Moderna | Πώς η πτώση της μετοχής της ‘εξαφάνισε’ 100 δισ. δολάρια

moderna

Η μετοχή Moderna σημείωσε κατακόρυφη πτώση το πρωί της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων για το αντιγριπικό εμβόλιό της, τα οποία δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε μια πτώση που “εξαφάνισε” σχεδόν το 50% της αξίας της μετοχής που εμφάνισε μία τις καλύτερες επιδόσεις φέτος.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Γιατί τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα δεν εντυπωσίασαν τους επενδυτές

Η μετοχή της Moderna υποχωρούσε κατά 8% το πρωί της Παρασκευής, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε πρώιμα στοιχεία για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, τα οποία έδειξαν ισχυρή αύξηση της συγκέντρωσης αντισωμάτων μεταξύ των ασθενών της μελέτης.

Αν και η Moderna έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Matthew Harison, δήλωσε ότι τα αρχικά δεδομένα έμοιαζαν “αδιαφοροποίητα” με το αντιγριπικό εμβόλιο της Sanofi, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην αγορά. Αυτό αποτέλεσε απογοήτευση για τους επενδυτές που αναζητούσαν δεδομένα που “υποστήριζαν σαφώς καλύτερη αποτελεσματικότητα” από τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούσαν.

Η μετοχή εμφάνισε πτώση έως και 13% μετά την έκθεση, με την τιμή της να φτάνει σε χαμηλό σχεδόν ενός μήνα. Η Moderna κατάφερε να μετριάσει τις απώλειες αφότου ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία για την προμήθεια επιπλέον 20 εκατ. δόσεων τους εμβολίου της στην πρωτοβουλία COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Moderna θα προμηθεύσει συνολικά 51 εκατ. δόσεις στην πρωτοβουλία του ΠΟΥ.

100 δισ. δολάρια έκαναν ‘φτερά’ από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας

Η τρέχουσα τιμή των περίπου250 δολαρίων της μετοχής δείχνει την μεγάλη πτώση της κατά 48% από το ιστορικό υψηλό των 484 δολαρίων στις 9 Αυγούστου, “εξαφανίζοντας” παράλληλα ένα ποσό 97 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση της Modena, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 101 δισ. δολάρια.

Παρά την τελευταία αυτή εξέλιξη, η μετοχή της Moderna εξακολουθεί να είναι εκείνη με την τρίτη καλύτερη επίδοση φέτος στον S&P, καθώς η μετοχή της εκτοξεύθηκε κατά περίπου 127% χάρη στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έγινε ευρέως διαθέσιμο παγκοσμίως.

Ποια είναι η Moderna

Η Moderna, Inc (Μοντέρνα) είναι φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η οποία ιδρύθηκε το 2010. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 απασχολούσε περισσότερους από 1300 εργαζόμενους. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι στις μεταδοτικές ασθένειες, στην ανοσο-ογκολογία, σε σπάνιες ασθένειες, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και σε αυτοάνοσα νοσήματα. Συνεργάζεται με εταιρίες, οργανισμούς και ιδρύματα όπως η Lonza, την Βιοϊατρική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA), AstraZeneca, Merck, Darpa, Vertex, Karolinska Institutet και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. [1]

Κύριος στόχος της Moderna είναι η δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων και η ανάπτυξή τους με τεχνολογία που βασίζεται στο Αγγελιοφόρο RNA. Ο μηχανισμός αυτός εισάγει το τροποποιημένο νουκλεοσιδικό mRNA(modRNA), το οποίο διατηρείται σε νανοσωματίδια λιπιδίων, σε ανθρώπινα κύτταρα ώστε να προκαλέσει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού μας.[2] Αυτή την στιγμή έχουν 24 προγράμματα υπό ανάπτυξη, ενώ 13 από αυτά βρίσκονται σε κλινικές μελέτες εν εξελίξει.[3]

Η Moderna έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στο εμβόλιο που ανέπτυξε ενάντια στην ασθένεια COVID-19, που προκαλούσε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 και ήταν υπεύθυνος για την πανδημία που ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Το εμβόλιό της με κωδική ονομασία mRNA-1273 εγκρίθηκε από αυστηρές ρυθμιστικές αρχές όπως του Ηνωμένου Βασιλείου[4], των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής[5] και της Ευρωπαϊκής Ένωσης[6].

Τον Μάρτιο του 2021, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε ανάπτυξη και ξεκίνησαν τις κλινικές δοκιμές για την επόμενη γενιά εμβολίου ενάντια στην COVID-19, με κωδική ονομασία mRNA-1283, το οποίο στοχεύει και κωδικοποιεί κρίσιμα τμήματα της πρωτεϊνικής ακίδας του SARS-CoV-2.[7]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *