Eπιχειρησιακή υποστήριξη Mirage και Sikorsky!Στο ΚΥΣΕΑ οι συμβάσεις 210 εκ. ευρώ

Mirage

Εγκρίνονται τις επόμενες ημέρες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) δύο σημαντικές συμβάσεις για την επιχειρησιακή υποστήριξη των οπλικών συστημάτων της χώρας. Πρόκειται για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης (Follow On Support) των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage και των αμερικανικών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Sikorsky, συνολικού ύψους άνω των 210 εκατομμυρίων ευρώ.

Του Κώστα Αλατζά για το onalert

Οι συμβάσεις  αφορούν την παροχή ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ύψος της επιχειρησιακής υποστήριξης των 11  S-70 B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού ανέρχεται στα 83 εκατομμύρια δολάρια ενώ για τα 44 Mirage 2000 και 2000-5 που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία ανέρχεται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ. 

Όπως πληροφορείται το OnAlert η σύμβαση προμήθειας ανταλλακτικών για τα γαλλικά αεροσκάφη προβλέπει και τη δυνατότητα επέκτασης για άλλα τρία έτη με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 260 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία σύγκλισης του ΚΥΣΕΑ, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό  να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.

Όπως έχει γράψει το OnAlert για την υπογραφή της Follow On Support  των  Mirage απαιτήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις  της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και των γαλλικών κατασκευαστριών εταιριών Dassault –Breguet , Thales και  Safran , καθώς και μία νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η οποία άλλαξε τις προβλέψεις του Ν. 3978/2011 για τις αμυντικές προμήθειες. Οι αλλαγές αφορούσαν τις τραπεζικές εγγυήσεις και ζητήματα διαιτησίας. 

Η γαλλική πλευρά επιθυμούσε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. Όπερ και εγένετο, αφού η συνεχής υποστήριξη των γαλλικών αεροσκαφών είναι άμεση ανάγκη για την Πολεμική Αεροπορία.

Με τα Mirage και οι  Scalp

Η υποστήριξη σε ανταλλακτικά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εξακολουθούν τα Mirage να αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο. Άλλωστε, από τα Mirage μπορούν να εκτοξεύονται οι στρατηγικής σημασίας πύραυλοι Scalp που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία και τους οποίους πρόκειται να αναβαθμίσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν ότι Η ΓΔΑΕΕ και η γαλλική διεύθυνση εξοπλισμών, DGA, βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας που προβλέπει την ανανέωση του ορίου ζωής των πυραύλων και στη συνέχεια την αναβάθμιση τους. 

Η προώθηση των συμβάσεων που αυξάνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα, σε αέρα και θάλασσα, των πανάκριβων οπλικών συστημάτων που αγοράσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, συνιστούν προτεραιότητα για τις ένοπλες δυνάμεις και αποτελούν ταυτόχρονα απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Λίγα λόγια για το Mirage 2000

To δελταπτέρυγο Mirage 2000 (ελλ: οφθαλμαπάτη) είναι το βασικό μαχητικό αεροσκάφος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται για αναχαίτιση και αποστολές κρούσης. Τα πρώτα αεροσκάφη παραδόθηκαν το Μάρτιο του 1976 και ενώ το σχήμα τους μοιάζει εξωτερικά με τα Mirage III/5 και 50, πρόκειται για ένα εντελώς νέο αεροσκάφος με εξελιγμένα συστήματα αναχαιτίσεως.

Τα φτερά έχουν το σχήμα χαμηλά τοποθετημένων Δέλτα με κομμένες άκρες και η άτρακτος έχει το σχήμα σωλήνα με οξεία μύτη και καλύπτρα θέσεως πιλότου σε μορφή φυσαλίδας. Το Mirage 2000, που εξειδικεύτηκε από την αρχή στις αναχαιτίσεις παντός καιρού, είναι ένα από τα πιο ικανά μαχητικά στον κόσμο με υψηλή ευελιξία στις αερομαχίες με εχθρικά αεροσκάφη.

Στο δευτερεύοντα ρόλο του για προσβολές στόχων εδάφους, το Mirage 2000 φέρει πύραυλους, ρουκέτες και βλήματα κατευθυνόμενα από λέιζερ. Υπάρχει και το διθέσιο μοντέλο του αεροσκάφους, το 2000N (διείσδυσης), το οποίο διαθέτει δυνατότητα εκτοξεύσεως πυρηνικών όπλων μακράς άφεσης.

Τα Mirage έφτασαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το 1988 ως μέρος του αναβαθμιστικού προγράμματος της ΠΑ, που εώς τότε πετούσε με αεροσκάφη 1ης και 2ης γενιάς. Μαζί με τα F-16 αποτελούν την κύρια και πιο σύγχρονη δύναμη αναχαιτίσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αγορά των αεροσκαφών ονομάστηκε σχέδιο Talos και έφερε στην Ελλάδα 41έτοια μαχητικά.To 2000 αποφασίστηκε η αγορά 15 νέων 2000-5 mk.II και η αναβάθμιση 10 υφιστάμενων αεροσκαφών στο ίδιο επίπεδο. Η έκδοση mk.ΙΙ είναι μια έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για την Ελλάδα με εκτεταμένες αλλαγές και πραγματικές δυνατότητες πολλαπλών ρόλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *