Ο Κ.Μητσοτάκης φέρνει σε νευρική κρίση τη Δεξιά (την εντός και εκτός ΝΔ)

Ο Κ.Μητσοτάκης φέρνει σε νευρική κρίση τη Δεξιά (την εντός και εκτός ΝΔ)

Ο Κ.Μητσοτάκης φέρνει σε νευρική κρίση τη Δεξιά (την εντός και εκτός ΝΔ)

Αμηχανία και «παγωμάρα» επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τα δημόσια πυρά του Αντ. Σαμαρά για την έλευση του Ρ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, διότι, αν και οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές, επιτείνουν τη νευρικότητα και την αγωνία στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ που βλέπει με τεράστια επιφύλαξη τόσο τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε μία στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς Κοινότητας για τη στάση του στο Μεσανατολικό όσο όμως και για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την εναρμόνιση της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά πεπραγμένα στα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ιδιαίτερα οι βουλευτές που εκλέγονται κυρίως από την παραδοσιακή δεξιά βάση της ΝΔ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το πολιτικό κόστος που θα έχει στις Ευρωεκλογές το νομοθέτημα και σχεδόν προεξοφλούν ότι ένα κομμάτι της γαλάζιας εκλογικής βάσης θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στρεφόμενη σε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Άλλωστε, τόσο η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου όσο και η Νίκη του θεολόγου κ. Νατσιού «καραδοκούν» και ετοιμάζονται να κάνουν μεγάλο «θόρυβο» στη βουλή, όταν έρθει το σχετικό νομοσχέδιο.

Η περίπτωση Βορίδη

Μάλιστα, πριν από τις βολές του κ. Σαμαρά, προηγήθηκε ο Μ. Βορίδης, ο οποίος αν και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, διαμήνυσε ήδη ότι θα παραιτηθεί από τον θώκο του αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Βεβαίως, ο έμπειρος κ. Βορίδης γνωρίζει εκ των έσω ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αφήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ακριβώς διότι προεξοφλεί ότι θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες.

Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν ο αριθμός των γαλάζιων που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο να αγγίξουν ακόμα και τους 70! Το να μην το στηρίξουν όμως, οι υπουργοί και δει ένας υπουργός ο οποίος έχει ιδιαίτερο ρόλο στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, είναι πολύ πιο βαρύ. Ενδεχομένως και «ασήκωτο» πολιτικά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν υπάρξει και άλλος ή άλλοι που θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Παρά ταύτα, ο κ. Βορίδης, επανήλθε χθες για να κάνει ακόμα πιο σαφή τη στάση του. Κατά την παρουσία του στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου, αν και εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης έσπευσε να σημειώσει ότι «έχουμε κοινό στόχο να υπερασπιστούμε τις οικογενειακές αξίες σε μία αξιακή συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο Κ.Μητσοτάκης φέρνει σε νευρική κρίση τη Δεξιά (την εντός και εκτός ΝΔ)

Κλείσιμο Εκκρεμοτήτων

Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, θέλει να τελειώνει το ταχύτερο με αυτή την εκκρεμότητα, προκειμένου να έχει τον χρόνο να επουλώσει τα τραύματα που θα υπάρξουν με τη δεξιά του κόμματος. Γι αυτό και τελικώς αποφάσισε να επισπεύσει, μέχρι τα τέλη του χρόνου, την κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο αν και είχε προαναγγείλει από νωρίς το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι θα έρθει προς ψήφιση, στη συνέχεια μπήκε στο συρτάρι και ξαναβγήκε πριν από λίγο καιρό για τη σχετική επεξεργασία.

Πέραν αυτού, υπάρχει μία ακόμα σημαντική εκκρεμότητα από την προηγούμενη τετραετία, η οποία επίσης αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση στη δεξιά πτέρυγα της Βουλής. Πρόκειται για τα μνημόνια συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία συνιστούν προϋπόθεση για την πλήρη και πιστή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι όταν έρθουν προς ψήφιση, θα υπάρξει αντίδραση από μία μερίδα γαλάζιων βουλευτών, ιδιαίτερα από τους προερχόμενους από τη Βόρεια Ελλάδα, που φοβούνται ότι θα έρθουν σε ευθεία ρήξη με τους ψηφοφόρους τους.

«Οι Ευρωεκλογές από τη φύση τους ευνοούν τα μικρότερα κόμματα και την ψήφο διαμαρτυρίας. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή κόμμα που να απειλεί την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένα και τα υψηλά ποσοστά. Με δεδομένη και την ακρίβεια που λυγίζει τα νοικοκυριά, μπορεί να φάμε μεγάλο χαστούκι την άνοιξη», λένε πολλοί βουλευτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *