Καλλιόπη | Στην Ομόνοια είχαν μπει 8 Μούσες για να καλύπτουν τον εξαερισμό του σταθμού | Η 9η ήταν στις τουαλέτες

Στην Ομόνοια είχαν μπει 8 Μούσες για να καλύπτουν τον εξαερισμό του σταθμού | Η 9η ήταν στις τουαλέτες

Σαν σήμερα το 1930 έγιναν τα εγκαίνια του υπόγειου σιδηροδρομικού σταθμού στην Ομόνοια, καθώς μέχρι τότε ήταν υπαίθριος, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και οι Μούσες, με την Καλλιόπη να μένει στην ιστορία του στρατού.

Η Ομόνοια έχει μεγάλη και μακρά ιστορία, όπως άλλωστε και ο σιδηροδρομικός σταθμός. Δεν ήταν αρχικά αυτός που γνωρίζουμε όλοι μας σήμερα. Σαν σήμερα το 1930 εγκαινιάστηκε ο… υπόγειος σταθμός. Μέχρι τότε, από το 1895 ήταν υπαίθριος και πρωτοπόρος στην Ευρώπη. Για να φανταστείτε, τότε, άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Δεν εξυπηρετούσε όμως το πλάνο για επέκτασή του στα Βόρεια και έτσι αποφασίστηκε να γίνει υπόγειος και να κατασκευαστεί κάτω από την Πλατεία Ομονοίας. Αυτός που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα.

2
Στην Ομόνοια είχαν μπει 8 Μούσες για να καλύπτουν τον εξαερισμό του σταθμού | Η 9η ήταν στις τουαλέτες

Για το νέο σταθμό, κατασκευάστηκαν τρία περίπτερα πάνω στην πλατεία: Το ένα πουλούσε εφημερίδες, το άλλο αναψυκτικά και το τρίτο ήταν ζαχαροπλαστείο.

Αργότερα, το 1934, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι Μούσες της αρχαιότητας στην πλατεία, για να καλύπτουν τις τρύπες του εξαερισμού, ωστόσο για λόγους συμμετρίας έβαλαν τις 8 και έτσι η 9η περίσσεψε. Η Μούσα που περίσσεψε ήταν αυτή της επικής ποίησης, η Καλλιόπη. Αποφάσισαν λοιπόν να την τοποθετήσουν στο υπόγειο και συγκεκριμένα δίπλα στα δημόσια ουρητήρια.

2
Στην Ομόνοια είχαν μπει 8 Μούσες για να καλύπτουν τον εξαερισμό του σταθμού | Η 9η ήταν στις τουαλέτες

Κάπως έτσι μάλιστα βγήκε και η σύνδεση του ονόματος «Καλλιόπη» στις τουαλέτες που χρησιμοποιούμε στο στρατό. Όποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες τουαλέτες στην Ομόνοια και δεν ήξερε που βρισκόντουσαν, ρωτούσε και άκουγε την εξής απάντηση: «Κάτω, στην Καλλιόπη». Έτσι, η συγκεκριμένη Μούσα συνδυάστηκε με την τουαλέτα και αποτελεί την διασημότερη ίσως στρατιωτική έκφραση.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό έγινε μόλις σε 2 χρόνια, καθώς το 1936 οι Μούσες απομακρύνθηκαν, καθώς είχαν κριθεί αντιαισθητικές. Η αφορμή δόθηκε όταν κατά την διάρκεια μίας διαδήλωσης κατά του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, μία Μούσα έπεσε τραυματίζοντας περαστικούς.

2

Τον Αύγουστο εκείνου του έτους ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν: 4 στην Καρδίτσα, 2 στην Λακωνία και άλλες 2 στην Αμοργό. Η τύχη της Καλλιόπης αγνοείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *