Ευρωεκλογές 2024 | Τα στοιχήματα και οι «εχθροί» της 9ης Ιουνίου | Στο «μικροσκόπιο» οι αναποφάσιστοι

Ευρωεκλογές 2024 | Τα στοιχήματα και οι «εχθροί» της 9ης Ιουνίου | Στο «μικροσκόπιο» οι αναποφάσιστοι

Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς επικεντρώνουν και επιταχύνουν τον αγώνα τους λίγες μέρες πριν τις εκλογές με συνεχείς εμφανίσεις του Πρωθυπουργού και περιοδείες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Διονύσης Τζουγανάτος

δημοσκοπήσεις εκπέμπουν αισιόδοξα μηνύματα για την κυβερνώσα παράταξη και αποτυπώνουν τον αριθμό «3» μπροστά από το ποσοστό της, ωστόσο το γαλάζιο επιτελείο εστιάζει στη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και «ξορκίζει» την αποχή, τον μόνο παράγοντα που θεωρούν ότι μπορεί να αλλάξει εις βάρος της τα δεδομένα.

Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου πηγάζει από το γεγονός ότι στο διάστημα του ενός χρόνου που μεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, οι πολίτες έχουν οδηγηθεί τέσσερις φορές στις κάλπες προκαλώντας σε ορισμένους κόπωση.

Οι ευρωεκλογές διαχρονικά αντιμετωπίζουνται ως μία πιο “χαλαρή” εκλογική αναμέτρηση, με μειωμένο ενδιαφέρον από μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων. Η καλοκαιρινή περίοδος επίσης λειτουργεί ανασταλτικά για κάποιους πολίτες και ιδιαίτερα τις νεαρότερες ηλικίες ή εκείνους που ήδη θα έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν “σεζόν” και δεν έχουν προνοήσει να επωφεληθούν από τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Οι δε προβλέψεις για τον καιρό δείχνουν αρκετή ζέστη με την προοπτική της παραλίας να φαντάζει… μονόδρομος για κάποιους.

“Καταλαβαίνω γιατί πολλοί από εσάς μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και να θεωρείτε ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Θέλω να σας πω ότι αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη” σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα, ενώ στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “STAR” εξήγησε γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή και οι ευρωεκλογές. “Είναι πολύ σημαντικές γιατί θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

Και το τι θα γίνει στην Ευρώπη προφανώς αφορά και την πατρίδα μας, όπως αφορούσε την πατρίδα μας το τι έγινε στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν σκεφτείτε μόνο σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, έφερε στη χώρα μας 36 δισεκατομμύρια ευρώ” σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη αυτό είναι το διακύβευμα της ευρωκάλπης κι αυτό θα διασφαλιστεί μόνο με ψήφο στη Νέα Δημοκρατία» είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα που επαναλαμβάνεται από τον πρωθυπουργό και όλα τα στελέχη της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με επιδίωξη τη συσπείρωση, αλλά και την αποτροπή μετακίνησης μερίδας γαλάζιων ψηφοφόρων που καταγράφονται στο 12%-14% στους αναποφάσιστους των δημοσκοπήσεων, στην αποχή από την κάλπη.

Συμμετοχή που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ξεπεράσει το 50% προκειμένου να μην «μειώσει» την νίκη και δώσει «πάτημα» στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να συνεχίσει την πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη. Στην Ηρώδου Αττικού και στην Πειραιώς τις επόμενες δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή των ευρωεκλογών, αναλύουν καθημερινά τα δεδομένα των μετρήσεων που λαμβάνουν και όλα δείχνουν πως επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς βλέπουν τη συσπείρωση της γαλάζιας εκλογικής βάσης να αυξάνεται όσο πλησιάζει ο εκλογικός χρόνος.

Tα εργαλεία της Πειραιώς

Στην Πειραιώς ευελπιστούν ότι η αποχή δεν θα επηρεάσει τόσο τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης, αλλά θα πλήξει τα ποσοστά κυρίως των μικρότερων κομμάτων και δη των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ., που είναι και το βασικό ζητούμενο για το γαλάζιο επιτελείο.

Τα «εργαλεία» για την αύξηση της συσπείρωσης και τη μεταστροφή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν μέχρι σήμερα αναποφάσιστοι, είναι τα παραδοσιακά : Η πόλωση και οι υψηλοί τόνοι πρωτίστως από τον πρωθυπουργό και δευτερευόντως από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε μέσο να βάλουν εθνικό μανδύα στις ευρωεκλογές, με διλήμματα του τύπου ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει αν θα έχουμε ένα νέο ταμείο ανάκαμψης, αν θα συνεχιστεί η μεταναστευτική πολιτική κα.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και στην τωρινή, η μεγάλη αγωνία της ΝΔ είναι να μην γίνει το «λάθος» στις μέρες που απομένουν ως τις ευρωκάλπες. Βεβαίως, μία σειρά από ζητήματα, από τα πρόστιμα στο ΥΠΕΣ ύψους 400.000 ευρώ και 40.000 ευρώ στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου αντίστοιχα, μέχρι τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών και τη δημόσια αντιπαράθεση της ΝΔ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τιμή της φέτας, διαμορφώνουν κλίμα. Αυτό που ξορκίζουν, ωστόσο, στην Πειραιώς, είναι μια «στραβή», ικανή να επηρεάσει τις ισορροπίες κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ευρωκάλπης.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours