Lockheed Martin | Τα σχέδια για τις φρεγάτες και η συνεργασία με την ΕΑΒ

Lockheed Martin | Τα σχέδια για τις φρεγάτες και η συνεργασία με την ΕΑΒ
Lockheed Martin | Τα σχέδια για τις φρεγάτες και η συνεργασία με την ΕΑΒ

Στην Ιταλία και στα ναυπηγεία της Fincantieri θα ναυπηγηθεί η πρώτη φρεγάτα από την αμερικανική Lockheed Martin (LM), εφόσον η εταιρεία αναλάβει το συμβόλαιο ναυπήγησης των φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τα στελέχη της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η επιλογή αυτή θα επιτρέψει την καλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας στους Έλληνες ναυπηγούς που θα αναλάβουν στη συνέχεια τη ναυπήγηση των τριών φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
1 lockheed martin
o Ντένις Πλέσσας

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον της LM για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Οι δύο εταιρείες υλοποιούν τέσσερα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας (συμπαραγωγές F16, C-130J, P3-Β και υποστήριξη) και σύμφωνα με τον Ντένις Πλέσσα, επικεφαλής της LM για τις νέες δραστηριότητες, στόχος είναι η περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο κ. Πλέσσας, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις από πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δυσφορία της LM για τις καθυστερήσεις που προκαλεί η ελληνική συμμετοχή στα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας, χαρακτήρισε την EAB ως ένα αξιόπιστο συνεργάτη. Σημείωσε μάλιστα ότι εφόσον αυξηθεί η παραγωγική της ικανότητα, θα μπορούσε να συμβάλει σε περισσότερα και μεγαλύτερα προγράμματα συνεργασίας με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

denis plessas
Ντένις Πλέσσας, επικαφαλής της Lockheed Martin για νέες δραστηριότητες © Eurokinissi


Αναφορικά με το εκσυγχρονισμό των F-16 οι άνθρωποι της LM ανέφεραν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε επιτυχώς αλλά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. «Το βουνό είναι μπροστά μας», είπε ο κ. Πλέσσας, σημειώνοντας ότι από τα μέσα του 2022 και μετά, σχεδόν 15 αεροσκάφη F-16 θα βρίσκονται στα υπόστεγα της EAB και θα αναβαθμίζονται ταυτόχρονα. Η αναβάθμιση αυτή θα προσδώσει F-15 χαρακτηριστικά αεροσκάφους πέμπτης γενιάς καίτοι το F-16 είναι ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς. Τέλος ο κ. Πλέσσας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα προχωρήσει και στο επόμενο βήμα που θα είναι η ένταξη του α/φ πέμπτης γενιάς F-35 στην πολεμική αεροπορία.

Αναφορικά με τις φρεγάτες, τα στελέχη της Lockheed Martin αναφέρθηκαν στον νέο τύπο φρεγάτας που σχεδιάστηκε ειδικά για την Ελλάδα και αποτελεί τη πρόταση της αμερικανικής εταιρείας προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η νέα φρεγάτα ονομάζεται Hellenic Future Frigate ή HF2 και η οποία όπως αναφέρθηκε αποτελεί σκάφος δεύτερης γενιάς μετά τις γνωστές φρεγάτες LCS (Littoral Combat Ship). Στην πράξη όπως ανέφεραν τα στελέχη της Lockheed Martin, αποτελούν συνδυασμό της ευελιξίας που προσφέρουν οι φρεγάτες LCS με τη δύναμη πυρός των αντιτορπιλικών DDG.

Σύμφωνα με τα στελέχη της LM, το νέο σκάφος θα περιλάβει σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία η οποία μάλιστα δεν θα περιοριστεί μόνον στην ναυπήγηση των σκαφών. Θα επεκταθεί και στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και στα οπλικά συστήματα του σκάφους. Ωστόσο τα στελέχη της LM δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ύψος της προστιθέμενης αξίας που πρότειναν προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη συνεργασία με την ιταλική Fincantieri Marinette Marine (FMM), οι άνθρωποι της LM σημείωσαν ότι οι Ιταλοί εκσυγχρόνισαν τα αμερικανικά ναυπηγεία στο Wisconsin των ΗΠΑ και ότι οι ίδιοι θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και των ελληνικών ναυπηγείων που θα συμβάλουν στην συμπαραγωγή των φρεγατών. Τα στελέχη της εταιρείας δεν αναφέρθηκαν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά σε δύο υποψήφια ναυπηγεία της χώρας, τα οποία εξετάζεται να συμβάλλουν στην ναυπήγηση των φρεγατών τους, εφόσον η εταιρεία αναλάβει το σχετικό συμβόλαιο.

Οι παρουσιάσεις της Lockheed Martin στην Αθήνα έγιναν με αφορμή την έναρξη της έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού DEFEA (Defence Exhibition Athens) που ξεκινά αύριο και διαρκεί μέχρι 15 Ιουλίου 2021.

κείμενο Βαγγέλης Μανδραβέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *