Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες για το αν θα πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που θα συζητήσουν στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας του μπλοκ την Παρασκευή, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ αποκλειστικά στο Reuters.

″Σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια σύγκλιση απόψεων”, δήλωσε ο διπλωμάτης την Πέμπτη.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι είναι «δύσκολο» να προβλεφθεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των χωρών για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Politico, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην μπει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, μια απόφαση που θα ανακοινώσει επίσημα την Παρασκευή.

6335dd5e2700001d009b2f21

Ωστόσο, η επίτροπος Ενέργειας Ditte Juul-Jørgensen, υποστήριξε ότι αντί για ανώτατο όριο, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «non-paper» με προτάσεις για τις χώρες μέλη σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις 15 χώρες.

Πληροφορίες του Politico, που επικαλείται διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι η Γερμανία, που είναι μια από τις χώρες που είχε εκφράσει σθεναρή αντίρρηση, φέρεται να είχε προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην τεθεί καν ζήτημα για ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο, γιατί θα ήταν δύσκολο να απορριφθεί κατά τη διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται πως με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας συντάχθηκε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητούν να συζητηθεί πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την οποία υπογράφουν 15 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί, αύριο, στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *