Μπροστά στις κάλπες του 2023 | Εκλογές όταν μπαίνει η άνοιξη

Μπροστά στις κάλπες του 2023 | Εκλογές όταν μπαίνει η άνοιξη

Η πολιτική ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου, που συνοδεύεται, όπως κάθε φορά σε αυτές τις περιπτώσεις, από τη συνηθισμένη σεναριολογία βρίσκει την απάντησή της. Όχι, βέβαια, την ακριβή. Αλλά εκείνη που οριοθετεί τον χρόνο εντός ενός φάσματος ορισμένων μηνών. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το εκλογικό 2023 απέχει λίγες ημέρες. Η “γαλάζια” στρατηγική κινείται σε ένα πλαίσιο επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου, αποτύπωσης των στόχων της επόμενης τετραετίας, επαφής με την κοινωνία, αλλά και παράθεσης των κρίσιμων διλημμάτων. Ο πρωθυπουργός, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί το δυνατό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει μπροστά. Και όσον αφορά στο πότε θα…πατήσει το κουμπί των εκλογικών εξελίξεων, αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει μαζί με τους εαρινούς μήνες.

Γιατί, μπορεί η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Καλλιθέα (“μυρίζουν εκλογές”) να διεύρυνε τον κύκλο των συζητήσεων περί ενός αιφνιδιασμού το πρώτο δίμηνο της ερχόμενης χρονιάς, ωστόσο η… πυξίδα του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει σταθερά στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τετραετίας. Ή, έστω στο… παρά πέντε της. 

Το δίμηνο-κλειδί  

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις πολλαπλές ερωτήσεις που δέχονται όσον αφορά στο momentum των πρώτων εθνικών εκλογών του 2023, απαντούν…μονότονα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά είτε μέσα, είτε μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, οι “γαλάζιοι” στέκονται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία, σύμφωνα με στελέχη δείχνουν όχι μόνο την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, αλλά και την επικράτηση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η εικόνα αυτή είναι που κάνει μία μερίδα κομματικών, κατά κύριο λόγο, παραγόντων να έχουν εισηγηθεί κάλπες μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο έχει τεθεί, όπως όλα δείχνουν, οριστικά εκτός κάθε συζήτησης. 

Όπως εξηγούν στο “Κ” αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να νομοθετήσει ένα ακόμα κύμα μεταρρυθμίσεων, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκεται και η ατζέντα του Ταμείου Ανάκαμψης. “Στον ορίζοντά μας υπάρχουν και άλλα δεδομένα. Είναι η αύξηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου. Είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Είναι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Είναι και τα μεγάλα έργα υποδομών, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα. Και σε αυτά εστιάζουμε”, τονίζουν.

Ταυτόχρονα, ένας ακόμα παράγοντας που…ανάβει κόκκινο σε κάλπες το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι ότι ο χρόνος που θα είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι βουλευτές θα ήταν ελάχιστος, για να… απλώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα. 

Με αυτό το σκεπτικό, οι δύο πρώτοι μήνες της άνοιξης και, κυρίως, ο Μάρτιος ή ο Απρίλιος φαντάζουν ως το ιδανικό χρονικό σημείο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να προκύψουν μέσα στο Μάιο. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ζυγίζει και δεν μετράει τον πολιτικό και εκλογικό χρόνο με μικροκομματικά φίλτρα, αλλά με το πώς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας…

Οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας και για τους επόμενους μήνες υπάρχει αρκετή δουλειά και ουσιαστική για κομβικά θέματα… Οι εκλογές θα γίνουν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας και δεν θα μας κατηγορήσει κανείς για δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα… Είναι κοντά στο τέλος της τετραετίας”, σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

5ee8f8a8335e4c15b190db03dd43766d


Σταθερά τα διλήμματα 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε… τέμπο παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα κρατούν στην προμετωπίδα των δημόσιων αναφορών τους τα μεγάλα διλήμματα της κάλπης του 2023. “Καθώς ο χρόνος θα απλώνεται, τα διλήμματα και τα ερωτήματα επάνω στα οποία θα κληθεί να τοποθετηθεί η κοινωνία θα γίνονται όλο και πιο σαφή. Το όλο πλαίσιο, μάλιστα, σχηματοποιείται σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Και για πρώτη φορά μετά το 1993, θα αναμετρηθεί ένας νυν πρωθυπουργός με έναν πρώην. Οι πολίτες, λοιπόν, έχουν να συγκρίνουν.

Να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας σε ένα περιβάλλον απανωτών διεθνών κρίσεων, με αυτά της κυβέρνησης Τσίπρα. Και η κοινωνία γνωρίζει τι έπραξε ο κ. Τσίπρας την τετραετία που κυβέρνησε”, επισημαίνουν παράγοντες. 

Την ίδια στιγμή, οι “γαλάζιοι” ξορκίζουν μία πιθανή χαλαρότητα στην πρώτη κάλπη ή ένα ενδεχόμενο μεγάλης αποχής. Για αυτό και η σταθερή επωδός του πρωθυπουργού είναι μία. “Δε θέλω να μιλώ για δύο κάλπες, θέλω να μιλώ για μία εθνική εκλογή- θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε εκείνο το επίπεδο στήριξης, για να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία”, τονίζει. 

Η στρατηγική 

Σε αυτά τα πρώτα μέτρα της προεκλογικής περιόδου, αυτό που γίνεται εμφανές είναι και το νέο μοντέλο περιοδειών που φέρνει στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, από τις αρχές της χρονιάς θα περιλαμβάνει περισσότερο… εσωτερικό (ουσιαστικά εκεί θα είναι εστιασμένο) με τη λογική της περιοδείας στην Πάτρα να αποτελεί τον… μπούσουλα. Έτσι, στις επισκέψεις του στην περιφέρεια (πρώτος σταθμός είναι η Τρίπολη την ερχόμενη Δευτέρα) ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από ομάδα υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται συναντήσεις με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς, έλεγχος και προγραμματισμός υπαρχόντων και νέων έργων, αλλά και κεντρική πρωθυπουργική ομιλία.

Η ατζέντα, κατά κύριο λόγο, θα έχει ως αιχμή την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ενώ κάθε Κυριακή θα προβάλλεται ο εβδομαδιαίος κυβερνητικός απολογισμός, όπως ήδη έχει πράξει δύο φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με τις πολιτικές διεργασίες σε εξέλιξη, η ομάδα των κυρίων Μπρατάκου, Μαρινάκη και Νέζη εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση της κατάρτισης των “γαλάζιων” ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αέρας της ανανέωσης θα είναι το ένα χαρακτηριστικό, όπως και η συμμετοχή αρκετών στελεχών που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *