Τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ | Ερχονται Ελλάδα; | Oι Συμφωνίες με τα ΗΑΕ στη Βουλή

Τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ | Ερχονται Ελλάδα;

Η πρόσφατη συμφωνία των Εμιρατιανών με τους Γάλλους της Dassault για αγορά από την UAE AirForce 80 υπερσύγχρονων Rafale τελευταίας γενιάς ανοίγει το δρόμο για την πώληση των «Δελταπτέρυγων» αφού οι «ριπές» αναμένεται να αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-9 όπως έγραψε ο Κώστας Σαρικας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μπορεί η απόκτηση των 24 Γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά και η αναβάθμιση των 83 F-16 block52+ και adv σε διαμόρφωση Viper να διασφαλίζει στην Πολεμική Αεροπορία ποιοτικό πλεονέκτημα για τα επόμενα χρόνια έναντι των γειτόνων, όμως σε εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost είναι η προσπάθεια της HAF να αποκτήσει τα πιο σύγχρονα Mirage που επιχειρούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.

Πρόκειται για τα Mirage 2000-9 τα οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της η πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η πρόσφατη συμφωνία των Εμιρατιανών με τους Γάλλους της Dassault για αγορά από την UAE AirForce 80 υπερσύγχρονων Rafale τελευταίας γενιάς ανοίγει το δρόμο για την πώληση των «Δελταπτέρυγων» αφού οι «ριπές» αναμένεται να αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-9 με τα οποία επιχειρεί μεταξύ άλλων η πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ.

Όταν ανακοινώθηκε το μεγάλο deal των Αράβων για την απόκτηση των Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία σήμανε «συναγερμός». Πέρα από το γεγονός ότι τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ αποτελούν την πιο σύγχρονη έκδοση που επιχειρεί παγκοσμίως μια ενδεχόμενη απόκτησή τους από την Ελλάδα ανεβάζει κατακόρυφα την οροφή στον αριθμό των διαθέσιμων αεροσκαφών που θα διαθέτει τα επόμενα χρόνια η HAF.

Έτσι ώστε πέρα από την ποιοτική υπεροχή να διαθέτει αριθμητική ισορροπία έναντι της ΤuAF και να μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε αναχαιτίσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και συμμαχικές υποχρεώσεις χωρίς να «φθείρει» τόσο τα Rafale όσο και τα Viper. Αποκτώντας μάλιστα ένα μαχητικό το οποίο ήδη γνωρίζει καλά, διαθέτει υποδομές και όπλα. Και κυρίως χωρίς να χρειαστεί πολύ χρόνο για την εκπαίδευση τόσο των ιπτάμενων όσο και του τεχνικού προσωπικού.

Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αφού οι δύο χώρες διαθέτουν τα τελευταία χρόνια άριστες σχέσεις. Με τους Εμιρατιανούς να εμφανίζονται κάτι παραπάνω από θετικοί στο ενδεχόμενο πώλησης στην Ελλάδα των Mirage 2000-9 από το 2026 όταν δηλαδή θα αρχίσουν σταδιακά να παραλαμβάνουν τα πρώτα από τα 80 καινούργια Rafale. Στο «παιχνίδι» απόκτησης των Eμιρατιανών Mirage έχουν μπει δυνατά σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Αίγυπτος όσο και το Μαρόκο.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα η οποία απέκτησε το 1981 μαχητικά Mirage 2000 ενώ το Μαρόκο διαθέτει ακόμη τουλάχιστον 20 Γαλλικά F-1 MF2000 τα οποία θα επιθυμούσε να αντικαταστήσει με τα Mirage2000-9. Η Ελλάδα όμως φαίνεται ότι έχει το πλεονέκτημα αφού πέρα από το έντονο ενδιαφέρον της και τις άριστες σχέσεις με το Άμπου Ντάμπι διαθέτει και την υποστήριξη της κατασκευάστριας χώρας Γαλλίας. Αφού άλλωστε είναι απαραίτητο το Παρίσι να δώσει το «πράσινο φως» ώστε τα ΗΑΕ να προχωρήσουν σε πώληση των Mirage 2000-9 σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost το ζήτημα απόκτησης των Εμιρατιανών Mirage από την Ελλάδα αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση την οποία θα έχουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας στο Παρίσι.

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιθυμεί να «κλειδώσει» το «ναι» των Γάλλων ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Εμιρατιανούς. Άλλωστε έπειτα από τη συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών Belharra και των μαχητικών Rafale και με ανοιχτό το ζήτημα αγοράς των κορβετών Gowind η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια πανίσχυρη σχέση με τη Γαλλία.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ διαθέτει 49 Mirage 2000-9 της έκδοσης EAD/ RAD και επιπλέον 15 εκπαιδευτικά αεροσκάφη της έκδοσης DAD. Τα 30 από αυτά αποκτήθηκαν το 1998 ενώ τότε είχαν αναβαθμιστεί σε διαμόρφωση 2000-9 ακόμη 33 Mirage 2000 τα οποία είχαν αγοραστεί το 1986. Με τη συμφωνία να φτάνει συνολικά τα   5,8 δις δολάρια.

Το 2017 ελήφθη απόφαση για αναβάθμιση με τοποθέτηση του ισχυρού ραντάρ RDY-3 και πιστοποίηση του ατρακτιδίου στοχοποίησης Sniper της Lockheed Martin. Tα Μirage 2000-9 μπορούν να μεταφέρουν τα Στρατηγικά βλήματα Scalp τα οποία διαθέτει και η HAF, βόμβες καθοδήγησης λέιζερ.

Στις αποστολές air to air μάχης χρησιμοποιούν τους πυραύλους Mica IR/EM και διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας. Κατά συνέπεια θα αποτελούν για την Πολεμική μας Αεροπορία μια εξαιρετική προσθήκη με αξιοζήλευτες επιδόσεις απέναντι στα τουρκικά F-16.

Οι Γάλλοι ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα υποστηρίζουν τα Mirage έως το 2036 έτσι για τουλάχιστον 10 χρόνια θα μπορούν να προσφέρουν επιχειρησιακά. Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει ήδη από την ΗΑF και για τα 75 μαχητικά F-16 block 60 των ΗΑΕ σε περίπτωση που οι Άραβες αποφασίσουν να τα πουλήσουν.

«Η πολιτική μας στην Ουκρανία κινείται επί τριών βασικών αρχών: το ανθρωπιστικό δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών επί του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την συμπόρευση με τους συμμάχους και ετέρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώπιον της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Αυτή την στιγμή, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, Μανώλης Ανδρουλάκης, βρίσκεται πλέον κοντά στην πόλη Μπερστιάνς καθ’ οδόν προς Ζαπορίζια, ενημέρωσε ο υπουργός και τόνισε πως τόσο ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, όσο και ο πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης, «τιμούν το διπλωματικό σώμα» με τα όσα έχουν πράξει.

Τόνισε πως αυτές τις ημέρες «έχει γίνει ό,τι είναι και δεν είναι, ανθρωπίνως δυνατόν, και προς τις ουκρανικές αρχές, και προς τις ρωσικές αρχές (που επιτίθεντο στην πόλη και δημιουργούσαν θύματα προς τον άμαχο πληθυσμό), και προς τον Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΑΣΕ, αλλά και στην Καθολική Εκκλησία που εφοδίαζε με καύσιμα και τρόφιμα τις τρεις τελευταίες ημέρες το κατάλυμα που ήταν ο πρόξενός μας κ. Ανδρουλάκης, μαζί με 120 ακόμα άτομα στο καταφύγιο του κτηρίου».

Ο υπουργός εστίασε στις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς όπως είπε, «οι σκηνές που μεταδίδει ο τηλεοπτικός φακός είναι δραματικές και δεν μπορούν παρά να προκαλούν φρίκη σε κάθε άνθρωπο». Η ρωσική εισβολή δημιουργεί τραγωδίες, «μέχρι σήμερα έχουμε 2.800.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία» και μέσα σε αυτό υπάρχει και μια ελληνική Ομογένεια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που «θρήνησε και θρηνεί θύματα». Τον απόλυτο αριθμό των θυμάτων, είπε ο υπουργός «θα τον έχουμε μετά το τέλος αυτής της τραγωδίας».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η χώρα μας έχει συνυπογράψει το αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο για την διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την Ρωσία. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει να είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα που λειτουργεί σε πλαίσιο κατανοήσεως με μια σειρά άλλων χωρών, που πιστεύει σε αρχές και αξίες και τις οποίες υλοποιεί με την πολιτική της. Δεν είμαστε μια χώρα που έχει πολιτική α λα καρτ, και αυτό αναδείχθηκε από τη στάση μας στο Ουκρανικό.

Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός οιουδήποτε, απαντά στα ερωτήματα που τίθενται στην εξωτερική πολιτική επί τη βάσει των αρχών και των αξιών που η ίδια ως κοινωνία, ως λαός, ως εθνική ύπαρξη στο βάθος του ιστορικού χρόνου εκφράζει. Αυτό κάνουμε. Στεκόμαστε πάντα από την πλευρά του διεθνούς δίκαιου, θεωρούμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον μας και ένα βήμα παραπάνω: ότι αυτό είναι το ορθό».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είπε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν και νομίζω πως συμφωνούμε όλοι, ή σχεδόν όλοι, πως ορθώς την δέχθηκε. Ήταν μια άτυπη συνάντηση, που παρά ταύτα ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευαισθησία, παρά του άτυπου της συνάντησης, να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως, αφού η συνάντηση ήταν άτυπη, δεν μπορεί να υπάρχουν συμπεράσματα, ατζέντα, ούτε και πρακτικά, αλλά υπογράμμισε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και κάθε πρωθυπουργός στην πορεία της Ιστορίας του τόπου, τήρησε τις απόλυτες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «όλοι έχουμε συμφωνήσει διαχρονικά, ότι οι γραμμές επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν και αλίμονο εάν σταματήσουμε να συζητάμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως, με κανένα τρόπο, ότι συμμεριζόμαστε τις τουρκικές απόψεις.

‘Αλλωστε, ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την δική μας αντίληψη, έχουνε μία διαφορά – και αυτό είναι το αντικείμενο συζήτησης: Την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η διαφορά μας με την Τουρκία. Τα υπόλοιπα, για να μην παρεξηγούμαστε, αφορούν την Τουρκία». 
 
Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αφορούσε την κύρωση σύμβασης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. 

Η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η συμφωνία αυτή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής, που αναλύεται σε κύκλους και ζώνες επαφής, επικοινωνίας και κατανόησης με μια μεγάλη σειρά χωρών. Και κινείται έστω και πιο προωθημένα και ενεργητικά, στην βάση αρχών και αξιών που πάντα είχε η εξωτερική μας πολιτική. Εκμεταλλευτήκαμε, εξήγησε, ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά είδαμε και σωστά τη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής – και η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της διορατικότητας της εξωτερικής μας πολιτικής. 

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η συμφωνία αυτή με τα ΗΑΕ, λειτουργήσει σε περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί, ο κ. Δένδιας καταρχήν απάντησε πως «αυτή δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε και είναι υπέρ των κρατών και των λαών που την συνυπογράφουν» αλλά κάλεσε τους βουλευτές να θυμηθούν πως «όταν ο τουρκικός στόλος βρισκόταν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο αεροδρόμιο των Χανίων υπήρχαν τέσσερα F-16 Blook 60 ΗΑΕ με 130 άτομα προσωπικό» συμπληρώνοντας με νόημα, ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα και έναν λαό, είναι να ξεχνάει ή να μην παρατηρεί…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *