Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ΟΠΕΚ+ συντάσσεται με τη Ρωσία και όχι με τον Μπάιντεν | Γιατί

forbes 710x401 1

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+, να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, μια είδηση που μονοπώλησε τα οικονομικά πρωτοσέλιδα, αποτελεί χαστούκι για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους δυτικούς ηγέτες.

Του Dan Ebelhart

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ενώ η πραγματική μείωση θα είναι περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω της συνεχιζόμενης αποτυχίας του καρτέλ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να επιτύχει τους στόχους παραγωγής, η μείωση εξακολουθεί να αποτελεί βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συγκρατήσει τις τιμές της ενέργειας.

Ακόμα και αν οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ διαμορφωθούν σε επίπεδο 60%, τα μειωμενα αποθέματα θα ακολουθήσουν μια πιο bullish κατεύθυνση. Αυτό θέτει το αργό τύπου Brent σε τροχιά να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους. Η επίθεση στις πετρελαϊκές αγορές έρχεται όταν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της ύφεσης και την ώρα που το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στους κρύους χειμερινούς μήνες.

Οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+ ισχυρίζονται ότι η απόφασή τους είναι απάντηση στις “αβέβαιες” παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και στην ανάγκη για μακροπρόθεσμη καθοδήγηση στην αγορά πετρελαίου και ότι χρειάζεται περισσότερη εφεδρική παραγωγική ικανότητα για να αντιμετωπίσει την ασταθή αγορά στο μέλλον.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ΟΠΕΚ+ συντάσσεται με τη Ρωσία και όχι με τον Μπάιντεν | Γιατί

Αλλά η πολιτική είναι σαφώς στο παιχνίδι. Το υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας καρτέλ και οι σύμμαχοί του, κυρίως η Ρωσία, τάσσονται με τη Μόσχα έναντι της Δύσης, η οποία άσκησε σκληρή πίεση κατά των περαιτέρω περικοπών από την ομάδα των 26 πετρελαιοπαραγωγικών χωρών. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν απογοητευμένος από την “κοντόφθαλμη απόφαση” και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ήταν σαφές ότι ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων καλά κρατεί.

Ο ΟΠΕΚ+ επιλέγει τη στρατηγική “πουλάμε περισσότερα για λιγότερα” εν μέσω της ασθενέστερης του αναμενόμενου ζήτησης, καθώς η απειλή της ύφεσης ελλοχεύει. Αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα που επιθυμεί η Μόσχα ενόψει των αυστηρότερων δυτικών κυρώσεων, της απαγόρευσης εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου και του ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές από τις χώρες της G7.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ΟΠΕΚ+ συντάσσεται με τη Ρωσία και όχι με τον Μπάιντεν | Γιατί
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ΟΠΕΚ+ συντάσσεται με τη Ρωσία και όχι με τον Μπάιντεν | Γιατί

Ακόμα και αν η Ρωσία λάβει λιγότερα μετρητά για το αργό πετρέλαιό της λόγω του ανώτατου ορίου τιμών -και μην ξεχνάτε ότι ήδη πουλάει πετρέλαιο με σημαντική έκπτωση στην Κίνα και την Ινδία- θα εξακολουθήσει να παράγει υγιή έσοδα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για τη Ρωσία και ένα μεγάλο πλήγμα για την G7: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Γιατί το έκαναν οι Σαουδάραβες; Δεν είναι μυστικό ότι η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν κουραστεί από τις δυτικές παρεμβάσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, την οποία θεωρούν ότι ελέγχουν μόνο οι ίδιοι. Απογοητεύτηκαν επίσης από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης να απορρίψουν τον ρόλο του πετρελαίου στην ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε απάντηση στις περικοπές του ΟΠΕΚ+, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο παρουσιάζουν νομοσχέδια για τη μείωση της στρατιωτικής μας βοήθειας προς τους Σαουδάραβες, αλλά αυτό αποτελεί σημάδι σε λάθος στόχο, δεν θα ωφελήσει σε τίποτα η περικοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς τη Σαουδική Αραβία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αποτυχημένη ενεργειακή μας πολιτική και να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση “Πρώτα η Αμερική” για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απελευθέρωσε φέτος ποσότητες ρεκόρ πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ για να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μειώνοντας τα σε χαμηλό 40 ετών. Αυτό έχει αποδυναμώσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και αφήνει το έθνος μας ανεπαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια επιδεινούμενη κρίση εφοδιασμού.

forbes 1200x1200

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να παράγουν περισσότερη ενέργεια εδώ στην Αμερική και όχι να ζητούν από ξένα καθεστώτα περισσότερο πετρέλαιο. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε για τη μείωση των τιμών και να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει σημασία. Είναι γελοίο το γεγονός ότι οποιοσδήποτε πολιτικός κατηγορεί τους Σαουδάραβες, όταν οι δικές μας πολιτικές μας έχουν φέρει σε μια πιο εξαρτημένη κατάσταση. Η Σαουδική Αραβία δεν είναι ο κακός, οι δικές μας κακές πολιτικές είναι.

Αντ’ αυτού, ο Μπάιντεν έχει περιορίσει τις γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακές εκτάσεις, έχει ανατρέψει τις προσπάθειες για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης και γενικά έχει δαιμονοποιήσει τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, παρόλο που απέχουμε δεκαετίες από την ολοκλήρωση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Έχει επίσης κάνει μηδέν για να αντιμετωπίσει την πλευρά της ζήτησης της εξίσωσης. Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι η καλύτερη δυναμική της.

Η κριτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στους Σαουδάραβες για τη μείωση της παραγωγής είναι μια δικαιολογία για τους περιορισμούς της κυβέρνησης στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι γελοίο το γεγονός ότι οποιοσδήποτε πολιτικός κατηγορεί τους Σαουδάραβες, όταν οι δικές μας πολιτικές μας έχουν καταστήσει περισσότερο εξαρτημένους από ξένους -και συχνά εχθρικούς- προμηθευτές ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία δεν είναι ο κακός, οι δικές μας πολιτικές είναι.

Υπάρχει σαφώς μια ένταση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, τον μεγαλύτερο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας. Οι Σαουδάραβες βλέπουν τη Ρωσία ως πιο σημαντικό σύμμαχο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή. Ο ΟΠΕΚ+ θέλει να κρατήσει τη Ρωσία στο μαντρί και τη Μόσχα ευχαριστημένη. Το καρτέλ δεν νοιάζεται καθόλου για τις σχέσεις του με τη Δύση.

Ο Dan Ebelhart είναι CEO της Canary, LLC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *