Nordic Monitor | Η τουρκική πρεσβεία στην Ολλανδία κατασκόπευε επικριτές του Ερντογάν

Nordic Monitor | Η τουρκική πρεσβεία στην Ολλανδία κατασκόπευε επικριτές του Ερντογάν
Nordic Monitor | Η τουρκική πρεσβεία στην Ολλανδία κατασκόπευε επικριτές του Ερντογάν

Η τουρκική πρεσβεία στη Χάγη δρούσε ως το “μακρύ χέρι” του Ταγίπ Ερντογάν στην Ολλανδία, καθώς σύμφωνα με έγγραφα που απέκτησε το Nordic Monitor, κατασκόπευε πολίτες τουρκικής καταγωγής οι οποία ασκούσαν κριτική στον Τούρκο πρόεδρο. Οι πληροφορίες μεταφέρονταν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του τις προωθούσε στις δικαστικές αρχές της χώρας. Αυτές από την πλευρά τους ξεκινούσαν έρευνες για τα εμπλεκόμενα άτομα, με κατηγορίες για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς φυσικά να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

Η ιστορία του “φακελώματος” των Τούρκων αντικαθεστωτικών του εξωτερικού που αποκαλύπτει το Nordic Monitor, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια. Σε έγγραφο της Εισαγγελίας της Άγκυρας, που ζητά την έρευνα 10 προσώπων τουρκικής καταγωγής που ήταν στις σχετικές λίστες, η ημερομηνία που φέρει είναι αυτή της 18ης Δεκεμβρίου 2018.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα στοιχεία που συγκέντρωναν οι τουρκικές διπλωματικές αρχές στην Ολλανδία, τα μετέφεραν στο τουρκικό ΥΠΕΞ οι πρέσβεις της Άγκυρας επί ολλανδικού εδάφους, δηλαδή ο Σαντίκ Αρσλάν (2013-2017) και ο Σαμπάν Ντισλί που τον διαδέχθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση.

Ο νυν πρέσβης έχει παρελθόν ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ενώ το όνομα του το 2008 είχε αναμειχθεί σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, με αποτέλεσμα να μην λάβει έκτοτε μέρος σε εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής. Το 2017 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ΑΚΡ, καθώς  ο αδερφός του, ο αντιστράτηγος Μεχμέτ Ντισλί κατηγορήθηκε ότι έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Όταν το επόμενο έτος ο Ταγίπ Ερντογάν τον διόρισε πρεσβευτή στην Ολλανδία, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

turkey flags TOURKIA scaled 1
Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan wave national flags ahead of a meeting of the president with NATO Secretary General Jens Stoltenberg, in Brussels, Belgium March 9, 2020. REUTERS/Johanna Geron

Μια εξήγηση που δόθηκε, σύμφωνα με το Nordic Monitor, είναι το γεγονός ότι συγγενείς τόσο του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γκιλντιρίμ έχουν πολλές επενδύσεις στην Ολλανδία. Και καθώς ο Σαμπάν Ντισλί προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα, ο Ερντογάν διάλεξε κάποιον που ξέρει και εμπιστεύεται για να φροντίζει τις οικογενειακές επενδύσεις.

Οι επικριτές του Ερντογάν που ζουν εκτός τουρκικών συνόρων, ιδιαίτερα αν είναι γκιουλενιστές, βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με παρακολουθήσεις, απειλές θανάτου, ακόμα και απαγωγές από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να τους χρησιμοποιήσει ως “αποδιοπομπαίους τράγους”, για να τραβήξει μακριά τα βλέμματα της κοινής γνώμης από τα δικά του σκάνδαλα.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι τουρκικές προξενικές αρχές έχουν αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών- από ένα απλό πιστοποιητικό γέννησης ή κάτι πιο σύνθετο- ενώ υπήρξαν περιστατικά ανάκλησης διαβατηρίων. Παράλληλα, αρκετά από αυτά τα άτομα είδαν τις περιουσίες τους στην Τουρκία να κατάσχονται, ενώ τα μέλη των οικογενειών τους στη χώρα ζούσαν με τον φόβο διώξεων.

Ο Οχράν Ιναντί, εκπαιδευτικός και ιδρυτής των σχολείων Sapat στο Κιργιστάν, σύμφωνα με το Nordic Monitor βρισκόταν σε στις σχετικές λίστες της τουρκικής πρεσβείας στη χώρα. Στις 31 του περασμένου Μαΐου, βγήκε από το σπίτι του στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπίσεκ και τα ίχνη του χάθηκαν. Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος Ερντογάν- που προηγουμένως είχε αρνηθεί ότι γνωρίζει το παραμικρό- ανακοίνωσε ότι ο Ιναντί βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως έχει αποκαλύψει το Nordic Monitor, το τουρκικό ΥΠΕΞ έστελνε από το 2018 τις λίστες των αντιφρονούντων του εξωτερικού στην Εισαγγελία της Άγκυρας, την αστυνομία καθώς και στην ΜΙΤ (την τουρκική μυστική υπηρεσία), για να ληφθούν μέτρα εναντίων τους ή ακόμα και κατά συγγενικών τους προσώπων.

erdogan 1 2

Η Εισαγγελία της Άγκυρας τον Φεβρουάριο του 2018, από τα έγραφα που έλαβε από το ΥΠΕΞ προώθησε στη μονάδα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας της Άγκυρας, δύο CD που περιείχαν πληροφορίες για 4.386 άτομα που επέκριναν τον Ερντογάν, έτσι ώστε να προβεί στις απαραίτητες δράσεις.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας Εντέμ Ακιντσί που ηγήθηκε του εγχειρήματος, ήταν αυτός που διεξήγαγε την έρευνα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ τον Δεκέμβριο του 2016. Ο Ακιντσί κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε στοιχεία που ήθελαν τον δολοφόνο του πρέσβη να έχει δεσμούς με ορισμένες ομάδες τζιχαντιστών συμπεριλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα, καθώς και ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από ιμάμηδες προσκείμενους στη κυβέρνηση Ερντογάν.

Στο παρελθόν το Nordic Monitor είχε αναφέρει ότι αρκετοί από τους υπόπτους που κρατήθηκαν δήλωσαν ότι ο Ακιντσί τους ανάγκασε στην ανάκριση να “ομολογήσουν” ότι η δολοφονία υποκινήθηκε από τον Γκιουλέν. Στην πορεία όλοι αυτοί φυλακίστηκαν, καθώς αρνήθηκαν να το καταθέσουν στο δικαστήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *