ΣΥΡΙΖΑ | Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η κρίσιμη συνεδρίαση | Οδικός χάρτης προς την αποχώρηση Ομπρέλας | Συνέδριο τον Φεβρουάριο

ΣΥΡΙΖΑ | Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η κρίσιμη συνεδρίαση | Οδικός χάρτης προς την αποχώρηση Ομπρέλας | Συνέδριο τον Φεβρουάριο

Με το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή μέρα βρίσκονται όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κι αναλύει η Ελένη Καλογεροπούλου) , η συνεδρίαση αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκεί θα φανεί εάν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα το κόμμα να μείνει ενωμένο.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη της Ομπρέλας ετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό για την σημερινή μέρα, καθώς θεωρούσαν ότι η Πολιτική Γραμματεία έπρεπε να έχει συνεδριάσει εδώ και πολύ καιρό. Οι ίδιες πηγές, λένε, μάλιστα ότι τα στελέχη της Ομπρέλας θα ασκήσουν σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι σήμερα – χωρίς όπως λένε να ρωτήσει τα αρμόδια όργανα – όσο και για τις απόψεις που εξέφρασε για την εργασία και την οικονομία στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά και κάποιοι από αυτούς που είχαν συνταχθεί με την Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να θέσουν το θέμα της αντικατάστασης του Διευθυντή της ΚΟ Θανάση Θεοχαρόπουλο και του εκπροσώπου τύπου Στέργιου Καλπάκη χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση.

Προφανώς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και ο τρόπος που θα κινηθεί η Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που την στήριξαν, δηλαδή ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίζεται εξοργισμένος με την στάση Κασσελάκη.

Στην Πολιτική Γραμματεία υπάρχουν και τα στελέχη που κινούνται στην ουδέτερη ζώνη, καθώς δεν θέλουν να συναχθούν με καμία από τις δύο πλευρές. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά σήμερα εμφανίζεται να μην επιθυμεί την ταύτιση της με ακρότητες. Την πρώην βουλευτή του Βόρειου τομέα προσέγγισε πάντως πριν από λίγο καιρό και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος της ζήτησε να συναντηθούν.

Στην συνεδρίαση αναμένεται να γίνει μία πρώτη καταγραφή των δυνάμεων που έχουν όλες οι πλευρές μέσα στην Πολιτική Γραμματεία αν και οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ισχυρίζονται ότι έχουν την πλειοψηφία.

ΣΥΡΙΖΑ | Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η κρίσιμη συνεδρίαση | Οδικός χάρτης προς την αποχώρηση Ομπρέλας | Συνέδριο τον Φεβρουάριο

Με την πλευρά του νέου προέδρου είναι πάντως μέχρι αυτή την στιγμή όσοι τον στήριξαν στην εκλογική εσωκομματική μάχη, ο Νίκος Παππας και η ομάδα του, με διάθεση κριτικής η ΡΕΝΕ (Τεμπονέρας, Ρήγας, Κοτσακά) και η Όλγα Γεροβασίλη.

Η συνεδρίαση θα γίνει δια ζώσης για όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα την παρακολουθεί μέσω zoom από την Νέα Υόρκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός επισημαίνοντας “ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχωρά με ενότητα, αποφασιστικότητα, με εξωστρέφεια και το βλέμμα στραμμένο στη κοινωνία. Διαρκώς γειωμένος με τη κοινωνία, τους πολίτες και τις ανάγκες τους, τη μάχη της επιβίωσης κόντρα στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, και όλα τα θέματα της καθημερινότητας”.

Θα αναφερθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα κάνει μία γρήγορη ανασκόπηση σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “ήδη, στο κοινοβουλευτικό πεδίο οι τομείς έχουν αναλάβει δράση, συντονισμένα, με στόχο όχι μόνο την στενή παρακολούθηση και αποδόμηση των κυβερνητικών πρακτικών, αλλά και για τη διαμόρφωση θετικών και προοδευτικών προτάσεων για κάθε τομέα πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο”.

Και θα καταλήξει λέγοντας ότι: “Παράλληλα, δρομολογείται η ενίσχυση της τεκμηρίωσης και της υποστήριξης σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέσα από τα think tanks. Ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσφατα ανακοίνωσε το σχηματισμό αυτών των μικρών ομάδων, ανά θεματική. Το άνοιγμα σε νέα πρόσωπα και ιδέες ήδη γίνεται πράξη. Ο isyriza.gr αναβαθμίζεται σε σύγχρονο εργαλείο κοινωνικού διαλόγου, συμμετοχής και λογοδοσίας”.

ΣΥΡΙΖΑ | Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η κρίσιμη συνεδρίαση | Οδικός χάρτης προς την αποχώρηση Ομπρέλας | Συνέδριο τον Φεβρουάριο

ΣΥΡΙΖΑ: Οδικός χάρτης προς την αποχώρηση Ομπρέλας και Συνέδριο τον Φεβρουάριο

Ο Βασίλης Σκουρής στη δική του στήλη Παιχνίδια Εξουσίας κάνει λόγο γι αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα οι δυο πλευρές αναμένεται να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα: Η μεν πλειοψηφία εκτιμά πως είναι μάταιο κάθε κίνηση προσέγγισης της μειοψηφίας θεωρώντας πως αυτή έχει αποφασίσει ήδη τη σύγκρουση- ενώ πιστεύει ταυτόχρονα πως μια επίδειξη πυγμής του Στέφανου Κασσελάκη θα δώσει πόντους στο ηγετικό του προφίλ. Η δε “Ομπρέλα” θεωρεί πως δεν έχει πλέον κανένα κοινό πολιτικό και, κυρίως, πολιτιστικό σημείο επαφής με τη νέα ηγεσία και είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως ήδη έχουν συζητηθεί στην ηγετική της ομάδα τα κείμενα αποχώρησης που έχουν ετοιμαστεί. Στο πεδίο αυτό η τάση της Έφης Αχτσιόγλου, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, δεν έχει αποφασίσει αποχώρηση, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών της στο θέμα.

Η Πολιτική Γραμματεία είναι προγραμματισμένο συνεδριάσει στις 4 το απόγευμα με θέμα “Αυτοδιοίκηση και πολιτικές εξελίξεις”, με φυσική παρουσία των μελών της και διαδικτυακή σύνδεση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται. Είναι όμως φανερό πως βασικό αντικείμενο είναι ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο του κόμματος, που ήταν προγραμματισμένο για το Νοέμβριο. Η ηγεσία αναμένεται να προτείνει αναβολή και πραγματοποίησή του τον Φεβρουάριο, πρόταση που θα υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς δεν θα αντιδράσει ούτε η πλευρά Αχτσιόγλου- παρά μόνο η “Ομπρέλα”. Νωρίτερα, πιθανότατα στις 5 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ώστε να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, πάντως, η ανάφλεξη θα καταστεί γενικευμένη αν η ηγεσία της Κουμουνδούρου αποφασίσει το Συνέδριο να μην πραγματοποιηθεί με ευθύνη της υπάρχουσας Κεντρικής Επιτροπής, αλλά με το διορισμό ΚΟΕΣ (Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου).

Στελέχη του κόμματος, πάντως, υποψιάζονται πως ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζει κάποια πρόταση- έκπληξη στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ που θα αλλάξει ή θα επιταχύνει τα έως τώρα δεδομένα, αν και θέμα είναι και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής που θα συντάξει τις εισηγήσεις στην Κεντρική Επιτροπή.

Πληροφορίες τέλος που διακινήθηκαν αργά το βράδυ ότι η ηγεσία δεν θα προτείνει ακριβή χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου δεν στάθηκε δυνατό λόγω της προχωρημένης ώρας να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *