Υπό κατάρρευση το πολυδιαφημισμένο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) | Πρέπει να “μεταρρυθμιστεί ή να πεθάνει”

Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), ένα από τα πιο σεβαστά ιδρύματα της χώρας, βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση, σύμφωνα με μια έκθεση ανατεθειμένη από την κυβέρνηση η οποία ανέφερε μεγάλες αναμονές για θεραπεία, νοσοκομεία που καταρρέουν, ασθενείς ψυχικής υγείας σε «κελιά μολυσμένα από παράσιτα» και πολύ λιγότερους αξονικούς τομογράφους σε λειτουργία από ό,τι σε άλλες συγκρίσιμες χώρες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Stephen Castle/New York Times

Η σκληρή κριτική για το NHS, που δημοσιεύτηκε αργά την Τετάρτη, ανατέθηκε από τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Keir Starmer, αφού κέρδισε τις γενικές εκλογές. Η δεινή κατάσταση του NHS ήταν ένας βασικός λόγος που πολλοί ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα του τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για να αναζωογονήσει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκεται σε μια σπείρα παρακμής μετά από χρόνια υποεπενδύσεων και διοικητικών παρεμβάσεων και εξακολουθεί να υποφέρει από τους μετασεισμούς της πανδημίας.

Ο Starmer είπε σε σχόλια που δημοσίευσε το γραφείο του την Τετάρτη ότι εργάζεται πάνω σε ένα 10ετές σχέδιο που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τη «μεγαλύτερη ανάσταση του NHS μας» από τη δημιουργία του το 1948.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον Ara Darzi, χειρουργό και μέλος της Βουλής των Λόρδων, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, όταν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Συντηρητικών ξεκίνησε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, το NHS ήταν «πεινασμένο για κεφάλαια», με αποτέλεσμα να μείνει πίσω από άλλες χώρες όσον αφορά τις επενδύσεις σε διαγνωστικό εξοπλισμό, τεχνολογία και κτίρια.

Τα ευρήματά του δεν θα εκπλήξουν τους Βρετανούς, των οποίων η ικανοποίηση από τις υπηρεσίες υγείας, η οποία ήταν στην κορύφωση της το 2009, είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ», ανέφερε η έκθεση. Ωστόσο, ακόμη και ο καθηγητής Darzi, ο οποίος έχει περάσει τρεις δεκαετίες στο NHS, είπε ότι είναι «σοκαρισμένος» από όσα ανακάλυψε και έριξε την ευθύνη για τα προβλήματα στις διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις που κράτησαν την εξουσία για 14 χρόνια».

Ο Starmer χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «ασυγχώρητα» σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν πριν από μια ομιλία του την Πέμπτη, στην οποία σκοπεύει να υποστηρίξει ότι η υπηρεσία υγείας πρέπει να «μεταρρυθμιστεί ή να πεθάνει». «Οι άνθρωποι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένοι», είπε. «Δεν είναι μόνο επειδή το NHS είναι τόσο προσωπική υπόθεση για όλους μας, είναι επειδή μερικές από αυτές τις αποτυχίες του αφορούν τη ζωή και το θάνατο».

Πληρωμένη μέσω γενικής φορολογίας και κρατήσεων μισθοδοσίας, η ιατρική περίθαλψη στη Βρετανία παρέχεται σε ασθενείς χωρίς τα χρήματα να αλλάζουν χέρια, με λίγες εξαιρέσεις, όπως η οδοντιατρική και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Το NHS δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από μια κυβέρνηση των Εργατικών που είχε ως στόχο να κάνει την υγειονομική περίθαλψη διαθέσιμη σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή πλούτου. Έγινε τόσο δημοφιλής που ο Nigel Lawson, πρώην τσάρος των Οικονομικών, το περιέγραψε ως «το πιο κοντινό πράγμα που έχουν οι Άγγλοι σε μια θρησκεία».

Όμως, στην ομιλία του, ο Starmer αναμένεται να προετοιμάσει τους Βρετανούς για μια μεγάλη περίοδο αναμονής προτού αποκατασταθεί το σύστημα υγείας τους. Αυτό απηχεί μια προειδοποίηση που έκανε τον περασμένο μήνα ότι, λόγω της κλίμακας της πρόκλησης που κληρονόμησε στην αποκατάσταση της οικονομίας και των δημόσιων υπηρεσιών, οι συνθήκες «θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν».

Ο Starmer είπε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην ψηφιοποίηση του NHS, στη μεταφορά της περίθαλψης από τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία σε άλλα περιβάλλοντα στην κοινότητα και στην επένδυση στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη.

Η έκθεση του Darzi επεσήμανε ότι η έλλειψη επενδύσεων στο NHS συνέπεσε με την αύξηση της ζήτησης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της Βρετανίας και των αυξανόμενων επιπέδων μακροχρόνιων ασθενειών.

Μεταξύ των συνεπειών: Η μακροχρόνια αναμονή για θεραπεία σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης εκτιμάται ότι προκαλεί επιπλέον 14.000 θανάτους κάθε χρόνο. Και τα καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς με καρκίνο υστερούν σε σχέση με εκείνα συγκρίσιμων χωρών, με «αισθητά υψηλότερα» ποσοστά θνησιμότητας στη Βρετανία από ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Darzi καταδίκασε ιδιαίτερα τη μεγάλη αναδιάρθρωση του NHS το 2012 από τον συντηρητικό υπουργό Υγείας Andrew Lansley, την οποία η έκθεση περιέγραψε ως «μια καταστροφή χωρίς διεθνές προηγούμενο».

Η ικανότητα της υπηρεσίας υγείας «υποβαθμίστηκε από καταστροφικές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση», έγραψε, ενώ «η εμπιστοσύνη και η καλή θέληση πολλών από το προσωπικό πρώτης γραμμής έχει χαθεί».

Οι αλλαγές είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν περισσότερο ανταγωνισμό στον τομέα της παροχής υγείας, αλλά επικρίθηκαν για τη δημιουργία μιας κατακερματισμένης και περίπλοκης δομής.

Η Jennifer Dixon, διευθύνουσα σύμβουλος του Health Foundation, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, ανέφερε σε δήλωση της ότι η έκθεση επισημαίνει ορισμένες «προφανείς προτεραιότητες» για αλλαγή και υποστήριξε: «Το NHS είναι αποδυναμωμένο αλλά δεν έχει καταρρεύσει —και το προσωπικό μπορεί να ανακτήσει τις υπηρεσίες εάν του δοθούν οι πόροι για να το πραγματοποιήσει».

Ο Darzi, που κάποτε ήταν μέλος του Εργατικού Κόμματος αλλά αποχώρησε λόγω του χειρισμού των ισχυρισμών περί αντισημιτισμού υπό τον πρώην ηγέτη Jeremy Corbyn, επεσήμανε την ανεπάρκεια των αυξήσεων των κυβερνητικών δαπανών για το NHS που, για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010, περιορίστηκαν στο 1 τοις εκατό σε σύγκριση με έναν μέσο όρο δεκαετιών 3,4 τοις εκατό.

Τα χρόνια προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στην υπηρεσία υγείας με την πάροδο των ετών έγιναν οξύτατα όταν χτύπησε η Covid-19 και το NHS εισήλθε στην πανδημία με λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια και λιγότερο προσωπικό από τα περισσότερα άλλα συστήματα υγείας, ανέφερε η έκθεση.

Τα νοσοκομεία καθυστέρησαν, ακύρωσαν ή ανέβαλαν περισσότερη φροντίδα ρουτίνας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από οποιοδήποτε άλλο συγκρίσιμο σύστημα υγείας. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερη αναμονή για θεραπεία. Οι ουρές στα δωμάτια έκτακτης ανάγκης υπερδιπλασιάστηκαν, από κατά μέσο όρο λίγο κάτω από 40 άτομα ένα τυπικό απόγευμα τον Απρίλιο του 2009 σε πάνω από 100 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *