Nvidia | Στο club των 5 (σήμερα) παγκόσμιων κολοσσών του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, δίπλα σε Amazon και Saudi Aramco

bloomberg

Η αυξανόμενη ζήτηση για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της έχει προσγειώσει την Nvidia (NVDA) σε κορυφαία θέση σε ένα από τα πιο αποκλειστικά κλαμπ της Wall Street: Έφτασε σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη.

Πρόκειται για μόλις την ένατη εταιρεία παγκοσμίως που έχει επιτύχει ανάλογο κατόρθωμα και μόνο πέντε άλλες εταιρείες παγκοσμίως έχουν ακόμα αυτήν τη διάκριση: Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOG), Amazon (AMZN) και Saudi Aramco.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Την ίδια στιγμή, ο 60χρονος Jensen Huang, επικεφαλής της Nvidia, είναι μόλις ο δεύτερος CEO στις ΗΠΑ, μετά τον Jeff Bezos, που ηγείται μιας εταιρείας τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην οποία είναι και ο ίδιος συνιδρυτής.

Η Nvidia αιφνιδίασε τη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, όταν και ανακοίνωσε τα εντυπωσιακά κέρδη της καθώς και μια εξαιρετικά ισχυρή πρόβλεψη εσόδων για το επόμενο έτος. Τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από την πρόσφατη έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η ανακοίνωση κερδών ώθησε την τιμή της μετοχής υψηλότερα και εξασφάλισε τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο.

Η Nvidia κατασκευάζει τσιπ που τροφοδοτούν την αποκαλούμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, έναν τύπο AI που μπορεί να δημιουργεί νέο περιεχόμενο, όπως κείμενο και εικόνες, ανταποκρινόμενη στις προτροπές των χρηστών. Αυτό είναι το είδος της τεχνητής νοημοσύνης στο οποίο βασίζεται το ChatGPT, το Bard της Google, το Dall-E και πολλές από τις άλλες νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

ezgif.com gif maker 8

Το περασμένο τρίμηνο, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 26% στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πωλήσεις αυξήθηκαν 19% στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας εύκολα τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street. Οι προοπτικές της Nvidia για το τρέχον τρίμηνο ήταν επίσης σημαντικά -περίπου 50%- υψηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο περίπου 180% μέχρι στιγμής φέτος.

«Η Nvidia ανακοίνωσε εντυπωσιακά ισχυρά αποτελέσματα που ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν την ιστορική ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη που συμβαίνει τώρα στο τοπίο των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities.

Οι μετοχές της Nvidia πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα 404,86 δολάρια για να διατηρήσουν κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίου δολαρίου. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στα 408,50 δολάρια.

Τη Δευτέρα, ο Huang, ο οποίος είναι Ταϊβανοαμερικανός, απόλαυσε μια ενθουσιώδη υποδοχή στο φόρουμ Computex στην Ταϊπέι, όπου κατακλύστηκε από ανθρώπους που ήθελαν μια selfie, ενώ τον ακολουθούσαν συνεργεία με κάμερες όπου κι αν πήγαινε.

Jensen Huang1

Απευθυνόμενος στην ετήσια συγκέντρωση, ο Huang μίλησε για μια νέα πλατφόρμα υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται DGX GH200, που στοχεύει στη δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, για έναν τύπο τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παράγει περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων κειμένου, εικόνων, ήχου και συνθετικών δεδομένων.

Ο Huang είπε ότι θα κάνει τον προγραμματισμό ανοιχτό σε όλους. «Η AI είναι ένας απίστευτος υπολογιστής που προγραμματίζεται πολύ εύκολα», είπε. «Μπορείς να μιλήσεις όποια γλώσσα θέλεις, μπορείς ακόμη και να ζωγραφίσεις. Μόλις μετέτρεψα τους πάντες σε προγραμματιστές». Ο ίδιος γιόρτασε το τέλος αυτού που αποκάλεσε «ψηφιακό χάσμα».

«Το εμπόδιο προγραμματισμού είναι απίστευτα χαμηλό. Κλείσαμε το ψηφιακό χάσμα. Όλοι είναι προγραμματιστές τώρα —απλά πρέπει να πείτε κάτι στον υπολογιστή», είπε. «Σε κάθε περίοδο μπορούσες να κάνεις διαφορετικά πράγματα που δεν ήταν δυνατά πριν, και η τεχνητή νοημοσύνη σίγουρα πληροί τις προϋποθέσεις. Ο ρυθμός προόδου, επειδή είναι τόσο εύκολος στη χρήση, είναι ο λόγος για τον οποίο αυξάνεται τόσο γρήγορα», σημείωσε. «Αυτό θα αγγίξει κυριολεκτικά κάθε κλάδο».

Η προσωπική περιουσία του Huang έχει ήδη εκτοξευθεί εν μέσω της έκρηξης ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη, φτάνοντας σήμερα τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Ταϊβάν, αλλά μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παιδί, αποκτώντας πτυχία μηχανικού στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ο Huang συνίδρυσε την Nvidia το 1993 και εξακολουθεί να τη διευθύνει ως διευθύνων σύμβουλος.

Nvidia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *