Σκληρό παζάρι για τις θέσεις κορυφής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ | Όλο το παρασκήνιο

Σκληρό παζάρι για τις θέσεις κορυφής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ | Όλο το παρασκήνιο

Ένα έντονο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη για τις κορυφαίες θέσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως αποκαλύπτει το POLITICO. Από τη μια, οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, θεωρούν ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να παραιτηθεί μετά από δύο μήνες αγώνα για την κορυφαία θέση στη Συμμαχία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ πιστεύουν ότι ο Κλάους Γιοχάνις παίζει άλλο «παιχνίδι». Και χρησιμοποιεί την προσπάθειά του να ανελιχτεί στο ΝΑΤΟ ώστε να κερδίσει έναν ανώτερο ρόλο στην ΕΕ.

Από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, τον περασμένο Μάρτιο, δεν κατάφερε παρά να λάβει την υποστήριξη μόλις μιας χώρας στην ομάδα των 32 χωρών. Και αυτή είναι η Ουγγαρία, η οποία απείλησε την περασμένη εβδομάδα να εξαιρεθεί από ορισμένες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Σλοβακία παραμένει αναποφάσιστη, ενώ οι άλλες 29 χώρες έχουν δείξει υποστήριξή του στον πρωτοπόρο, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετά καλό για τον Rutte, καθώς χρειάζεται πλήρη υποστήριξη από όλους στη Συμμαχία προκειμένου να διαδεχθεί τον Jens Stoltenberg, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

The time has come for Romanian President Klaus Iohannis to call its quits after two months of jockeying for the alliance’s top job. | Pool photo by Kenzo Tribouillard via AFP/Getty Images

Καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη 30/5 και την Παρασκευή, ο φόβος είναι ότι εάν ο Γιοχάνις δεν υποχωρήσει σύντομα, η αναζήτηση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κινδυνεύει να γίνει μέρος διεργασιών στο παρασκήνιο για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ μετά τις Ευρωεκλογές.

Τυπικά, οι προεδρίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και ο ρόλος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ είναι προς όφελος των 27 χωρών της ΕΕ, με τις χώρες να επιδιώκουν επίσης να αποκτήσουν τα χαρτοφυλάκια που επιθυμούν.

Πλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι μέρος του «παζλ».

«Για πρώτη φορά, το ΝΑΤΟ είναι μέρος του πακέτου. Επισήμως δεν είναι, αλλά ανεπίσημα είναι», σημείωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος, όπως και οι άλλοι που αναφέρθηκαν, μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το γραφείο του Γιοχάνις απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι δεχόταν πίεση να αποχωρήσει από την υποψηφιότητα. «Δεν υπάρχει τέτοια πίεση σχετικά με την απόσυρση της υποψηφιότητας. Αυτή είναι η επίσημη απάντηση», ανέφερε το γραφείο του Προέδρου σε email στο POLITICO.

Η αποτύπωση της κορυφαίας θέσης είναι πάντα ένα περίπλοκο παζλ, που εξισορροπεί πολιτικές πεποιθήσεις, γεωγραφία και φύλο. Ακόμη και αν ο Ρούτε πάρει τη θέση του ΝΑΤΟ προτού οι ηγέτες της ΕΕ συζητήσουν για τις ευρωπαϊκές κορυφαίες θέσεις, οι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι κέρδισε ένας Ολλανδός φιλελεύθερος άνδρας, σημείωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ.

Ο Γιοχάνις έχει έρθει σε συμφωνία με βασικούς συμμάχους να εγκαταλείψει την κούρσα του ΝΑΤΟ μέχρι τις αρχές Ιουνίου ή έναν μήνα πριν από τη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, δήλωσαν δύο ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Νωρίτερα αυτό το μήνα, συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη υποστηρίξει τον Ρούτε, στον Λευκό Οίκο.

Η παραίτηση πριν από την ευρωπαϊκή κούρσα για τις κορυφαίες θέσεις και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα δώσει στον Γιοχάνις κάποιους «πόντους» στους δυτικούς συμμάχους, που θα μπορούσε να εξαργυρώσει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις κορυφαίες θέσεις. Η δεύτερη θητεία του, ως προέδρου της Ρουμανίας, λήγει τον Δεκέμβριο.

Εισιτήριο για Βρυξέλλες

Αρκετά σενάρια για τον Γιοχάνις κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες. Μια επιλογή δείχνει ως πολύ μακρινή: Εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι το συντριπτικό φαβορί, δεν εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, ο Γιοχάνις έχει αναφερθεί ως εναλλακτική λύση.

Ο Ρουμάνος ηγέτης προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την πιο ισχυρή πολιτική ομάδα της ΕΕ, όπως και η φον ντερ Λάιεν. Ο Γιοχάνις είναι επίσης γερμανόφωνος με περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας ως αρχηγός κράτους.

Η Ρουμανία είναι επίσης προβεβλημένη στην ΕΕ όσον αφορά την απώθηση κατά της ρωσικής επιρροής, την υποστήριξη της Ουκρανίας και την ενσωμάτωση στην ΕΕ, όπως με την επίσημη ένταξη στον χώρο Σένγκεν.

Οι σύμμαχοι του Γιοχάνις επιμένουν ότι η υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να βρει δουλειά στην ΕΕ, καθώς «πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη για μια φωνή της Ανατολικής Ευρώπης σε αυτήν την σημαντική δουλειά για το ΝΑΤΟ, σε αυτή τη συγκυρία», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που είναι ενήμερος για τις σκέψεις του.

Μια άλλη επιλογή που προτείνεται για τον Γιοχάνις είναι να γίνει Επίτροπος Άμυνας της ΕΕ. Η φον ντερ Λάιεν έχει ήδη δηλώσει ότι θα ήταν καλό να έχει κάποιος από την Ανατολική Ευρώπη αυτό το χαρτοφυλάκιο, το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά θέλει να το δημιουργήσει.

Το πλέον ευρέως γνωστό όνομα για αυτή τη θέση είναι ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αλλά έχοντας κατά νου τις εκπλήξεις που συνοδεύουν οποιοδήποτε κορυφαίο «παζλ», η θέση θα μπορούσε να πάει στον Γιοχάνις, όπως σημείωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *