Τα «Οκτωβριανά» του ΠΑΣΟΚ | Πώς προετοιμάζονται οι υποψήφιοι Πρόεδροι

Τα «Οκτωβριανά» του ΠΑΣΟΚ | Πώς προετοιμάζονται οι υποψήφιοι Πρόεδροι

Ο «πράσινος ήλιος» μπήκε και επίσημα σε προεκλογική τροχιά. Το «ανήσυχο», ειδικά όταν πρόκειται για εσωκομματική σύγκρουση κορυφής, καλοκαίρι της Χαριλάου Τρικούπη οδηγεί στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Οι πράσινες κάλπες θα στηθούν στις 6 και 13 Οκτωβρίου όπως πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνοντας πως θα διεκδικήσει, εκ νέου, τα «σκήπτρα» του κόμματος.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, διεκδικητές της ηγεσίας, θα τεθούν ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η Μιλένα Αποστολάκη το πρωί της Δευτέρας (01.07.24). Ο Δήμαρχος Αθηναίων, όπως είχε προαναγγείλει, όσο και ο εκ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α’ Αθήνας, «συντεταγμένα» όπως χαρακτηριστικά είπε, ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους κατά την διάρκεια της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης.

Ο «οδικός χάρτης» μέχρι το τέλος της εσωκομματικής αναμέτρησης περιλαμβάνει ακόμα, σύμφωνα με την πρόταση Ανδρουλάκη, την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων και τις πολιτικών θέσεων που θα εκπέμψουν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιπλέον, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ανδρουλάκης: «Είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις»

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Caravel οι υποστηρικτές και οι φίλοι του Νίκου Ανδρουλάκη κυριαρχούσαν. Την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την διέκοψαν αρκετές φορές με έντονο χειροκρότημα και συνθήματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του, δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία και εξαπέλυσε επίθεση στους αμφισβητίες και εσωκομματικούς αντιπάλους του. «Κάποιοι μετατρέπουν την αναγκαία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ μίλησε για «δημόσιο χαρακίρι» που άρχισε -όπως είπε- το ίδιο το βράδυ των Ευρωεκλογών. Αναγνώρισε λάθη και αστοχίες του, καθώς «στείλαμε λάθος μηνύματα πολλές φορές με διγλωσσία» και παραδέχθηκε οργανωτικές αδυναμίες και αποκλεισμούς στο ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές για συμφέροντα που βγήκαν μπροστά αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές με στόχο να πλήξουν τον ίδιο αλλά και το κόμμα.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί «ρευστοποίησης του ΠΑΣΟΚ και ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε πως «κόμμα παρέλαβα από την Φώφη Γεννηματά. Δεν θα γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός», συμπληρώνοντας πως «συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα για την πολιτική τους επιβίωση θα χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά την παράταξη». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «μετά τις εκλογές μας θα πάμε σε ένα ενωτικό συνέδριο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προοδευτικό με προτάσεις για την πατρίδα. Κάναμε λάθη και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Πάμε σε νέα δομή με ολιγομελές συμβούλιο που θα παίρνει αποφάσεις». Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Δεν με πήρε κανένα χέρι να με ανεβάσει πουθενά, πήγαινα ψηλότερα πάντα με τον δικό μου αγώνα και τη δική σας στήριξη, είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις».

Δούκας: «Πάμε να νικήσουμε τώρα!»

«Μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξη σας για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη», δήλωσε ο Χάρης Δούκας μπροστά στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας επίσημο χαρακτήρα στην απόφασή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. «Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξή σας. Πάμε να νικήσουμε τώρα! Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές». Επισήμανε μάλιστα πως «δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες», ενώ μίλησε για την ανάγκη «να κάνουμε πράξη το μαζί» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη ΝΔ».

Ο Χάρης Δούκας τόνισε πως «θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων σε κάθε περίπτωση», ενώ απαντώντας στο γιατί θέτει υποψηφιότητα μετά από μόλις 6 μήνες στον Δήμο Αθηναίων υπογράμμισε πως «οι συνθήκες επιβάλλουν το πότε» προσθέτοντας πως «σε ότι με αφορά θα αναλάβω και θα αναμετρηθώ με αυτή την ευθύνη». Σχετικά με την εκλογική διαδικασία ο Χάρης Δούκας είπε πως «θα συμφωνήσω με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη και με μια μαζική διαδικασία όπως έγινε το 2021».

Γερουλάνος: «Να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό»

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος, συμφωνώντας πλήρως με τον« οδικό χάρτη» που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση προέδρου, η οποία είναι ενωτική και συντεταγμένη» σημείωσε. «Θέλω να ανακοινώσω επίσης συντεταγμένα και ενώπιον κεντρικού οργάνου, ότι θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω ψήφο φίλων μας και μελών μας για να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.

«Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια» είπε ο Παύλος Γερουλάνος. Και συνέχισε λέγοντας: «Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας».

Αποστολάκη : «Χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με καθαρό μήνυμα»

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η Μιλένα Αποστολάκη το πρωί της Δευτέρας (01.07.24).

«Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του», αναφέρει σε δήλωσή της η Μιλένα Αποστολάκη, γνωστοποιώντας την υποψηφιότητά της για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ.

Πιο αναλυτικά, η δήλωσή της έχει ως εξής:

«Στις 6 Οκτωβρίου η δημοκρατική παράταξη θα βρεθεί στις κάλπες, προκειμένου να εκλεγεί νέα ηγεσία.

Αυτή η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή.

Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, την δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στο κράτος δικαίου και την αδιαφάνεια.

Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική πρέπει και μπορούν να ηττηθούν.

Στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη ΝΔ, χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι’ αυτόν θα αγωνιστώ.

Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξή του».

Κλειστά χαρτιά

Την ώρα, πάντως, που άνοιξε και επίσημα το εσωκομματικό παιχνίδι που θα οδηγήσει στις κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν στελέχη πρώτης γραμμής που επέλεξαν να μην ανοίξουν ακόμη τα χαρτιά τους. «Ξεκάθαρα υπάρχει ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια. Η χώρα και μαζί και η παράταξη χρειάζονται ένα ισχυρό και δημιουργικό σοκ» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συναντήσει και πάλι την πραγματική του ψυχή. Να χαράξει μια νέα, διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση και τα συμφέροντα».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε πώς «για να καθορίσουμε με την πολιτική μας φυσιογνωμία να απευθύνουμε προσκλήσεις προς όλους. Προς όλους. Θεσμικά και πολιτικά. Όχι με deals, αλλά με στόχο και όραμα μια Ελλάδα πετυχημένη και ισχυρή. Η επιστροφή της πολιτικής περιλαμβάνει και κάτι ακόμα. Oτι όσοι πόνταραν στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκαν. Και πρέπει να ξανά ηττηθούν. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Και πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Θέλουμε ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ ή διάλυση του ΠΑΣΟΚ; Εγώ είμαι με την πρώτη άποψη. Και αυτήν θα υπηρετήσω».

«Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή. Όπως άλλωστε ήμουν. Είμαι και θα είμαι πάντα. Στις πιο δύσκολες στιγμές ιδιαίτερα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της Νάντιας Γιαννακοπούλου σε σχέση με την εκλογή ηγεσίας. Αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα εκτίμησε ότι την κρίσιμη στιγμή έφταιξε η πλήρης θολούρα στη φυσιογνωμία και το πολιτικό στίγμα του κόμματος. Η Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε απόφαση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την προοπτική συγκλήσεων στην Κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι Κεντροαριστερά στη χώρα υπάρχει και αυτή είναι το ΠΑΣΟΚ.

Kύπρος: Οκτωβριανά

Από το 1925, η Κύπρος «χρίστηκε» και επίσημα αποικία του βρετανικού στέμματος, οι Τούρκοι αποποιήθηκαν (τυπικά) του ενδιαφέροντός τους για το νησί, την εξουσία είχε ο κυβερνήτης και το Νομοθετικό Συμβούλιο, οι αποφάσεις του οποίου μπορούσαν να ανατραπούν με βασιλικό διάταγμα. Το αποικιακό καθεστώς, που πολύ νωρίς διέψευσε όσους ανέμεναν «ανθρώπινη μεταχείριση» από τους… πολιτισμένους Εγγλέζους, είχε επιβάλει βαριά φορολογία και ο λαός ζούσε υπό οικονομική ανέχεια. Το 1931, ο κυβερνήτης σερ Ρόναλντ Στορς, επέβαλε νέους και βαρύτερους φόρους, το Νομοθετικό Συμβούλιο δεν τους εγκρίνει, πράγμα που ακυρώνει το βασιλικό διάταγμα.

Η παραίτηση του Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημου Μυλωνά από το Νομοθετικό Συμβούλιο, μετά από τα παραπάνω, ήταν σαν χειροβομβίδα με τραβηγμένη την περόνη της, έτοιμη να εκραγεί. Στις 18 Οκτωβρίου, με λόγο που αναγνώστηκε σε όλους τους ναούς, ο Μητροπολίτης Κιτίου ζητά από τον κυπριακό λαό να συμφιλιωθεί και να αγωνιστεί για τον κοινό σκοπό, την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα –τότε, η αποαποικιοποίηση περνούσε από την απελευθέρωση, την αυτοδιάθεση και την ένωση, τίποτα δεν μπορούσε να το αμφισβητήσει.

Την 21η Οκτωβρίου παραιτούνται και οι υπόλοιποι Έλληνες από το Νομοθετικό Συμβούλιο και μετά από εκδήλωση στη Λευκωσία, πορεία διαμαρτυρίας ξεκινά για το Κυβερνείο. Παρόμοια, ο λαός διαδηλώνει στο Διοικητήριο Λεμεσού, στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στο Πισσούρι. Οι εξεγερμένοι λιθοβολούν και πυρπολούν το Κυβερνείο και μια υπέροχη φλόγα καλύπτει τον ουρανό της Λευκωσίας. Οι αποικιακές Αρχές δεν είχαν καμιά απώλεια, ωστόσο, η μαζική βία του καθεστώτος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Η λαϊκή οργή επικεντρώνεται στα σύμβολα της αποικιοκρατίας (κτήρια, σημαίες, αποθήκες, φορολογικές εισπράξεις και τρία οχήματα) αλλά οι Βρετανοί δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Πέτρο Παπαπολυβίου, οι Βρετανοί, πέραν της δολοφονίας του 15χρονου Ονούφριου Κληρίδη στη Λευκωσία, καθώς έβαλλαν με πραγματικά πυρά κατά του αόπλου πλήθους, προχώρησαν σε ακραία κατασταλτικά μέτρα που θύμιζαν την… οθωμανοκρατία.

Στην Κερύνεια, ο Λοΐζος Λοϊζίδης πέθανε από τα βασανιστήρια, ενώ στα Μανδριά Λεμεσού, ο γέροντας Ιωάννης Σαλλούης, λογχίστηκε από στρατιώτη του στέμματος και απεβίωσε. Ο γέροντας έπρεπε να κουβαλήσει ένα δοκάρι για την ανακατασκευή της γέφυρας που κάηκε στην εξέγερση και το αδίκημά του ήταν ότι δεν περπατούσε γρήγορα. Ο μητροπολίτης Κυρηνείας Μακάριος εξυβρίστηκε και προπηλακίστηκε κατά τη σύλληψή του, ενώ σε χωριά όπως στο Άρσος Λεμεσού, στο Πισσούρι και την Αγκαστίνα, ορισμένοι επιλέχθηκαν τυχαία και ξυλοκοπήθηκαν μέχρι λιποθυμίας από τους Βρετανούς στρατιώτες, με μαστίγια ή όπλα προς παραδειγματισμό.

Η Κύπρος δεν θα ήταν ποτέ η ίδια. Ο κυπριακός Ελληνισμός είχε πια καταλάβει πως οι Άγγλοι δεν διέφεραν από τους Οθωμανούς ή από άλλους κατακτητές, τα χαράτσια και ο πέλεκυς ήταν βαριά και η Παλμεροκρατία επιβεβαίωσε τον σκοπό του στέμματος. Ενωτικοί ή/και κομμουνιστές απομονώθηκαν, «πρόσωπα ιδιαιτέρως επικίνδυνα για την Αποικία» εξορίστηκαν, ειδική φορολογία επιβλήθηκε, εκλογές ακυρώθηκαν, ο Τύπος φιμώθηκε και έγινε μεγάλη προσπάθεια να υποδουλωθεί η ελληνική ταυτότητα, η παιδεία και ο πολιτισμός των Κυπρίων.

Μέχρι σήμερα, τα Οκτωβριανά παραμένουν η πιο ολοκληρωμένη εξέγερση του κυπριακού λαού πριν την ΕΟΚΑ, η χαρακιά στη φορολογική πολιτική των αποικιοκρατών που νόμιζαν πως είχαν να κάνουν με γάιδαρους, η αμφισβήτηση της μεσαιωνικής πολιτικής των Εγγλέζων. Η φωτιά που ομόρφυνε την πεδιάδα και άνοιξε τον δρόμο για μεγάλες και λαμπρές επαναστάσεις.

Πρώτη δημοσίευση για τα ιστορικά γεγονότα της Κύπρου στον Φιλελεύθερο Κύπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *