Εκλογές 2023 | To ΠΑΣΟΚ «χάνεται» και ο μεσαίος χώρος αναζητείται | Τι αλλάζει στη στρατηγική της ΝΔ

Εκλογές 2023 | To ΠΑΣΟΚ «χάνεται» και ο μεσαίος χώρος αναζητείται | Τι αλλάζει στη στρατηγική της ΝΔ

Στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία καθώς η χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023.

Δεν είναι μόνο το  θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και τα όσα ακολούθησαν της σύλληψης της Εύας Καϊλή, που έχουν οδηγήσει σε μετωπική αντιπαράθεση  τα δύο κόμματα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – σκιαγραφώντας τη στάση της κυρίας Καϊλή το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά θεμάτων- μίλησε για «Δούρειο Ίππο» της Νέας Δημοκρατίας. Οι  απαντήσεις από την κυβερνητική πλευρά ήταν αιχμηρές και όλα δείχνουν μια σύγκρουση με πολλά επεισόδια.

Το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «χάνεται» και πλέον στο δρόμο προς τις κάλπες η στρατηγική της αυτοδυναμίας μοιάζει μονόδρομος για την Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό πως από την κυβερνητική πλευρά χρησιμοποιούνται εξαιρετικά υψηλοί τόνοι  απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη – με αφορμή τις αναφορές περί Δούρειου Ίππου – και μιλάνε  για «πολιτικό θράσος».

Μάλιστα από τη Νέα Δημοκρατία κάνουν ένα ακόμα βήμα, με πηγές του κόμματος να κατηγορούν τον κ. Ανδρουλάκη πως «υιοθετεί τακτική λάσπης» και «στρατηγική που καθιστά το ΠΑΣΟΚ παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ». Έντονη είναι η ενόχληση για την αναφορά που έκανε την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή ο κύριος Ανδρουλάκης, όπου υπογράμμισε ότι στόχος του «ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και να δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».

«Γαλάζιες» πηγές  σημειώνουν πως «ενώ πρόσφατα ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθούσε να δώσει την εντύπωση ότι δήθεν κρατούσε ίσες αποστάσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, τώρα αναφέρεται στη συγκρότηση μιας άλλης δήθεν «προοδευτικής» κυβέρνησης». Θυμίζουν επίσης την ρητορική του Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτική κυβέρνηση».

Ωστόσο όσο η Πειραιώς και η Χαριλάου Τρικούπη απομακρύνονται τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου. Το στοίχημα για την κυβερνητική πλευρά είναι να επιλέξουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια και πολίτες που το 2019 είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα.  Πρόκειται για ένα ακροατήριο, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και το οποίο άλλωστε πολιορκούν  και άλλοι «μονομάχοι».

Το μεγάλο πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα είναι πως μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής– όπως  η πορεία των τιμών αλλά και το θέμα των παρακολουθήσεων- μπορούν να επηρεάσουν τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους. Και στην Πειραιώς ανησυχούν μήπως επιλέξουν την αποχή ή στις πρώτες κάλπες  στραφούν στην λεγόμενη ψήφο διαμαρτυρίας.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη «ανάγνωση» στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς επικρατεί η άποψη πως η υπόθεση με την Εύα Καϊλή δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ειδικότερα υπάρχει η εκτίμηση πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μπορεί να «ανακόψουν» την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ   ψηφοφόρων που στο παρελθόν ήταν κοντά στην Χαριλάου Τρικούπη αλλά στην πορεία κοίταξαν προς την Πειραιώς . Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο αυτό που αποκαλείται αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα ποσοστά της.

b2d4d795 90a3 488d 843d be36b35ff7ce
Εκλογές 2023 | To ΠΑΣΟΚ «χάνεται» και ο μεσαίος χώρος αναζητείται | Τι αλλάζει στη στρατηγική της ΝΔ

Τα «δίχτυα» στους αναποφάσιστους

Να προσεγγίσει το δύσκολο κοινό των αναποφάσιστων επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς  οι κάλπες της απλής αναλογικής ευνοούν την χαλαρή ψήφο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στην πρώτη κάλπη καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων και γνωρίζουν πως για ένα καλό αποτέλεσμα δεν αρκεί απλά η συσπείρωση των.. παραδοσιακών ψηφοφόρων.

Για να περιοριστούν οι «διαρροές» στο κυβερνών κόμμα εφαρμόζουν μια στρατηγική τεσσάρων σημείων:

  1. Επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, με έμφαση στην οικονομία (αξιοποίηση κονδυλίων Ταμείου Ανάκαμψης, απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, νέα έργα υποδομών κ.α.). Στο γαλάζιο στρατόπεδο  αναγνωρίζουν πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση. Εστιάζουν επίσης  σε ένα πακέτο μέτρων στήριξης και το Σάββατο αναμένονται νέες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
  2. Προκρίνεται μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων απαιτείται σταθερότητα. Όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι από τη Νέα Δημοκρατία, που κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «παρωχημένες» θέσεις.
  3. Επιχειρείται η αύξηση της συσπείρωσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί περιοδείες στην περιφέρεια αλλά και ομιλίες σε εκδηλώσεις του κόμματος (την Κυριακή για παράδειγμα μίλησε στο Χαϊδάρι).
  4. Αναζητείται τρόπος προσέγγισης των νεότερων ψηφοφόρων, καθώς υπάρχει η εκτίμηση  πως είναι ένα κοινό που δεν είναι εύκολο να «φλερτάρει»  το κυβερνών κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση σε μια σειρά ανακοινώσεων που είναι εστιασμένες στις νεότερες ηλικίες, όπως για παράδειγμα το νέο στεγαστικό πρόγραμμα (ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *