Ο OPEC σχεδιάζει σταδιακή χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου αλλά σε βάθος χρόνου

Ο OPEC σχεδιάζει σταδιακή χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου αλλά σε βάθος χρόνου

Οταν οι αξιωματούχοι από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συναντήθηκαν την Κυριακή, είχαν μπροστά τους ένα δύσκολο έργο: Να καθησυχάσουν τις ασταθείς αγορές ότι θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις προμήθειες πετρελαίου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τoν Stanley Reed/New York Times

Ο όμιλος, γνωστός ως OPEC Plus, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και περιλαμβάνει και τη Ρωσία, ήθελε επίσης να προσφέρει κάποια ελπίδα σε δυσαρεστημένους παραγωγούς όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι μπορεί σύντομα να πάρουν το πράσινο φως για την άντληση περισσότερου πετρελαίου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Riyadh, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, την Κυριακή είναι περίπλοκη. Στόχος της είναι να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου υποσχόμενη ότι οι βαθιές περικοπές στην παραγωγή θα επεκταθούν μέχρι το επόμενο έτος. Αλλά ορίζει επίσης μια σταδιακή εξάλειψη ενός τμήματος των περικοπών.

Από τον Οκτώβριο, η παραγωγή πετρελαίου για οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ, ενδέχεται να αυξηθεί σταδιακά σε μηνιαίες αυξήσεις έως το 2025.

Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, για παράδειγμα, θα έχει αυξηθεί σε σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα προς το τέλος του 2025 από περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια σήμερα, σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό το επίπεδο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από την ικανότητα παραγωγής των 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα της Σαουδικής Αραβίας.

Δεδομένων των ανταγωνιστικών συμφερόντων, η συμφωνία είναι το μόνο που θα μπορούσε να έχει πετύχει ο όμιλος, σύμφωνα με μια άποψη.

«Αυτή είναι μια απόφαση που αφορά το εδώ και τώρα», δήλωσε ο Raad Alkadiri, ανώτερος συνεργάτης στην ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, έναν ερευνητικό οργανισμό στην Ουάσιγκτον. «Αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη διαχείριση της αγοράς στην πράξη».

Ο Alkadiri είπε ότι πιστεύει πως οι αγορές πετρελαίου «δεν θα απογοητεύονταν» με το πακέτο, γνωρίζοντας ότι ο OPEC Plus θα μπορούσε πάντα να αλλάξει πορεία εάν άλλαζαν οι συνθήκες. Πράγματι, ένα δελτίο τύπου από την ομάδα που συναντήθηκε στο Riyadh ανέφερε ότι «οι μηνιαίες αυξήσεις μπορούν να παύσουν ή να αντιστραφούν, υπό τους όρους της αγοράς».

Είναι επίσης πιθανό αυτή η συμφωνία να θεωρηθεί ότι δεν κάνει αρκετά για να μειώσει την υπερπροσφορά πετρελαίου. «Είμαστε έκπληκτοι που αυτές οι χώρες ανακοινώνουν τώρα μια λεπτομερή χαλάρωση» των περικοπών, δεδομένων των ειδήσεων για εκπληκτικά υψηλές προμήθειες, έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs μετά τη συνεδρίαση της Κυριακής.

Ο Gary Ross, ένας βετεράνος αναλυτής σε θέματα πετρελαίου, είπε ότι οι επενδυτές ήταν ήδη ανήσυχοι. «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η συμφωνία θα τους κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλείς», είπε ο Ross, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Black Gold Investors, μιας εμπορικής εταιρείας.

Από τα τέλη του 2022, ο OPEC Plus έχει ωθηθεί σε μια σύνθετη σειρά περικοπών της παραγωγής σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις τιμές.

Οι χώρες παραγωγής έχουν συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό με το πρόγραμμα διαχείρισης της αγοράς, αλλά ορισμένες έχουν δείξει απογοήτευση επειδή πρέπει να περιορίσουν τις πωλήσεις ενός εμπορεύματος που είναι κρίσιμο για πολλούς από τους προϋπολογισμούς τους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, για παράδειγμα, παράγουν πολύ πάνω από τα συμφωνηθέντα ανώτατα όρια. Αυτή η τακτική φαινόταν να απέδωσε καρπούς για τα Η.Α.Ε., στα οποία χορηγήθηκε σταδιακή προσθήκη 300.000 βαρελιών την ημέρα στο επίσημο ανώτατο όριο.

Τα Η.Α.Ε. επενδύουν σε μεγάλο βαθμό με ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ConocoPhillips και TotalEnergies στη Γαλλία, για να αυξήσει την ικανότητά τους να παράγουν πετρέλαιο, και η χώρα έχει ξεπεράσει αυτό που είπε ότι είναι ένα ανώτατο όριο που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, πουλήθηκε την Παρασκευή για περίπου 82 δολάρια το βαρέλι, πολύ κάτω από τα επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι που έφτασε το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό ώστε να αποφέρει μεγάλα κέρδη για δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Shell και η Exxon Mobil.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ωστόσο, θα ήθελαν να δουν ακόμη υψηλότερες τιμές για να πληρώσουν για το κόστος ανάπτυξης και τα κοινωνικά προγράμματα, είπαν οι αναλυτές. Σε μια προσπάθεια να πιέσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από την πετρελαϊκή βιομηχανία, η Σαουδική Αραβία πρόσφερε την Κυριακή ένα μικρό ποσοστό των μετοχών της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, Saudi Aramco, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours