Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα, στην απόκτηση των νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη για διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper και συγκεκριμένα στη ναυτική έκδοσή τους.
Η εν λόγω προσθήκη θα προσδώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό Επιτελείο τη δυνατότητα να έχει εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο, και από τις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο, καθώς τα 1.900 χιλιόμετρα εμβέλεια που έχει, τού δίνει τη δυνατότητα να πετάξει μέχρι και τα όρια του ελληνικού FIR Αθηνών, δηλαδή μέχρι και πιο μακριά από το Καστελλόριζο και να δώσει σε πραγματικό χρόνο, εικόνα και ήχο, καθώς και όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά δεδομένα που χρειάζονται τα Επιτελεία, αλλά και να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί σε πραγματικό χρόνο.
Η χώρα μας θα αποκτήσει 3 αεροσκάφη, εάν και εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα με ταχείς ρυθμούς, όπως για παράδειγμα το θέμα της αναβάθμισης των F-16, και αναμένονται στα επόμενα 1 με 2 χρόνια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κόστος αγοράς τριών MQ-9 Reaper μαζί με τους σταθμούς διοίκησής τους ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.
Τα αμερικανικά ντρόουν θα συμπληρώσουν τον υπάρχοντα στόλο καθώς επίσης και την αντιdrone ομπρέλα που ήδη δημιουργείται τη στιγμή που η τουρκική πλευρά επιμένει στις επιθετικές ενέργειες.
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σημείωσε πως η εθνική μας ασφάλεια είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση και βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις.
Στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο κ. Ιατρίδης (Αντιπτέραρχος Ε.Α.) υποστήριξε ότι η χώρα μας μέχρι το 2027 θα διαθέτει οπωσδήποτε 24 Rafale, 121 F-16 VIPER και τα Block 50+ και θα παραλαμβάνουμε τα 2 ή 3 πρώτα F-35.
MQ-9 Reaper | Μπαίνοντας στη θέση του χειριστή ενός drone «θεριστή» | Bίντεο
Στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, ο ρόλος των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ή αλλιώς drone αποτελεί σχεδόν μια νόρμα, κάτι που οι αναλυτές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λαμβάνουν ως δεδομένο, ωστόσο λησμονείται το γεγονός ότι τα χειρίζονται άνθρωποι, όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο με ένα UAV τύπου MQ-9 Reaper.
Οι στρατιώτες αυτοί καλούνται να εκτελούν αποστολές εξ’ αποστάσεως, δίχως να βρίσκονται εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή μέσα στο πεδίο της μάχης με φυσική παρουσία, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε αυτούς πέφτει το βάρος της ευθύνης για χτύπημα σε εχθρικούς στόχους, αφαιρώντας ζωές εχθρών.
Το MQ-9 έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον προκάτοχό του, αφού έχει σχεδιαστεί εξαρχής ως ένα αεροσκάφος με επιθετικές αρετές και ιδιότητες. Το MQ-9 μπορεί να πετάξει μέχρι τα 50.000 πόδια υψόμετρο, έχει ταχύτητα 194 μίλια/ώρα και μπορεί να φέρει ωφέλιμο φορτίο 800 λιβρών.
Το Reaper έχει επίσης μια εμβέλεια 1.150 μίλια σε σύγκριση με τα 700 μίλια του MQ-1. Πρόκειται για ένα πολύ πιο ευέλικτο και ικανό drone, ειδικά με την προσθήκη του πολυφασματικού συστήματος στόχευσης (Multi-Spectral Targeting System).
Η γκάμα των αισθητήρων που διαθέτει είναι μεγάλη επιτρέποντας την παρακολούθηση πολλαπλών χερσαίων στόχων. Μπορεί επίσης να φέρει 4 πυραύλους Hellfire, δύο φορές τον αριθμό του MQ-1. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πύραυλοι Hellfire είναι πολύ ευπροσάρμοστοι, καθώς μπορούν να έχουν διαφορετικούς τύπους κεφαλών για διάφορα επιχειρησιακά σενάρια.
Για παράδειγμα, το Hellfire μπορεί να δεχτεί κεφαλές (HEAT) μεταξύ άλλων. Μπορεί επίσης να φέρει κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12 Paveway II και GBU-38 Joint Direct Attack.