ΜΚΟ «Αρσις» | Στήριξη Τζέφρι Πάιατ | Ποια είναι η Αρσις και ποιος ο ρόλος της

ΑΡΣΙς
ΜΚΟ «Αρσις» | Στήριξη Τζέφρι Πάιατ | Ποια είναι η Αρσις και ποιος ο ρόλος της

Δεν ίδρωσε, από ό,τι φαίνεται, το αυτί κανενός για το μη ορθό της επίσκεψης του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στις εγκαταστάσεις ΜΚΟ, της οποίας η δράση έχει λάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η οποία έφτασε μέχρι και να «καταγγείλει» τη χώρα μας στον ΟΗΕ, επειδή… τολμά να υπερασπίζεται τα σύνορά μας.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ όχι μόνο κλήθηκε πολύ πρόσφατα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να δώσει εξηγήσεις για όσα συνέβησαν με την περίπτωση Σομαλής, της οποίας είχε την ευθύνη και γέννησε έξω από ΚΥΤ, αλλά ανήκει και σε ομάδα ΜΚΟ που κατήγγειλε τη χώρα μας στον ΟΗΕ για «επαναπροωθήσεις», υιοθετώντας επί της ουσίας τις θέσεις της τουρκικής μηχανής παραγωγής fake news. Η απάντηση της ΜΚΟ Αρσις για το θέμα της Σομαλής ΕΔΩ

«Tα σύνορα στον Έβρο αποτελούν πεδίο όπου μεταφέρονται αιτούντες διεθνή προστασία από την ενδοχώρα και βιαίως επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Οι αποτροπές και οι επαναπροωθήσεις επίσης νεοεισερχομένων στην περιοχή του Εβρου αποτελούν μια πραγματικότητα που καταγράφεται από διάφορες οργανώσεις» σημείωναν τον Φεβρουάριο, ενώ κατήγγειλαν ταυτόχρονα πως «από τον Μάρτιο του 2020 είναι συνεχείς οι αναφορές και οι καταγγελίες για πρακτικές αποτροπής στη θάλασσα, αλλά ακόμη και για αυθαίρετες επαναπροωθήσεις προσώπων, τα οποία, αφού έχουν αποβιβασθεί στις ελληνικές ακτές, βρίσκονται στη συνέχεια αβοήθητα μέσα σε σχεδίες, πλησίον των τουρκικών ακτών, κατά απόλυτη διακινδύνευση ακόμη και της ίδιας τους της ζωής».

Το να επιλέγει ο Τζέφρι Πάιατ να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις ΜΚΟ στέλνει ένα τουλάχιστον σοβαρό μήνυμα ως προς το «δίκτυο φίλων» που διαθέτει η συγκεκριμένη ΜΚΟ και τις πολιτικές τις οποίες στηρίζει όχι ως ιδιώτης, αλλά ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την μάλιστα και με 25.000 ευρώ.

Ο Αμερικανός πρέσβης, λοιπόν, όχι μόνο επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Άρσις», τις οποίες η αμερικανική πρεσβεία είχε μάλιστα επιδοτήσει με 25.000 ευρώ, αλλά δήλωσε και συγκινημένος για το έργο που γίνεται σε αυτές, συνομιλώντας μάλιστα αρκετή ώρα με τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή. Μάλιστα, σε ένα από τα «διαμερίσματα» έλαβε δώρο έναν πίνακα από μια 17χρονη Σομαλή.

Ο κ. Πάιατ ζήτησε να μάθει από το κορίτσι λεπτομέρειες για το πώς βρέθηκε στην Ελλάδα και άκουσε τη 17χρονη να του αφηγείται όλη τη διαδρομή της, μέχρι να φτάσει στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα και να βρει καταφύγιο σε δομή της «Άρσις».

Υποθέτει κανείς ότι ύστερα από τέτοιου είδους επικοινωνιακές καμπάνιες κάθε προσπάθεια από πλευράς ελληνικού κράτους να ασκήσει έλεγχο επί της δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ εγκαταλείπεται… διά παντός!

21013320 10154930980007218 476657985 n

Ποια είναι η ΜΚΟ Άρσις

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ στην ιστοσελίδα της :

Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητες και σε πολλές άλλες πόλεις.

Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ιδίως τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσεων για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη των νέων, οργανώνει και συμμετέχει σε δίκτυα, συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και διατυπώνει προτάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους.

Η ΑΡΣΙΣ δουλεύει κυρίως με νέους και νέες ηλικίας 15 έως 21 χρονών, και κατά περίπτωση με μικρότερα παιδιά ή μεγαλύτερα πρόσωπα που βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβαση τους στα κοινωνικά αγαθά. Συνθήκες, όπως η ανεπαρκής υποστήριξη από την οικογένεια, η παραμέληση, η κακοποίηση, η εκμετάλλευση, η απόρριψη από το εκπαιδευτικό σύστημα, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η έλλειψη στέγης, η ανεργία, η σύγκρουση με το νόμο, η διαβίωση σε ιδρύματα ή σωφρονιστικά καταστήματα, κ.α.

Η ΑΡΣΙΣ πλαισιώνεται από ειδικευμένα στελέχη και εκπαιδευμένους εθελοντές και δουλεύ­ει με βάση τις συλλογικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αποδοχής, της δημοκρατίας και του αμοι­βαίου σεβασμού. Στο γραφείο της κάθε πόλης όπου δραστηριοποιείται, υπάρχει ομάδα στελεχών που μοιράζονται τις ευθύνες σχεδιασμού, ανάπτυξης και παρακολούθησης του έργου της. Οι εθελοντές εντάσσονται σε ομάδες και εποπτεύονται από τα υπεύθυνα στελέχη.

Η ΑΡΣΙΣ συναντά τους πολίτες για να μοιραστεί μαζί τους τις κατακτήσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της, με στόχο την συμμετοχή τους στην προσπάθεια βελτίωσης της θέσης και του ρόλου των νέων στην κοινωνία.

Απεργία των εργαζομένων της ΜΚΟ Άρσις

20210208 165857

Σε πανελλαδική απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ (ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ) τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων και «νέες μορφές πειθάρχησης και καταπάτησης των προσωπικών δεδομένων μέσω της ένταξης στο μητρώο ΜΚΟ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση-κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία, όσοι και όσες απασχολούνται μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι/ες.

Καταγγέλλουν, παράλληλα, «αιφνίδια απόλυση» εργαζόμενου στις 31/12, ο οποίος, μάλιστα, ήταν και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Άρσις και είχε υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου.

«Ο συνάδελφος παρόλο που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους/ισσες του και δεν είχε υπάρξει κανένα παράπονο, υφίστατο συνεχώς εκδικητικά διακριτική μεταχείριση από τη Διοίκηση. Ο συνάδελφος δεν απολύθηκε επειδή έληξε η χρηματοδότηση, αφενός γιατί υπήρχαν ευκαιρίες μετακίνησης του και αφετέρου γιατί δεν είχε σύμβαση ορισμένου χρόνου, αλλά γιατί συμπυκνώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και ως προς τη σχέση εργασίας του (αορίστου χρόνου σύμβαση) αλλά και ως προσωπικότητα (ιδρυτικό μέλος του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων), που η Διοίκηση δράττοντας την ευκαιρία με πρόσχημα την χρηματοδότηση και δρώντας καθαρά εκδικητικά, δε θέλει να υπάρχουν ως παράδειγμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Z

Και συμπληρώνουν: «να θυμίσουμε λοιπόν στη Διοίκηση της ΑΡΣΙΣ, ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι/ες και ότι κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των εργατικών μας δικαιωμάτων θα μας βρίσκει πάντα απέναντι. Δεν εξαρτόμαστε από τις εκάστοτε χρηματοδοτήσεις που η ΑΡΣΙΣ συμφωνεί και αναλαμβάνει, αλλά είμαστε εργαζόμενοι/ες που παρέχουμε τις υπηρεσίας μας σε διαρκή βάση και πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες. H μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, εφόσον υπερβαίνει τους δύο μήνες, θεωρείται ως μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.Οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ δεν είναι ούτε συνεργάτες/ιδες των διοικήσεων, ούτε συνδιαχειριστές/τριες στα προγράμματα που συμφωνούνται κάθε φορά αλλά ούτε και εθελόντριες/ες. Δεν δουλεύουμε από χόμπι αλλά ούτε τα κίνητρα της εργασίας μας εφορμούν από αισθήματα φιλανθρωπίας».

Στο πλαίσιο της απεργίας, οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της οργάνωσης (Μαυροματαίων 43). Εκεί σήκωσαν πανό το οποίο έγραφε «επισφάλεια, απολύσεις και απλήρωτη εργασία. Αυτό σημαίνει ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ» και φώναξαν συνθήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *