Μόσιαλος | Μόνο αλλεργικές, όχι σοβαρές οι παρενέργειες του εμβολίου – Πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Μόσιαλος | Μόνο αλλεργικές, όχι σοβαρές οι παρενέργειες του εμβολίου  - Πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα
Μόσιαλος | Μόνο αλλεργικές, όχι σοβαρές οι παρενέργειες του εμβολίου – Πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα

Την ελπίδα ότι μέχρι τον Απρίλιο θα μπορέσει να επιστρέψει η σχετική κανονικότητα στη χώρα αλλά και γενικότερα στην πλανήτη, μετά την έναρξη των εμβολιασμών, εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου, τότε ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου να μην υπάρχει η ίδια πίεση.

Σύμφωνα με όσα είπε, η Ελλάδα θα λάβει περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer στις αρχές της χρονιάς, ενώ μετά θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκατ. δόσεις. Όπως πρόσθεσε, εκτός από τον εμβολιασμό που θα πετύχει την ανοσία έως την άνοιξη, είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7%-10% του πληθυσμού, προκαλώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα. Στην αναμονή είναι και το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο θα έρθει πιο αργά, περίπου τον Μάρτιο.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και υπογράμμισε ότι οι θάνατοι εθελοντών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια.

«Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται ο θάνατός τους με το εμβόλιο», σχολίασε και πρόσθεσε πως όταν γίνονται μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.

Μόσιαλος για τις παρενέργειες του εμβολίου

Όσον αφορά τις παρενέργειες, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα, εξήγησε ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί λίγες μέρες μετά την ημέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο αυτό καθαυτό, διότι θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού στη Βρετανία ο κ. Μόσιαλος είπε ότι γίνεται ομαλά η διαδικασία. Προτεραιότητα έχουν το υγειονομικό προσωπικό και οι υπερήλικες. Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι 60 ετών και άνω, διότι δεν φτάνουν οι δόσεις για όλους. Αργότερα όμως, όταν εγκριθεί και το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει τοπική παραγωγή, θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που κάποιοι καταλογίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι αυτή η επιφυλακτικότητα βοηθά στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά, σημείωσε, από 12 έως 17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι περνάνε την ασθένεια «στο πόδι», δίχως προβλήματα.

Ποιος είναι ο Ηλίας Μόσιαλος

ο Ηλίας Μόσιαλος

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Καθηγητής της πολιτικής της υγείας  και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics.  Η έρευνά του εστιάζεται σε πολιτικές υγείας που σχετίζονται με εθνικά συστήματα υγείας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα Γιαπωνέζικα, Κινέζικα, Ρώσικα και Ισπανικά. 

Το 1998 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο ανάλυσης μεταρρυθμίσεων συστημάτων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και των κυβερνήσεων του Βελγίου, της Φιλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, και της Σουηδίας.  Σήμερα συνδιευθύνει το Παρατηρητήριο.

Είναι επίτιμος διευθυντής  στη Δημόσια Υγεία στην Αρχή Στρατηγικής Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας Νοτιοδυτικού Λονδίνου. 

Είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, και στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία.  

Επιμελείται των εκδόσεων του Cambridge University Press για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας. Είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Health Economics, Policy and Law των εκδόσεων Cambridge University Press.    

Έχει συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο ως σύμβουλος στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. 

Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (2000-2003).  Το 2000 και 2007 βραβεύτηκε  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διοίκησης Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση για τις πολιτικές και τη διοίκηση υγείας στην Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *