Μετά τον θρίαμβο της ΝΔ | Ο στόχος της αυτοδυναμίας και οι “παγίδες” στον ορίζοντα

Μετά τον θρίαμβο της ΝΔ | Ο στόχος της αυτοδυναμίας και οι "παγίδες" στον ορίζοντα

Μετά τον θρίαμβο της ΝΔ: Ο στόχος της αυτοδυναμίας και οι “παγίδες” στον ορίζοντα

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την παράδοση των καθηκόντων στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, σήκωσε, ουσιαστικά, την αυλαία του νέου κύματος της προεκλογικής εκστρατείας για τη “γαλάζια” παράταξη.

Το άκρως ηχηρό αποτέλεσμα στην κάλπη της 21ης Μαΐου και η σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας κατεγράφησαν ήδη στα πολιτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης και πλέον στον ορίζοντα ανοίγεται το επόμενο μεγάλο στοίχημα του 2023. 

Το “στρατηγείο”

Το στρατηγείο της παράταξης, από την Ηρώδου Αττικού 19, έχει μεταφερθεί στους τρεις ορόφους των γραφείων της οδού Πειραιώς, ο πρώτος πρωινός καφές του τέως πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του στη “γαλάζια” έδρα είναι γεγονός και στο ημερολόγιο κυκλώνεται η 25η Ιουνίου και το περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, προκειμένου ο πήχης εκείνης της Κυριακής να “ξεκλειδώσει” την αυτοδυναμία.

“Πάμε πάλι από την αρχή, σαν να μην υπήρξε η πρώτη προεκλογική περίοδος. Οι κάλπες είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν ξανά με όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφοδέλτια του κόμματος”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν μιλώντας στο “Κ” κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Με τους πανηγυρισμούς να δίνουν πλέον τη σκυτάλη στον προγραμματισμό της στρατηγικής για την επερχόμενη κάλπη, οι… παγίδες υπάρχουν και αυτό που αναζητείται στις συσκέψεις είναι τα… αντίδοτα για να παραμείνει “γαλάζιος” ο εκλογικός χάρτης της χώρας. 

Επισκέψεις και διακύβευμα

Μέσα στις επόμενες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει και πάλι τον κύκλο των ανά την Αττική και περιφέρεια περιοδειών του, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι τα… μανίκια στο “γαλάζιο” οικοσύστημα πρέπει να μείνουν σηκωμένα σε όλη αυτή τη χρονική γέφυρα των πέντε εβδομάδων μέχρι την 25η Ιουνίου. Πρώτος σταθμός στον… χάρτη των περιοδειών στις εκτός του Λεκανοπεδίου περιοχές θα είναι την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη η Κρήτη, ενώ θα ακολουθήσουν η Θεσσαλία και η Θεσσαλονίκη. 

Το μοτίβο των επισκέψεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (σε χρόνο παράλληλο κλιμάκια βουλευτών θα πραγματοποιούν τις δικές τους περιοδείες) θα παραπέμπει ευθέως στη λογική της πρώτης προεκλογικής περιόδου. Συναντήσεις με τους πολίτες από πόλη σε πόλη, δημόσιες παρεμβάσεις και τρεις ή τέσσερις μεγάλες συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα της χώρας. “Θα γυρίσουμε και πάλι την Ελλάδα”, σχολιάζει “γαλάζιος” παράγοντας στο “Κ”.

Τι θα βρεθεί στην προμετωπίδα αυτού του νέου κύκλου επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις τοπικές κοινωνίες; Αρχικά το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο δεν είναι άλλο από το “αυτοδυναμία ή περιπέτειες”.

Στη συνέχεια η εκ νέου επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, με τη λογική του θετικού λόγου και των θετικών μηνυμάτων να είναι κυρίαρχη. Άλλωστε, το… απεταξάμην σε τυχόν φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας ακούστηκε ηχηρά από τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα σήμα προς άπαντα τα στελέχη, το οποίο δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία. 

d1515119a176402499e803deb09b3b7b

Οι εκλογές δεν τελείωσαν

Με την ομάδα κρούσης της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελείται από τους κυρίους Μπρατάκο, Μαρινάκη, Νέζη, Σμυρλή, Λιβάνιο, Χαρδαλιά και Κονταδάκη, να έχει πιάσει δουλειά στα γραφεία της οδού Πειραιώς, η προσοχή των “γαλάζιων” στρέφεται και στις παγίδες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, από τη στιγμή που πρωταγωνιστική επιδίωξη είναι ο σχηματισμός, το βράδυ της 25ης Ιουνίου, μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας και, στη συνέχεια, μιας ισχυρής κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας. 

Πρώτος κίνδυνος για το “γαλάζιο” οικοσύστημα είναι αυτός της αποσυσπείρωσης. Και αυτό γιατί το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν τόσο εκκωφαντικό, που θα μπορούσε να ωθήσει μια μερίδα πολιτών που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία είτε στις 25 Ιουνίου να… κάτσει στον καναπέ, επιλέγοντας την αποχή, είτε να κινηθεί προς κάποιο άλλο κόμμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι εστιασμένη μία από τις βασικές πτυχές της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Να μην περάσει στους πολίτες η αίσθηση ότι τα πάντα έχουν κριθεί, αλλά να τονιστεί η σημασία της συμμετοχής και στην επερχόμενη κάλπη.

“Θα έλεγα στους πολίτες αυτούς ότι, αν το βασικό τους ζητούμενο είναι να επανεπιβεβαιώσουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί γι’ αυτό ψήφισαν ουσιαστικά, πρέπει να έρθουν και να ξαναψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, να μην ασχοληθούν τόσο με το τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Γιατί προφανώς είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη ημέρα από το να μπλέκουμε ξανά σε περιπέτειες που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτοδύναμη.

Από τη στιγμή που και σήμερα ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης λέει ευθέως ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό, το λέει ακόμα και σήμερα, δεν έχει αλλάξει τη θέση του. Άρα, θα έλεγα ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα προέκυπτε από αυτή την κάλπη, πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί, αλλά σε συνθήκες όπου ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι πολύ πιθανόν, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, να ανέβει”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Δεύτερος κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία είναι αυτός του εφησυχασμού. Και ο κίνδυνος αυτός εκπορεύεται, κατά κύριο λόγο, από το γεγονός ότι οι κάλπες στο τέλος του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν με λίστα και δεν θα βρουν τους βουλευτές να… κυνηγάνε σταυρό. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε, πριν από δύο εικοσιτετράωρα, να απαντήσει το αυστηρό μήνυμα του προέδρου της “γαλάζιας” παράταξης προς τους βουλευτές του.

Και τι έλεγε αυτό; Να τρέξουν και σε αυτήν τη δεύτερη κάλπη όπως έτρεξαν και στην πρώτη, καθώς αυτό θα βαρύνει στις επιλογές του για την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εφόσον περάσει το κατώφλι της αυτοδυναμίας. “Πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες”, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, που… χτυπάει εσωτερικό καμπανάκι. 

Τρίτος κίνδυνος για την οδό Πειραιώς είναι τα μικρότερα κόμματα που έφτασαν κοντά στο όριο του 3% στην κάλπη της Κυριακής. Το σενάριο της εισόδου ενός ή και δύο κομμάτων στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ανεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας, με τον τέως πρωθυπουργό να μεταφέρει στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιεί τα… κλειδιά της “ισχυρής εντολής αυτοδυναμίας” και της “σταθερότητας”, επενδύοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας και στο άνοιγμα των “δεξαμενών” της. 

* Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *