Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης εκπέμπει SOS

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης εκπέμπει SOS

SOS εκπέμπει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, καθώς το κύμα κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας μπορεί να απειλήσει και την ολλανδική οικονομία. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το λιμάνι του Ρότερνταμ παραδοσιακά διαθέτει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό εμπόριο, λειτουργώντας ως βασικό hub της ηπείρου.  

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι λιμενικές δραστηριότητες αποτελούν τον πλέον ευάλωτο τομέα της Ολλανδίας στην εν εξελίξει ρωσο-ουκρανική κρίση και τα επακόλουθα περιοριστικά μέτρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, η Ολλανδία θεωρείται η πιο έκθετη χώρα, καθώς οι Απευθείας Ξένες Επενδύσεις από τη Ρωσία υπερβαίνουν το 10% του ΑΕΠ. 

roterntam

«Μια σταθερή παγκόσμια οικονομική τάξη είναι απαραίτητη για την Ολλανδία» σημειώνει ο  Ester Barendregt, επικεφαλής οικονομολόγος στη Rabobank. 

«Το λιμάνι του Ρότερνταμ μπορεί να πληγεί σημαντικά, εξαιτίας των επανα-εξαγωγών ρωσικών προϊόντων» τονίζει, από την πλευρά της, η Sandra Phlippen, αναλύτρια στη ABN Amro. Τι εννοεί;  

Από το ολλανδικό λιμάνι διακινούνται ρωσικά προϊόντα 62 εκατ. τόνων κάθε χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής διακίνησης. Ταυτόχρονα, το 10% των κοντέινερς που σταθμεύουν στο Ρότερνταμ συνδέεται άμεσα ή έμμεση με τη Ρωσία. 

rotterdam

Πρόκειται κυρίως για φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, αλλά και διάφορα μέταλλα, όπως χάλυβας, χαλκός, νικέλιο και αλουμίνιο. 

Οι κυρώσεις της Δύσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλα τα παραπάνω, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ ετησίως, πλήττοντας αισθητά τις λιμενικές δραστηριότητες. 

Ας σημειωθεί ότι οι ρωσικές εταιρείες επιλέγουν το συγκεκριμένο λιμάνι ως hub και σταθμό μεταφόρτωσης, κυρίως για φορολογικούς λόγους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *