Κομισιόν | Προσφυγή από τους New York Times | Ζητούν τις συνομιλίες με Pfizer

Κομισιόν | Προσφυγή από τους New York Times | Ζητούν τις συνομιλίες με Pfizer

Στη Δικαιοσύνη οδηγούν την Κομισιόν οι New York Times, με την εφημερίδα να ζητά να δημοσιευτούν τα μηνύματα που αντάλλαξαν η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Κομισιόν έχει την υποχρέωση να δημοσιεύσει τα μηνύματα που σχετίζονται με την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κοροναϊού στα τέλη του 2020.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
P041762 728181

Σύμφωνα με το Politico, το αίτημα των New York Times κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και η εφημερίδα ζητά να έχει πρόσβαση και σε άλλες πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια και διάθεση εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε δόσεις εμβολίου και από άλλες εταιρείες, τα οποία διέθεσε στις χώρες μέλη, αλλά και σε τρίτες χώρες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αμερικανική εφημερίδα έλαβε τον Απρίλιο του 2021 την πληροφορία ότι η επικεφαλής της Κομισιόν και ο ισχυρός άνδρας της φαρμακευτικής εταιρείας αντάλλασαν μηνύματα σχετικά με τις προμήθειες των συγκεκριμένων εμβολίων.

Όταν ένας δημοσιογράφος των New York Times ζήτησε επίσημα από την Κομισιόν να έχει πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα αλλά και σε άλλα έγγραφα, η Επιτροπή αρνήθηκε να τα δώσει.

FD83J5mXMAIzBjp scaled 1

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κίνηση αυτή «δεν ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες για διαφάνεια στην Επιτροπή».

«Όταν πρόκειται για το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης στα έγγραφα της ΕΕ, σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η συσκευή ή η μορφή. Εάν τα μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφά της» συμπληρώνουν οι New York Times.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *