των 130 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο του 2022, οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό.

Τον Απρίλιο, ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε απροειοδοποίητα ότι τα μέλη του θα μειώσουν την παραγωγή κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πέρα από τις μειώσεις κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την αιφνιδιαστική μείωση του Απριλίου, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο αργότερα τον ίδιο μήνα, αλλά αντιστράφηκαν σε πορεία τις επόμενες εβδομάδες.

Την Παρασκευή, το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε πάνω από τα 76 δολάρια το βαρέλι, βοηθούμενο από τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve ενδέχεται να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πάνω από 11% κάτω από την αρχή του έτους και διαπραγματεύεται κοντά στο σημείο που βρισκόταν πριν από την κίνηση του ΟΠΕΚ+ τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο όμιλος Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών θα ανέστειλε την ανακοίνωση τυχόν περαιτέρω περικοπών της προσφοράς την Κυριακή, δεδομένης της απόκλισης συμφερόντων μεταξύ της Ρωσίας -οι εξαγωγές πετρελαίου της οποίας υπόκεινται σε ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από την G7 για τον πόλεμο στην Ουκρανία- και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία χρειάζεται το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου είχε υποκινήσει τις εικασίες για περαιτέρω περικοπή όταν είπε τον περασμένο μήνα ότι θα διατηρήσει τους short-sellers -οι έμποροι που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα πέσουν- «ενοχοποιημένους».

«Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης πόκερ… αλλά θα τους έλεγα απλώς: προσέξτε», είπε ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman σε συνέδριο στο Κατάρ που διοργάνωσε το Bloomberg.

Abdulaziz bin Salman

Ένα «γλειφιτζούρι»

Ο υπουργός περιέγραψε την απόφαση του Ριάντ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή την Κυριακή ως έναν τρόπο να εκπλήξει και να ανυψώσει την αγορά. «Αυτό είναι ένα σαουδαραβικό γλειφιτζούρι», είπε ο πρίγκιπας σύμφωνα με το Reuters σε συνέντευξη Τύπου. «Θέλαμε να παγώσουμε την τούρτα. Θέλουμε πάντα να προσθέτουμε σασπένς. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να προσπαθούν να προβλέψουν τι κάνουμε».

Ο Stephen Innes, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management, χαρακτήρισε την απόφαση «μια προσπάθεια να παρασχεθεί μια γέφυρα [στη σταθερότητα] μέχρι να αυξηθεί η ζήτηση».

Επί του παρόντος, το συναίσθημα των εμπόρων πετρελαίου «είναι εξαιρετικά εύθραυστο», έγραψε σε σημείωμα τη Δευτέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις από μια ζοφερή συνολική προοπτική για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη σκοντάφτει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα -τις δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.

Η επιβράδυνση στην οικονοπμία της Κίνας δίνει στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ελάχιστες ελπίδες για μια εύκολη έξοδο από τη δική της οικονομική ύφεση, καθώς η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της.

Οι συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου του ΟΠΕΚ+ χαρακτηρίστηκαν από περιορισμούς στην πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης.

Το Reuters ανέφερε σε ρεπορτάζ του την Τετάρτη ότι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τέτοιες συναντήσεις και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΠΕΚ ως μέλη του Τύπου δεν είχαν λάβει πρόσκληση να καλύψουν την εκδήλωση. Ο ΟΠΕΚ επίσης δεν πρόσφερε διαπίστευση στο Bloomberg για να καλύψει τη συνάντηση και δύο ρεπόρτερ της Wall Street Journal που καλύπτουν τακτικά τον ΟΠΕΚ δεν έλαβαν επίσης προσκλήσεις.

—Ο Matt Egan του CNN συνέβαλε σε αυτο το ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *