Nord Stream 2 | Θα προχωρήσει κανονικά η κατασκευή του

Nord Stream 2 | Θα προχωρήσει κανονικά η κατασκευή του

Τη βεβαιότητά του πως οι εργασίες για τον Nord Stream 2 θα ολοκληρωθούν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις εκφράζει ο Αλεξάντερ Νόβακ.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να «τορπίλίσουν» έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, τον Nord Stream 2, είναι ιδιαίτερα βίαιες, τονίζει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Μόσχα και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αφήσει τις διαφορές τους για να καταπολεμήσουν από κοινού την προκλητική αμερικανική συμπεριφορά.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RBC τη Δευτέρα, ο κ. Νόβακ τόνισε ότι «το όπλο των κυρώσεων δεν βασίζεται στην ελεύθερη αγορά, αν και οι ΗΠΑ φαίνεται πάντα να επιμένουν ότι βασίζεται εκεί».

«Οι χώρες που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου -οι ευρωπαϊκές χώρες και οι επιχειρήσεις τους- εξακολουθούν να υποστηρίζουν το έργο. Με αυτήν την υποστήριξη, είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί» συμπλήρωσε ο Ρώσος πολιτικός.

Οι εργασίες για τον αγωγό, ο οποίος θα συνδέει τις περιοχές πεδία φυσικού αερίου της Σιβηρίας με καταναλωτές στη Δυτική Ευρώπη, συνεχίστηκε αμετάβλητα τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τη δέσμη νέων κυρώσεων και την απειλή για ακόμη περισσότερες.

Ο Nord Stream 2 είναι κοινό έργο ύψους 10,5 δισ. δολαρίων μεταξύ της ρωσικής Gazprom, της γερμανικής Uniper και Wintershall, της αυστριακής OMV, της γαλλικής Engie και της βρετανοολλανδικής Royal Dutch Shell.

Όταν ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2 θα μπορεί να μεταφέρει έως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα του υπάρχοντος δικτύου Nord Stream.

Μέλος της Bundestag χαρακτηρίζει την πιθανή εγκατάλειψη του Nord Stream 2 ως «αυτοκτονία»

Το μέλος της Bundestag, Βάλντεμαρ Χερντ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε την πιθανή εγκατάλειψη του ρωσικού έργου, Nord Stream 2, στο πλαίσιο του σταδιακού κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία ως «αυτοκτονία» για τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο 360°, το Σάββατο (02/01), ο Χερντ δήλωσε:

«Η εγκατάλειψη του Nord Stream 2 είναι απλώς αυτοκτονία. Η έλλειψη ενέργειας είναι τεράστια. Ο Nord Stream 2 δεν θα καλύψει μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας. Μπορείτε να φανταστείτε εάν δεν το είχαμε αρχίσει ακόμα; Αυτό είναι πλήρης παραλογισμός, αυτό είναι ανοησία».

Ο βουλευτής εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας «στο πλαίσιο της πράσινης υστερίας» είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Γερμανία.

Ο Nord Stream 2 προβλέπει την κατασκευή δύο σειρών αγωγού φυσικού αερίου με συνολική χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τις ρωσικές ακτές μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Στο έργο αντιτίθενται οι ΗΠΑ, οι οποίες προωθούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο τους στην Ε.Ε., καθώς και στην Ουκρανία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Δεκέμβριο του 2019, επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον του αγωγού φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα των οποίων η ελβετική εταιρεία Allseas αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου συνεχίστηκε και τώρα, σύμφωνα με ειδικούς, η ολοκλήρωση του Nord Stream 2 θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Τι συμβαίνει με τον Nord Stream 2

Ο Nord Stream 2, ο οποίος αρχικά ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020, έχει στόχο να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής σε σχέση με τον Nord Stream 1, που έχει τη μισή χωρητικότητα και λειτουργεί από το 2012.

Για την κατασκευή του συνεργάζονται η ρωσική Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες: η γαλλική Engie, οι γερμανικές Uniper και Winteshall, η αυστριακή OMV και η αγγλοολλανδική Shell, με το έργο να έχει προϋπολογισμό 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετες στην κατασκευή του είναι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ που μάχονται κατά του αγωγού αυτού, ο οποίος ενδέχεται να καταστήσει τη Γερμανία «όμηρο» της Ρωσίας, όπως είχε προειδοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Ο αγωγός 1.230 χλμ. (764 μίλια) θα μεταφέρει φυσικό αέριο, μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, από τα πεδία φυσικού αερίου της Σιβηρίας προς τη Γερμανία. Ο Nord Stream 2, ο οποίος ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη διαδρομή του αρχικού αγωγού Nord Stream, αλλά με διαφορετική αφετηρία από τη Ρωσία, θα διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να εισαγάγει η Γερμανία από τη Ρωσία. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει έως και 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (1.942 τρισ. κυβικά πόδια) ετησίως μόλις ολοκληρωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *