Μπάιντεν | Πέφτει κατακόρυφα η δημοτικότητά του | Εκνευρισμός στους Δημοκρατικούς

μπάιντεν

Όλο και λιγότεροι Αμερικανοί συμφωνούν με τα πεπραγμένα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως δείχνει η νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ποσοστό όσων συμφωνούν με όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα στη θητεία του ο Τζο Μπάιντεν υποχώρησε αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, στοιχείο που ηχεί συναγερμό για το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς διατρέχει κίνδυνο να απολέσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση σε εθνική κλίμακα, που διενεργήθηκε τη 2η και την 3η Φεβρουαρίου, ανέδειξε ότι μόλις το 41% των αμερικανών ενηλίκων εγκρίνει τα πεπραγμένα του Μπάιντεν αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 56% αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι σίγουροι. Την περασμένη εβδομάδα, η κυλιόμενη αυτή έρευνα υπεδείκνυε ότι το 45% ενέκρινε τα πεπραγμένα του αρχηγού του κράτους, ενώ το 50% τα αποδοκίμαζε.

Άλλο εύρημα της δημοσκόπησης: η κόπωση των Αμερικανών με την πανδημία του νέου κορονοϊού και τον οικονομικό της αντίκτυπο κορυφώνεται. Περίπου οι έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, με την οικονομία και τη δημόσια υγεία να ανησυχούν περισσότερο την πλειοψηφία τους.

Αφού παρέμεινε πάνω από το 50% τους πρώτους μήνες που άσκησε την εξουσία, η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν άρχισε να πέφτει περί τα μέσα του Αυγούστου, όταν οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σημείωσαν εκ νέου ραγδαία αύξηση στις ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που υποστηριζόταν από την Ουάσινγκτον, κατέρρευσε.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ολοένα περισσότερο ότι η δυσαρέσκεια για την προεδρία του Μπάιντεν θα τους κοστίσει την απώλεια της πλειοψηφίας που διατηρούν και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν τον έλεγχο είτε της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε της Γερουσίας, η νομοθετική ατζέντα του προέδρου θα είναι καταδικασμένη.

Η δημοτικότητα του Μπάιντεν παραμένει πάντως πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο αυτής του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, που την είχε δει να πέφτει ως ακόμη και στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.005 ενηλίκων, οι 443 εκ των οποίων δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και οι 377 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.

Αναλυτικά τα ευρήματα

1. Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι σχετικά με το πώς χειρίζεται το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Μπάιντεν τη νέα δικαιοσύνη.

 • Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι στο ότι πιστεύουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει υποθέσεις «βάσει του νόμου» (38%) έναντι «βάσει των κομματικών πολιτικών τους απόψεων» (43%).
  • Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι επικρατεί ο νόμος (46% νόμος, 33% κομματικές απόψεις) ενώ οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι επικρατεί το κομματικό συμφέρον (32% νόμος, 52% κομματικές απόψεις). 
 • Οι Αμερικανοί πιστεύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει «να εξετάσει όλους τους πιθανούς υποψηφίους» (76%) αντί «να εξετάσει μόνο τους υποψηφίους που είναι μαύρες γυναίκες, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει» (23%).
  • Ο κομματισμός οδηγεί σε σημαντικές διαφορές στις στάσεις σχετικά με την επόμενη επιλογή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με σχεδόν όλους τους Ρεπουμπλικάνους να λένε «εξετάστε τα πάντα» (95%) σε σύγκριση με μόνο τους μισούς Δημοκρατικούς (54%).

2. Οι Αμερικανοί διχάζονται ως προς την πιθανή ανάμειξη στην Ουκρανία.

 • Όταν ρωτήθηκαν αν θα υποστήριζαν ή θα αντιτίθεντο «την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη για να προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», οι Αμερικανοί χωρίζονται ισομερώς μεταξύ υποστήριξης (29%), αντιπολίτευσης (38%) και αναποφασιστικότητας (32% όχι». δεν ξέρω).
  • Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ελαφρώς περισσότερο τη δέσμευση των ΗΠΑ με την Ουκρανία (41% υποστηρίζει, 29% αντιτίθεται) ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι είναι περισσότερο στην αντιπολίτευση (28% υποστηρίζουν, 46% αντιτίθενται).

3. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να χάνει έδαφος με το αμερικανικό κοινό σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης στον κορωνοϊό και της οικονομικής ανάκαμψης.

 • Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν έχασε την έγκριση σχεδόν ενός στους πέντε Αμερικανούς (19%) για την απάντησή του στον κορωνοϊό, πέφτοντας από το 69% που εγκρίνει τον Ιανουάριο του 2021 στο 50% που εγκρίνει τον Ιανουάριο του 2022.
  • Οι απόψεις του Μπάιντεν παραμένουν στενά συνδεδεμένες με τον κομματικό χαρακτήρα, καθώς τέσσερις στους πέντε (82%) Δημοκρατικούς εγκρίνουν τον χειρισμό του στην πανδημία έναντι λιγότερου από έναν στους πέντε (16%) των Ρεπουμπλικανών.
  • Ωστόσο, οι μειώσεις στην έγκριση έχουν ευρεία βάση. Ο Μπάιντεν έχει χάσει 15 πόντους με τους Δημοκρατικούς (97% -> 82%), 24 βαθμούς με τους Ρεπουμπλικάνους (40% -> 16%) και 17 βαθμούς με τους ανεξάρτητους (70% -> 53%) από τον Ιανουάριο του 2021 έως τώρα.
 • Ο Πρόεδρος έχει χάσει παρόμοια επίπεδα υποστήριξης όσον αφορά τον χειρισμό της οικονομικής ανάκαμψης, με μείωση 18 μονάδων από 60% που εγκρίνει τον Μάρτιο του 2021 σε 42% που εγκρίνει τώρα.
 • Η δημόσια αποδοχή άλλων πτυχών της διακυβέρνησης του Μπάιντεν είναι επίσης περισσότερο αρνητική παρά θετική, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων (69%) που αποδοκιμάζουν τον χειρισμό της βίας με όπλα, 69% αποδοκιμάζουν τον χειρισμό του πληθωρισμού, 64% αποδοκιμάζουν τον χειρισμό του εγκλήματος και 64% αποδοκιμάζουν ο χειρισμός του στη μετανάστευση.

4. Οι Αμερικανοί αισθάνονται ζοφεροί για την οικονομία, παρά τους θετικούς μακροοικονομικούς δείκτες.

 • Μόνο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς (25%) θα περιέγραφε την οικονομία της χώρας ως εξαιρετική ή καλή.
 • Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών (75%) περιγράφει την οικονομία ως όχι και τόσο καλή (47%) ή φτωχή (28%).
  • Ο κομματισμός οδηγεί μέρος της αξιολόγησης με τους Δημοκρατικούς να διχάζονται (46% καλοί, 53% όχι καλοί) έναντι των Ρεπουμπλικανών πολύ επικριτικοί (7% καλοί έναντι 93% όχι καλοί).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.