Οι προβλέψεις των οικονομολόγων γίνονται όλο και πιο ομιχλώδεις | Αλλά εξακολουθούν να αναμένουν ύφεση

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων γίνονται όλο και πιο ομιχλώδεις | Αλλά εξακολουθούν να αναμένουν ύφεση

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να προκαλεί σύγχυση:


Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά «ζεστός».
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σε ανάκαμψη. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και η εμπιστοσύνη τους προς την αγορά αυξάνεται. Αλλά οι εορταστικές εκπτώσεις ήταν χλιαρές σε κίνηση. Οι απολύσεις εταιρειών αυξάνονται. Τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών δεν είναι εντυπωσιακά. Και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι υψηλότερα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Alicia Wallace/CNN

Σε μια εποχή που τα οικονομικά δεδομένα έχουν δώσει ανάμεικτα μηνύματα ή έχουν ρίξει στην άβυσσο τις εκτιμήσεις, οι προβλέψεις των οικονομολόγων για το επόμενο έτος γίνονται όλο και πιο ομιχλώδεις.

Η τελευταία έρευνα του National Association for Business Economics, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, δείχνει μια «σημαντική απόκλιση» μεταξύ των ερωτηθέντων σχετικά με το πού πιστεύουν ότι οδεύει η οικονομία των ΗΠΑ το 2023, δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού.

«Οι εκτιμήσεις του προσαρμοσμένου με τον πληθωρισμό ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή του πραγματικού ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, οι δείκτες της αγοράς εργασίας και τα επιτόκια είναι ευρέως σκόρπιες και με μεγάλη διάχυση, αντανακλώντας πιθανότατα μια ποικιλία απόψεων για την τύχη της οικονομίας —που κυμαίνονται από την ύφεση έως την ήπια προσγείωση έως την ισχυρή ανάπτυξη», ανέφερε σε δήλωση της η Julia Coronado, πρόεδρος του NABE.

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 50% πιθανότητες να εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες. Το πότε θα ξεκινήσει μια τέτοια ύφεση είναι ένα άλλο θέμα: Το 28% είπε το πρώτο τρίμηνο, το 33% το δεύτερο τρίμηνο και το 21% το τρίτο τρίμηνο.

https cdn.cnn .com cnnnext dam assets 230224163126 restricted us economic outlook inflation recession february

Καθώς η μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό συνεχίζει να είναι σφοδρή, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι βασικοί δείκτες πληθωρισμού θα επιβραδυνθούν φέτος, φθάνοντας περίπου στο 2,7% με 3% το 2023 και πλησιάζοντας τον στόχο του 2% έως το 2024. Η δημιουργία κάποιας αβεβαιότητας μεταξύ των οικονομολόγων, ωστόσο, είναι αυτό που συνεχίζει να προκαλεί η Fed κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς και η πιθανή επίδραση από εξωτερικούς παράγοντες.

«Οι απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα διίστανται σχετικά με το πόσο ψηλά μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, πόσο καιρό τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν στην κορυφή, πότε θα ξεκινήσουν οι περικοπές και τι θα σηματοδοτούσε τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας σε καθένα από αυτά τα μέτωπα», ανέφερε η Dana M. Peterson, πρόεδρος του NABE Outlook Survey και επικεφαλής οικονομολόγος στο Conference Board.

«Οι ερωτηθέντες ήταν επίσης πολύ ανήσυχοι, αλλά διχασμένοι στις απόψεις τους σχετικά με τις συνέπειες άλλων θεμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την οικονομία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου του ανοίγματος της Κίνας στον παγκόσμιο πληθωρισμό και του επικείμενου ανώτατου ορίου χρέους».

oikonomia 2

Οι οικονομολόγοι του NABE δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση της ανεργίας, αλλά η πλειοψηφία αμφιβάλλει ότι θα ξεπεράσει το 5%.

Στο μέτωπο των κατοικιών, αναμένουν ότι οι τιμές των κατοικιών και η κατασκευή νέων κατοικιών θα συνεχίσουν να πέφτουν φέτος, προβλέποντας ότι ο δείκτής με τις κατασκευές νέων σπιτιών θα μπορούσε να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2009. Ωστόσο, δεν προβλέπουν ότι η ύφεση θα αντίστοιχεί σε «κατάρρευση». Επίσης, μόλις το 2% των ερωτηθέντων είπε ότι η «κατάρρευση της αγοράς κατοικιών» είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία των ΗΠΑ το 2023.

Αντίθετα, το 51% των ερωτηθέντων είπε ότι ο μεγαλύτερος αρνητικός κίνδυνος είναι η υπερβολική νομισματική σύσφιξη. Πολύ πίσω στη δεύτερη θέση είναι η επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία, με 12%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *