Ναυπηγεία Ελευσίνας - Onex και Fincantieri | Ανάληψη χρεών 220 εκατ. και επενδύσεις 200 εκατ.

Ανάληψη χρεών ύψους 220 εκατ. ευρώ και επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας της εταιρείας Onex Elefsis Naval & Maritime που ελέγχεται από τις εταιρείες Onex και Fincantieri. Παράλληλα, το σχέδιο αναζωογόνησης των ναυπηγείων, όπως ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, έχει την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.

κείμενο Βαγγέλης Μανδραβέλης

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αργήσουν. Μια κρίσιμη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα αποφασιστεί το μέλλον των ναυπηγείων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής των ναυπηγείων της Ελευσίνας, έχει υποσχεθεί να δώσει απάντηση για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων που έχει καταθέσει η Onex Elefsis Shipyards μέχρι με την μεθεπόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022.

Πάντως, χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έκβαση του ελληνο-ιταλικού εγχειρήματος. «Το σχέδιο (εξυγίανσης)», είπε ο κ. Γεωργιάδης, «έχει κατατεθεί στον βασικό πιστωτή των Ναυπηγείων Ελευσίνας που είναι το Πολεμικό μας Ναυτικό. Το ΠΝ και το υπουργείο Άμυνας έχουν δεσμευτεί να εγκρίνουν το σχέδιο αυτό μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση μιας συνεργασίας πολυεπίπεδης – μετά από την έγκριση της δικαστικής απόφασης- που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας με τρόπο που θα είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικός».

Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίσθηκε ως ισχυρός θιασώτης της ελληνικής, ιταλικής και αμερικανικής συνεργασίας. Υπογράμμισε το παράδειγμα του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρο, που έχει από τη πρώτη μέρα κέρδη, και το οποίο δείχνει το δρόμο. «Αν αυτό μπόρεσε να επιτευχθεί στη μικρή κλίμακα της Σύρου, στη μεγάλη κλίμακα της Ελευσίνας, το όριο είναι ο ουρανός», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι τόση η πελατεία δίπλα (εφοπλισμός, αμυντικές ναυπηγήσεις κ.λπ.) που «δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να μην πούμε ότι μπορούμε να το κάνουμε να γίνει και να είναι εξαιρετικά επιτυχημένο».

Ο κ. Γεωργιάδης παράλληλα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι υπάρχει διχογνωμία στην κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης. Επεσήμανε τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Αυτό έγινε, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ακριβώς για να καταδειχθεί «το μέγεθος της πολιτικής δέσμευσης της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη τα ναυπηγεία Ελευσίνας να πάρουν μπρος και να λειτουργήσουν».

Μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποίησε στην Ελευσίνα η εταιρεία Onex Elefsis Naval & Maritime, o πρόεδρος της εταιρείας Πάνος Ξενοκώστας, είπε ότι το βασικό σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει την αποπληρωμή χρεών του ναυπηγείου ύψους 220 εκατ. ευρώ και επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Το ναυπηγείο όπως αναφέρθηκε θα είναι σε θέση να υποστηρίζει την επισκευή/ανακατασκευή 150 έως 250 εμπορικών πλοίων ετησίως, επιπλέον των 100 που υποστηρίζει το Ναυπηγείο της Σύρου. Παράλληλα θα μπορούν να κατασκευάζονται δύο ή τρεις πλατφόρμες/πλοία, τόσο για το ελληνικό ναυτικό, όσο και για άλλους διεθνείς πελάτες των Onex/ Fincantieri.

O κ. Ξενοκώστας σημείωσε ότι πριν τρία χρόνια, όταν η εταιρεία του έβαζε στο στόχαστρο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας το εγχείρημα της αναβίωσης του ναυπηγείου φάνταζε τρελό. Σήμερα ωστόσο είναι πολύ κοντά στο να αποτελέσει πραγματικότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία του έχει επιλέξει την μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία στην Ευρώπη και την 4η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Υπογράμμισε ωστόσο και την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στο εγχείρημα αυτό.

«Η στήριξη και επιτυχία αυτού του εγχειρήματος έχει έντονη και την σφραγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τόσο το εγχείρημα που ανέλαβε στην Σύρο, όσο και αυτό της Ελευσίνας, βρίσκεται σε διασύνδεση με την αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ουάσιγκτον, του State Department αλλά και του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Ευχαρίστησε δε τον παρευρισκόμενο στην εκδήλωση Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ο τελευταίος υπογράμμισε το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του συνόλου της ναυπηγικής βάσης στη χώρα. «Εκφράσαμε μια δέσμευσή», είπε ο Αμερικανός Πρέσβης, «να βοηθήσουμε στην αναβίωση αυτών των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. των ναυπηγείων) και να βάλουμε αυτό τον σημαντικό τομέα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα της οικονομίας της Αττικής ξανά σε λειτουργία. Έχουμε ήδη την επιτυχία της Onex στο ναυπηγείο της Σύρου να δείξουμε, και τώρα οι ΗΠΑ κοιτάζουν τη συνεργασία με την Ελλάδα προκειμένου να αναζωογονήσουν τόσο τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, όσο και τα γειτονικά του Σκαραμαγκά».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ακόμη ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την πρόταση της Lockheed Martin που είναι στρατηγικός εταίρος της Fincantieri και σημείωσε ότι οι δύο αυτές εταιρείες, όπως αναζωογόνησαν τα ναυπηγεία της πόλης Μαρινέτ στο Γουινσκόνσιν των ΗΠΑ, έτσι και τώρα μπορούν να αναζωογονήσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας. «Δεν υπάρχει λόγος να μην συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, προσθέτοντας ότι αν αυτό λάβει σάρκα και οστά στην Ελευσίνα, θα προστεθούν περίπου 500-1000 εργαζόμενοι, επιπλέον όσων εργάζονται σήμερα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση  της Onex, απεύθυνε και η Ιταλίδα πρέσβης στην Αθήνα Πατρίτσια Φαλτσινέλι. Η πρέσβης υπογράμμισε την δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης να στηρίζει το εγχείρημα της Fincantieri στην Ελλάδα, με στόχο την μεταφορά της τεχνογνωσίας της στην χώρα και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. «Η ιταλική κυβέρνηση πιστεύει στο στρατηγικό όραμα της Fincantieri, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πλοίων στον κόσμο με 230 χρόνια ιστορία και έχοντας ναυπηγήσει 7.000 πλοία μέχρι σήμερα».

Σκοπός της εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία Onex Elefsis Naval & Maritime είναι η δημιουργία του κατάλληλου οικοσυστήματος εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον σχετικό κλάδο στην εγχώρια αγορά, που θα μπορέσει να υποστηρίξει την προοπτική του προγράμματος κορβετών αλλά και τις λοιπές νέες ναυπηγήσεις στα Onex Elefsis Shipyards. Απώτερος στόχος των Fincantieri- Onex είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το υπάρχον δυναμικό των ελληνικών επιχειρήσεων, να αποκτηθεί σημαντική τεχνογνωσία μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνή προγράμματα συμπαραγωγής και να προωθηθούν οι δυνατότητές τους στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να συμβάλλουν δραστικά και ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours