
Στις 25 Νοεμβρίου του 2020 στην έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου είχε ποσοστό 37,6%, σημειώνονταςδιαφορά 15,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου ήταν στο 21,7%.
Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,7%. Η διαφορά είχε περιοριστεί στο 10,9%.
Σε 10 περίπου μήνες η Ν.Δ. έχει χάσει περίπου 3 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει 2. Ανάλογες σε γενικές γραμμές είναι και οι μεταβολές και οι τάσεις που καταγράφονται και στις άλλες δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου.
Η απώλεια 3 μονάδων σε διάστημα ενός χρόνου περίπου ενώ έχουν προηγηθεί σημαντικές ανατροπές δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική ούτε καταστροφή για την κυβέρνηση. Σίγουρα η λίγο πάνω από τα όρια του στατιστικού λάθους άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελεί ανατροπή του σκηνικού.
Παρ’ όλα αυτά η διαφορά των 16 μονάδων περίπου περιορίστηκε .
Το τελευταίο δεκάμηνο αποδείχτηκε διαβρωτικό για την κυβέρνηση γιατί επλήγη σε καίρια μέτωπα τα οποία διαχειριζόταν με επιτυχία.
Ποια ήταν αυτά;
α) Η διαχείριση της πανδημίας όπου μέχρι πέρυσι τον χειμώνα κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος τα πήγαινε καλύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. χάρη στην έγκαιρη αντίδραση με το καθολικό οριζόντιο κλείδωμα την Άνοιξη του 2020.
Στο τρίτο κύμα ο έλεγχος άρχισε να χάνεται ενώ η διαχείριση των μαζικών κινητοποιήσεων στη συνέχεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το καλοκαίρι με την Ελλάδα να υστερεί από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού.
β) Η διαχείριση των πυρκαγιών του Καλοκαιριού ανέδειξε για άλλη μια φορά τη σαθρή αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ο οποίος έχει δομηθεί με “πελατοτειοκεντρικά” “δημοσιοϋπαλληλικά” κριτήρια.
γ) Ο ανασχηματισμός στη συνέχεια συμπλήρωσε την εικόνα της επιστροφής στη βαλκανική πραγματικότητα όπου τα επικοινωνιακά κριτήρια διαχείρισης της κομματικής συσπείρωσης και αντιπαράθεσης υπερίσχυσαν αυτών της αρωγής ενός επιτελικού αποτελεσματικού κράτους και αξιοκρατίας.
Η περίπτωση Αποστολάκη ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Αυτό που έμεινε σαν κεντρική ιδέα είναι πως όπως στις “μπανανίες” αρκεί η εύνοια ενός οικονομικού παράγοντα για να γίνει κάποιος από επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων μέχρι Υπουργός υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση.
δ) Εν αντιθέσει με το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 2020 που υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και την Κρήτη φέτος παρατηρήθηκε νηνεμία. Το 2020 η αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και προκλήσεων ήταν επιτυχής και έδωσε πόντους στην κυβέρνηση στο εσωτερικό αλλά και αναβάθμισε την αξιοπιστία της χώρας.

Οι απώλειες της κυβέρνησης παρά τα σοβαρά ολισθήματα στη διαχείριση καίριων θεμάτων μπορεί να θεωρηθούν μικρές όπως πενιχρά μπορεί να θεωρηθούν και τα κέρδη της αντιπολίτευσης. Δεν καρπώνεται δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης.
Τούτο όμως μπορεί να αποδειχτεί πρόσκαιρο. Υπάρχουν ρωγμές στα ύφαλα του κυβερνητικού σκάφους τα οποία αν υπάρξει θαλασσοταραχή θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ρήγματα και το σκάφος να αρχίσει να βάζει νερά.
Στην τελευταία έρευνα της MRB π.χ. ενώ η πρόθεση ψήφου, όπως αναφέραμε, είναι στο 34,6%, στην ερώτηση αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της κοινωνίας μόνο το 30,4% απαντά θετικά ή μάλλον θετικά.
Στην ερώτηση αν ο ανασχηματισμός ήταν στην σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση, μόνο το 25,1% απαντά θετικά. Τα αποτελέσματα των ερευνών ίσως ήταν ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση αν της αντιπολίτευσης ηγούνταν κάποιο πρόσωπο λιγότερο φθαρμένο (λόγω των γνωστών παλινδρομήσεων) από τον κ. Τσίπρα. Η αδυναμία του κ. Τσίπρα να ασκήσει επιρροή στην κεντροαριστερά, το κέντρο και την κεντροδεξιά παραμένει εμφανής από το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που τοποθετείται εγγύτερα του κ. Μητσοτάκη παρά του ιδίου.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση όμως θα παιχτεί στην οικονομία και αυτό τους επόμενους μήνες θα καθορίσει τον χρόνο και τους όρους που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.
Με την έλλειψη εργατικού δυναμικού που ανεβάζει το κόστος, την άνοδο των τιμών και ιδίως την εκτόξευση στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου ο επόμενος χειμώνας δεν θα είναι εύκολος.
Η κυβέρνηση ποντάρει στην αντίδραση σαν πιεσμένου ελατηρίου της οικονομίας μετά το κλείδωμα της πανδημίας. Οι παραπάνω εξελίξεις όμως μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές.

Τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας
Πάντως να μην ξεχνάμε πως η παρέμβαση Σαμαρά δείχνει πως η βάση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ένα αραγές μέτωπο. Η επανεμφάνιση Σαμαρά με συνέντευξή του στα Νέα είναι λοιπόν ηχηρή, καθώς ο Μεσσήνιος θέλει να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της δεξιάς φυσιογνωμίας της ΝΔ, αδράζοντας την ευκαιρία να εκφράσει τη δυσαρέσκεια που φέρεται να υπάρχει για πρόσωπα και πολιτικές με άρωμα Ποταμιού και σημιτικού ΠΑΣΟΚ.
Διαφωνεί ακόμη με την πολιτική της άμεσης απολιγνητοποίησης, θέτει ψηλά τον πήχη για τη μετά κορονοϊό εποχή λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ξανά μέτρα υπερ- πλεονασμάτων και επαναλαμβάνει ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς πως κρίνει τον πρόσφατο ανασχηματισμό, στον οποίο το κύριο θέμα ήταν η παρολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη και η τελική συμμετοχή του Χρήστου Στυλιανίδη στην κυβέρνηση, αφήνει αιχμές για τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Ο κ.Σαμαράς διαφωνεί με τη στροφή στο κέντρο και τη λεγόμενη διεύρυνση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ο κορμός της ΝΔ είναι η δεξιά και αφήνοντας αιχμές κατά Μητσοτάκη ότι μετατοπίζει το κόμμα, αλλάζει τη φυσιογνωμία του και εγκαταλείπει τη βάση της ΝΔ.
Αν η άνοιξη και το καλοκαίρι αποδείχτηκαν δύσκολα για την κυβέρνηση και προκάλεσαν ολισθήματα και φθορές, ο χειμώνας προμηνύεται δυσκολότερος…