Ποια είναι τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας | Σκόπια και Συμφωνία των Πρεσπών

Ποια είναι τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας | Σκόπια και Συμφωνία των Πρεσπών

Πολύς λόγος γίνεται ξανά στην πολιτική σκηνή για τα Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Την αναφέρουμε Βόρεια Μακεδονία όχι επειδή μας αρέσει, αλλά διότι έτσι η Ελλάδα αποφάσισε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στις 25 Ιανουαρίου 2019 η Βουλή ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτομάτως από τη στιγμή εκείνη κατέστη δεσμευτική για τη χώρα ως μια Διεθνής Σύμβαση.

Η δέσμευση δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους ψήφισαν «ναι» σε αυτήν, αλλά το Ελληνικό Κράτος, έχοντας την υπογραφή της νόμιμης κυβέρνησης. Η κριτική που έγινε για το περιεχόμενο και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν είχαν αξία στην συζήτηση που προηγήθηκε. Εκδηλώθηκαν στην Βουλή, στο δημόσιο διάλογο και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την χώρα. Πιθανόν και στις κάλπες το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Στο συρτάρι του Προέδρου της Βουλής βρίσκονται τα τρία μνημόνια συνεργασίας. Η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τα φέρει προς κύρωση από το κοινοβούλιο ως μία από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Η καθυστέρηση της διαδικασίας μπορεί να αφορά την διαχείριση καταστάσεων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αλλά δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην κυβέρνηση. Ήδη συζητούν το πιθανότατο ενδεχόμενο να καθυστερήσει η ψήφιση αυτών.

prespes

Θυμίζουμε επίσης πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει προ πολλού ότι δεν θα παραστεί στην ψηφοφορία (σ.σ. για θετική ψήφο ούτε λόγος…), η φόρμουλα που φαίνεται ότι βρέθηκε είναι να απουσιάσουν από τη διαδικασία και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ. Δηλαδή, πλην του κ. Σαμαρά, να μείνει εκτός ψηφοφορίας και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, συν τοις άλλοις, εκλέγεται στις Σέρρες.

Αλήθεια όμως τι αφορούν αυτά τα μνημόνια;

Θυμίζουμε ότι τα τρία μνημόνια αφορούν:

  • Την Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία.
  • Την Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναδείξει την παρατεινόμενη αναβολή στην ψήφιση των τριών μνημονίων με ερώτηση που είχε καταθέσει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Όπως είχε αναφέρει, τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας είναι τα εξής:

  • Η πολύμηνη καθυστέρηση ψήφισης των εξής νομοσχεδίων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία», «Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» (κατατεθειμένα στις 15-9-2020) και «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (κατατεθειμένο στις 14/9/2020).
  • Η σημαντική υστέρηση στη λειτουργία των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία (άρθρο 8 παρ. 5 της Συμφωνίας) και για τα εμπορικά σήματα (άρθρο 1 παρ. 3 εδ. θ της Συμφωνίας), με αποτέλεσμα να παραμένουν στοιχεία αλυτρωτισμού στα βιβλία της γειτονικής χώρας και να μη σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στο μείζον ζήτημα της προστασίας προϊόντων από τη Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων, στις 10/6/2019, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είχαν συμφωνήσει στην άμεση τροποποίηση των σχολικών βιβλίων της δεύτερης σε σχέση με την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας.2 thoughts on “Ποια είναι τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας | Σκόπια και Συμφωνία των Πρεσπών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.