Τραγωδία Τεμπών | Το μπάζωμα έγινε σε 4 διακριτές φάσεις | Τα νέα στοιχεία

Τραγωδία Τεμπών | Το μπάζωμα έγινε σε 4 διακριτές φάσεις | Τα νέα στοιχεία

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από την τραγωδία των Τεμπών με γονείς θανόντων και κοινή γνώμη να αναζητούν απαντήσεις.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Διονύσης Τζουγανάτος


Ο εφέτης ανακριτής ζήτησε τον περασμένο μήνα τη διενέργεια ελέγχου από τη Χημική Υπηρεσία σε χώματα που μετέφερε εταιρεία χωματουργικών μηχανημάτων από τον τόπο της τραγωδίας σύγκρουσης σε ιδιωτικό οικόπεδο, πέραν από εκείνο του ΟΣΕ στο Κουλούρι, όπου πριν μήνες εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών.

Τώρα φέρεται να βρέθηκαν και στο ιδιωτικό οικόπεδο, το οποίο, όπως είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.», ανήκει σε εργολάβο που το τρίτο 24ωρο μετά το δυστύχημα έλαβε εντολή να μεταφέρει το χώμα επί του οποίου κατέληξαν βαγόνια.

Σύμφωνα με τo Thesstoday.gr, τα ευρήματα από τη θέση «Πηγάδια» μεταφέρθηκαν και εξετάζονται σε εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ανήκουν σε ζώα ή σε άνθρωπο. Η τοπική ιστοσελίδα αναφέρει πως αναμένεται δειγματοληπτικός έλεγχος από ειδικό πραγματογνώμονα στα δέντρα, που βρίσκονται στον τόπο του δυστυχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον το άρθρο του Νίκου Καμακιώτη που είναι Εμπειρογνώμονας Διαχείρισης Ασφάλειας που αναφέρεται στο μπάζωμα που έγινε (ή δεν έγινε κατά την κυβέρνηση). Το παραθέτουμε και θα συμπληρώσουμε ορισμένα στοιχεία στο τέλος.

Για εβδομάδες η δημόσια συζήτηση επί του τραγικού δυστυχήματος περιστρέφεται γύρω από το λεγόμενο «μπάζωμα» που συνδέεται με την πυρκαγιά/έκρηξη, την ενδεχόμενη μεταφορά παράνομου εύφλεκτου φορτίου και την ενδεχόμενη προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει, ακόμα, αξιόπιστος οργανισμός που θα αναλάμβανε από την πρώτη στιγμή την τεχνική διερεύνηση, παράλληλα με την ανακριτική διαδικασία, κρίσιμες πτυχές του τι προηγήθηκε αλλά και του τι ακολούθησε, όπως η ταχεία απομάκρυνση συντριμμιών και η επιχωμάτωση της περιοχής καταλήγουν να συζητιούνται σε ραδιοφωνικά στούντιο, τηλεοπτικά πάνελ και social media.

Οι οικογένειες των θυμάτων, συνεπικουρούμενες από τους τεχνικούς συμβούλους, αλλά και πολιτικοί παράγοντες προβαίνουν σε επιμέρους έρευνα και δημόσιες αποκαλύψεις. Οι αναφορές αυτές επιδιώκεται να αμφισβητηθούν από κυβερνητικά στελέχη, επικαλούμενα διάφορες μη ταυτόσημες αιτιάσεις, ώστε να αιτιολογηθεί το μπάζωμα ως ενιαία παρέμβαση.

Αρχικά είχε αναφερθεί ότι η κάλυψη του εδάφους (γενικά) ήταν απαραίτητη για την επείγουσα εγκατάσταση γερανών, ώστε να απεγκλωβιστούν επιζώντες που καλούσαν σε βοήθεια. Στη συνέχεια, πέρασαν στην (ολιγότερο επείγουσα) ανάσυρση σορών, στην ανάγκη ανάταξη της γραμμής, ενώ η πιο πρόσφατη εκδοχή αναφέρεται στο ότι δεν νοείται συγκάλυψη, δεδομένου ότι ευρύτερη περιοχή καλύφθηκε μερικώς.

Κατ’ αρχάς είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι το μπάζωμα έγινε σε 4 διακριτές φάσεις, η καθεμιά για διαφορετικό λόγο.

Στην 1η φάση εκκαθαρίστηκε μικρή περιοχή, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των μηχανημάτων που συμμετείχαν στις εργασίες. Σε αυτή τη φάση, τα συνεργεία εργάστηκαν χωρίς να απαιτηθεί η ενίσχυση του εδάφους για την ανύψωση της ηλεκτράμαξας και των 3 πρώτων βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Οι δραστηριότητες αυτές ολοκληρώθηκαν στις 2 Μαρτίου.

Στις 3 Μαρτίου έλαβε χώρα η 2η φάση, με την τοποθέτηση λεπτού στρώματος αδρανούς υλικού στον χώρο βόρεια από το βαγόνι 3, όπου εγκαταστάθηκε γερανός για την ανύψωσή του. Με δεδομένη την ανθρωπιστική πίεση για την ταχεία ανάσυρση σορών, δικαιολογούνται οι εργασίες αυτές και για τεχνικούς λόγους (είχε μεσολαβήσει βροχόπτωση) η επικάλυψη του εδάφους με λεπτό στρώμα αδρανούς υλικού, το οποίο θα μπορούσε να αφαιρεθεί κατόπιν.

Δεδομένων του βαθμού παραμόρφωσης των βαγονιών, της εκτενούς πυρκαγιάς και της παρέλευσης δύο 24ώρων, ήταν, δυστυχώς, σχεδόν απίθανο να υπήρχαν επιζώντες, πόσο μάλλον να ήταν σε κατάσταση ώστε να καλούν σε βοήθεια.

Στις 4 Μαρτίου, έγινε απομάκρυνση συντριμμιών & εδάφους με χρήση εκσκαφέων και φορτηγών, ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η 3η φάση με εργασίες μεγάλης έκτασης στον νότιο τομέα της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί χώρος κατάλληλος για την εγκατάσταση δύο γερανών για την ανύψωση των 2 βαγονιών που είχαν εκτροχιαστεί αλλά δεν κατέπεσαν στο παρακείμενο χωράφι. Οι εργασίες απομάκρυνσης διεκπεραιώθηκαν την επομένη, 5 Μαρτίου. Οι εργασίες αυτές δεν συνδέονται κατ’ ουδέναν τρόπο με ανάσυρση σορών, καθώς τα δύο βαγόνια είχαν διατηρήσει τη δομική τους ακεραιότητα. Η Φάση 3 διαφεύγει οποιαδήποτε λογική εξήγηση, καθώς η ανάταξη της γραμμής καθόδου δεν ήταν επείγουσα. Με την απομάκρυνση των συντριμμιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ήταν δυνατή η αποκατάσταση της γραμμής ανόδου. αν όντως αποτελούσε ύψιστη προτεραιότητα η επανεκκίνηση της κυκλοφορίας, η οποία έλαβε τελικά χώρα σε φάσεις 16 μέρες μετά, στις 22 Μαρτίου.

Στις 6 Μαρτίου, έγιναν εργασίες τελικής διαμόρφωσης των πρανών και του ευρύτερου χώρου, με επίστρωση ασφαλτούχου υλικού. Πέραν της διαμόρφωσης των πρανών, οι εργασίες αυτές δεν είχαν προφανή σκοπό (ιδίως η ασφαλτόστρωση) και δεν σχετίζονταν με ανάσυρση σορών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συστάθηκε επισήμως η Επιτροπή Γεραπετρίτη που δεν επισκέφθηκε ποτέ τον χώρο της σύγκρουσης, καθώς δεν υπήρχε πλέον τίποτα για να επιθεωρήσει.

Τα περί μερικής επιχωμάτωσης είναι πρόδηλα έωλα, καθώς η μόνη περιοχή που δεν επιχωματώθηκε ή καλύφθηκε με χαλίκι, συμπεριλαμβανομένου του έρματος των γραμμών ανόδου και καθόδου, ήταν ο χώρος που εκκαθαρίστηκε στην 1η φάση των εργασιών.

Βάσει των προαναφερθέντων, προκύπτει μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων:

● Για ποιον λόγο τα κυβερνητικά στελέχη προέβαλαν την επείγουσα ανάγκη, από ανθρωπιστικής απόψεως, ανάσυρσης σορών σε όλη την έκταση των εργασιών, ενώ αυτό δεν ισχύει για 3 από τις 4 φάσεις αυτών;

● Για ποιον λόγο τα κυβερνητικά στελέχη υιοθετούν μη ταυτόσημες αιτιάσεις, οι οποίες φαίνεται ότι προσαρμόζονται στα δεδομένα που προκύπτουν προϊόντος του χρόνου;

● Για ποιον λόγο έγιναν ταχέως οι εργασίες ανάταξης και των δύο γραμμών (άνοδος & κάθοδος), ενώ δεν υπήρχε ουσιαστική ανάγκη, για τις οποίες απαιτήθηκαν οι εκτενείς εργασίες επιχωμάτωσης της Φάσης 3; Και, τέλος

● Για ποιον λόγο έγινε ασφαλτόστρωση με το ανάλογο κόστος;

Τέμπη: Έρευνα της αντιεισαγγελέως εφετών Λάρισας για το μπάζωμα μετά το δυστύχημα

Το άρθρο που παραθέσαμε πραγματικά παρουσιάζει μία νέα διάσταση στην τραγωδία και δυναμώνει το αίτημα όλων γι απαντήσεις κι απόδοση ευθυνών (όπου υπάρχουν).

Εν τω μεταξύ εντολή να διερευνηθούν οι λόγοι της απομάκρυνσης των υλικών και χωμάτων από τον τόπο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη αλλά και της επίστρωσης του χώρου, το λεγόμενο μπάζωμα, έδωσε η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας Κατερίνα Μάτση, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το larissapress.gr, έχει δοθεί προθεσμία 20 ημερών για συμπλήρωση τής προκαταρκτικής εξέτασης για να γίνει γνωστό, ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια.

Τι ζητείται στο πλαίσιο της έρευνας της αντιεισαγγελέως Εφετών

Επίσης ερευνάται ποιος ή ποιοι αλλά και γιατί έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών από το σημείο του δυστυχήματος, πριν επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, και χωρίς ενημέρωση και λήψη αδείας, αλλά και αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών, ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας της αντιεισαγγελέως Εφετών ζητούνται μεταξύ άλλων να επισυναφθούν σχετικά έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο συμβάν, με τα οποία θα δίνεται σαφής απάντηση στο ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο (προς τον σκοπό αυτό να γίνει χρήση και του υπάρχοντος φωτογραφικού υλικού που υπάρχει στη δικογραφία) και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσης των πιο πάνω υλικών.

Τέμπη: Αναφορές ότι βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με υπάρχουν αναφορές πως στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από το σημείο του δυστυχήματος, βρέθηκαν υπολείμματα οστών.

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν και εξετάζονται σε εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ανήκουν σε ζώα ή σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη συνήγορο οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Μαρία Χατζηκωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση των ανακριτικών ενεργειών αναμένεται να αλλάξει και το κατηγορητήριο και να κληθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι.

«Στις έρευνες συμμετείχαν δικαστικοί πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι. Δεν έμειναν σε μια απλή δειγματοληψία, αλλά κάνουν συνολικό πλήρη έλεγχο στα κυβικά χώματος τα οποία είναι μεγάλου όγκου. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης είναι κρίσιμο αν μιλάμε για διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου: Από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με πρόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «εάν δεν ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες -με αυτές τις υπόνοιες και τις ενδείξεις- δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το κατηγορητήριο. Πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο. Και αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης του κατηγορητηρίου γιατί αναζητούνται και υπεύθυνοι που μπορεί να κληθούν να καταθέσουν στις επόμενες ημέρες. Ήδη έχουμε κατανομάσει τους υπαλλήλους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train ενώ έχουμε καταγγείλει από τον Μάρτιο του 2023 τους νόμιμους εκπροσώπους της ΡΑΣ, οι οποίοι θα κληθούν και εκείνοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *