Φιλόπαππος | O άνδρας που έδωσε το όνομά του στο λόφο | 4 πράγματα που δεν ξέρεις για το λόφο

Last updated on 31 Δεκεμβρίου, 2021 at 10:21 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Φιλοπάππος | O άνδρας που έδωσε το όνομά του στο λόφο | 4 πράγματα που δεν ξέρεις για το λόφο

Και ποιος δεν ξέρει τον λόφο του Φιλοπάππου και ποιος δεν έχει πάει μια βόλτα στην περιοχή κάποια στιγμή. Όσο γνωρίζουμε όμως το λόφο και την περιοχή γύρω, τόσο λίγο ίσως ξέρουμε λεπτομέρειες για την ιστορία του ανθρώπου που είναι πίσω από αυτό το όνομα. Είναι ο Φιλόπαπποςο οποίος μάλιστα πολλοί δεν γνωρίζουν ότι δεν ήταν Έλληνας. Κι όμως υπάρχουν πολλές άγνωστες πληροφορίες για τον ίδιο και την ιστορία του Φιλοπάππου.

Ο κατάφυτος λόφος που βρίσκεται, λοιπόν, απέναντι από την Ακρόπολη πήρε το όνομά του από τον Φιλοπάππο. Παλιότερα δεν είχε βέβαια αυτό το όνομα. Για την ακρίβεια, στην αρχαιότητα τον αποκαλούσαν λόφο των Μουσών ή Μουσείο κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία πάνω στο λόφο συνέθετε και έψαλε τους ύμνους του συνοδεία της λύρας του ο μαθητής του Ορφέα. Ήταν ο περίφημος Μουσαίος. Μάλιστα λεγόταν ότι εκεί πάνω βρισκόταν και ο τάφος του. Από λόφο Μουσών μετονομάστηκε σε Φιλοπάππου κατά τη Ρωμαϊκή εποχή.

Φιλόπαππος: Η άγνωστη ιστορία του άνδρα που δεν ήταν Έλληνας και έδωσε το όνομά του στο λόφο

Ποιος ήταν όμως ο Φιλόπαππος; Όπως είπαμε δεν πρόκειται για κάποιον Αθηναίο αλλά ούτε καν Έλληνα. Ολόκληρο το όνομά του ήταν Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Επιφανής Φιλόπαππος (στα λατινικά: Gaius Julius Antiochus Epiphanes Philopappus‎) και ήταν ένας ευεργέτης της πόλης των Αθηνών. Γεννημένος κοντά στο 70 μ.Χ. ήταν ο εγγονός του Αντίοχου Δ΄ του Επιφανούς, τελευταίου βασιλέως της Κομμαγηνής στη σημερινή Συρία. Σε αυτό τον άνδρα είναι αφιερωμένο, λοιπόν, το μνημείο του Φιλοπάππου στον ομώνυμο λόφο.

Ο Φιλόπαππος ήρθε από την πατρίδα του με αρκετό πλούτο και σύντομα άρχισε να τον μοιράζει στην τότε αρχαία Ελλάδα. Ήταν μάλιστα αγωνοθέτης στα Διονύσια, ενώ στην πορεία ονομάστηκε Αθηναίος πολίτης και τέλος ανακηρύχτηκε και ύπατος της πόλης.

filopappou

Κι γι’ αυτό οι Αθηναίοι τίμησαν την αγάπη του για την πόλη τους ενώ υπάρχουν αναφορές για την αγάπη του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισιμό. Το μνημείο του Φιλοπάππου ανεγέρθη το 114 με 116 προς τιμή του με δαπάνες της πόλης των Αθηνών και υπό την επίβλεψη των δύο αδελφών του.

Και δεν επρόκειτο για κάποιον απλό τάφο ή ένα μικρό μνημείο. Αντιθέτως ήταν ένα ολόκληρο ταφικό μνημείο τεραστίων διαστάσεων. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η πρόσοψη του η οποία έβλεπε προς την πλευρά του Παρθενώνα είχε ύψος 12 μέτρα και όλο το μνημείο είχε τον όγκο μιας σημερινής πολυώροφης πολυκατοικίας.

mnimio filopappou agalmata

Το ταφικό μνημείο δεν είχε απλή όψη αλλά αντιθέτως ήταν διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις οι οποίες έδειχναν τον ίδιο τον Φιλόπαππο πάνω σε άρματα, να παρακολουθεί διάφορες τελετές αλλά και να περικυκλώνεται από υπηρέτες και ραβδούχους και άλλα παρόμοια.

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό μνημείο που σκοπό είχε να τραβήξει το βλέμμα του επισκέπτη της περιοχής…

Η περιοχή του Φιλοπάππου σήμερα

Σήμερα, ό,τι έχει απομείνει από το μνημείο μπορεί να σου θυμίσει τα γεγονότα και τις στιγμές μιας άλλης εποχής. Της Αρχαίας Ελλάδας και της παλιάς Αθήνας… Φυσικά πλέον πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και δεν μπορείς να δεις από παντού την Ακρόπολη όπως παλιά. Κάντε μια βόλτα στο λόφο του Φιλοπάππου μέσα από το παρακάτω βίντεο του καναλιού Up Drones

Αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους λόφους στην Αθήνα για περπάτημα. Είναι εκεί που έπαιξες σαν παιδί κάποια Καθαρά Δευτέρα και που τώρα σου χαρίζει ανάσες δροσιάς και ηρεμίας όταν θα βρεθείς εκεί για περπάτημα, τρέξιμο ή απλώς χαλαρή βόλτα. Ο λόγος φυσικά για τον λόφο του Φιλοπάππου που όσο καλά κι αν νομίζεις ότι τον ξέρεις, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο που θα ανακαλύπτεις. Και ίσως τελικά είναι πολύ περισσότερες οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παραμένουν για σένα άγνωστες. Όπως συμβαίνει και με διάφορες περιοχές της Αθήνας και γενικά της Αττικής. Εκεί που έχει γραφτεί ιστορία αιώνων και δύσκολα μπορείς να την γνωρίσεις με μιας. Ας επικεντρωθούμε όμως στον αγαπημένο λόφο…

Τέσσερα πράγματα που δεν ξέρεις για το λόφο του Φιλοπάππου

Μπορεί να λέγεται ο λόφος του Φιλοπάππου αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ένας αλλά τρεις! Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, αυτός ο λόφος με το μνημείο του Φιλοπάππου λέγεται επίσημα και τυπικά λόφος των Μουσών. Ο δεύτερος είναι εκείνος ο λόφος με το Αστεροσκοπείο στην κορυφή του κι ονομάζεται λόφος των Νυμφών. Και τέλος υπάρχει και η Πνύκα, που είναι ένας λόφος μόνη της. Πλέον θα ξέρεις κάτι που γνωρίζουν λίγοι…

mnimio lofou filopappou

Ποιος είναι τελικά ο Φιλόπαππος; Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι είναι Ρωμαίος αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ιστορία πίσω από αυτό. Στην πραγματικότητα ο Φιλοπάππος Ήταν εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής, στη σημερινή Συρία. Όταν το βασίλειο του παππού του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο Φιλόπαππος έφτασε στην Αθήνα καθώς ήταν και εκείνη πόλη της αυτοκρατορίας. Μεγαλώνοντας έφτασε στο ανώτατο αξίωμα του ύπατου της πόλης.

Στο λόφο του Φιλοπάππου υπάρχει κάτι που ίσως δεν το έχεις ξανακούσει. Ο λόγος για τα Κιμώνεια Μνήματα τα οποία βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη. Τι ακριβώς είναι αυτά; Πρόκειται για τάφους λαξευμένους στον βράχο και οι οποίοι συνοδεύονται από έναν θρύλο. Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι εκεί είναι θαμμένοι ο Κίμωνας και ο Θουκυδίδης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, αναφέρει ότι  ο τάφος είναι του 3ου αιώνα μ.Χ. και ανήκει σε κάποιον παγκοσμίως άγνωστο Σωσιμιανό.

asteroskopeio areios pagos lofos filopappou

Ένα από τα σήματα κατατεθέν του λόφου του Φιλοπάππου είναι το Αστεροσκοπείο. Πιθανόν να μην γνωρίζεις γι’ αυτό, λοιπόν, ότι πίσω από την κατασκευή του είναι ένας από τους δύο αρχιτέκτονες της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας, του Θεόφιλου Χάνσεν. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος σχεδίασε επίσης την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το Πανεπιστήμιο ήταν έργο του αδερφού του, Χανς Κρίστιαν Χάνσεν. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *