Ο εφιάλτης του χρέους επιστρέφει: «Σφυροκόπημα» στα ομόλογα – Ρεκόρ 24ετών στο κόστος δανεισμού

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, καθώς βαθαίνει το sell off στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των ομολόγων ισχυρών οικονομιών διεθνώς συνεχίζουν την ανοδική τάση, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού και ενισχύοντας τους φόβους για μια νέα παγκόσμια κρίση χρέους.

Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ έφτασε έως το 5,342%, ξεπερνώντας το υψηλό του 2007 και αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2002. Το αμερικανικό 10ετές, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις διεθνείς αγορές, κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο της απόδοσής του στον 21ο αιώνα.

Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, στο 5,6702%, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002, ενώ η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 4,91%.

Αύξηση του κόστους δανεισμού σε όλο τον κόσμο

Το κόστος κρατικού δανεισμού αυξήθηκε την Πέμπτη σε όλο τον κόσμο, συνεχίζοντας μια τάση που διαρκεί εδώ και μήνες. Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για την απουσία πολιτικών παρεμβάσεων με στόχο την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και τα επιτόκια αυξάνονται.

Οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με «επίμονα υψηλά ελλείμματα και αυξανόμενες δαπάνες για τόκους — προκλήσεις που εδώ και καιρό συνδέονται με κράτη αναδυόμενων αγορών τα οποία αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου διαμορφωνόταν στο 3,126%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Η αγορά ιαπωνικού κρατικού χρέους, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή διεθνώς, δέχεται πιέσεις από την αποδυνάμωση του γεν και τις αυξήσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,6179% – το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου σημείωσε άλμα 11 μονάδων βάσης, στο 4,95%, του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 4,71%, ενώ του βρετανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 5,48%.