Μπήκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης

Μπήκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης

Ο εξαόροφος αντιδραστήρας βρίσκεται στη Naka, βόρεια του Τόκιο και έχει αρχιτεκτονική Tokamak σε μορφή ντόνατ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο μεγαλύτερος πειραματικός αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ο JT-60SA, τέθηκε την Παρασκευή (1/12) σε λειτουργία στην Ιαπωνία.

Σκοπός των ερευνητών που κατασκεύασαν τον αντιδραστήρα είναι να ερευνήσουν κατά πόσο εφικτή είναι η πυρηνική σύντηξη ως μία καθαρή πηγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει.

Η σύντηξη διαφέρει από τη σχάση, την τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα σε πυρηνικούς σταθμούς.

Ο εξαόροφος αντιδραστήρας βρίσκεται στη Naka, βόρεια του Τόκιο και έχει αρχιτεκτονική Tokamak σε μορφή ντόνατ, ο οποίος περιέχει πλάσμα το οποίο θερμαίνεται σε θερμοκρασία 200 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Πρόκειται για ένα κοινό project της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας και αποτελεί τον πρόδρομο ενός ακόμα μεγαλύτερου αντιδραστήρα που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Γαλλία, τον International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).

Αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ 500 επιστημόνων και μηχανικών και πάνω από 70 εταιριών από Ευρώπη και Ιαπωνία. Είναι ο πιο ανεπτυγμένος Tokamak στον κόσμο και η έναρξη της λειτουργίας αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία της σύντηξης.

Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η πυρηνική σύντηξη δεν έχει ρίσκο καταστροφικών πυρηνικών ατυχημάτων και παράγει μακράν λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα από τα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Sam Davis, αναπληρωτής επικεφαλής του έργου για τον JT-60SA, δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων για τον αντιδραστήρα: «Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ περισσότερων από 500 επιστημόνων και μηχανικών και περισσότερων από 70 εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και την Ιαπωνία».

Σε αντίθεση με τη σχάση, η σύντηξη δεν ενέχει κίνδυνο καταστροφικών πυρηνικών ατυχημάτων – όπως αυτό που παρατηρήθηκε στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 – και παράγει πολύ λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα από τους σημερινούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, λένε οι υποστηρικτές της.

Πηγή: Sciencealert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *