Λιμάνι Πειραιά | Yπογράφτηκε η νέα ΣΣΕ από τα σωματεία λιμενεργατών

Λιμάνι Πειραιά | Yπογράφτηκε η νέα ΣΣΕ από τα σωματεία λιμενεργατών

Τι προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που επαναφέρει την εργασιακή ειρήνη στο εμπορικό τμήμα του μεγάλου λιμανιού του Πειραιά

κείμενο Μηνάς Τσαμόπουλος

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Με την ολοκλήρωση των Γενικών Συνελεύσεων χθες αργά το βράδυ και την πλήρη αποδοχή και έγκρισης της πρότασης της D-PORT για συλλογική σύμβαση εργασίας που θα έχει ισχύ 3 ετών, επανέρχεται η εργασιακή ειρήνη στο εμπορικό τμήμα του μεγάλου λιμανιού του Πειραιά.

«Τα οφέλη για τους εργαζόμενους θα είναι σημαντικά από οικονομικής αλλά και θεσμικής πλευράς. Το πνεύμα συναλλαγής και συνεργατικότητας τελικά επικράτησε» επεσήμαναν κύκλοι της αγοράς.

Οι φορείς της αγοράς όπως η Διεθνής Ναυτική Ενωση, που είχαν σημαντική συμβολή στην ύπαρξη διαλόγου με λιμάνι ανοικτό , είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, και εκφράζουν την πεποίθηση ότι λιμάνι περνά σε μια περίοδο μακράς εργασιακής ειρήνης αλλά και μεγάλης ανάπτυξης που φέρει μεγάλα οφέλη την τοπική κοινωνία αλλά και στη Εθνική Οικονομία

limani peiraia

Ήδη η διοίκηση της Σ.Ε.Π.-Cosco λαμβάνει μέτρα που επαναφέρουν τους ρυθμούς υψηλής απόδοσης και παραγωγικότητας.

Η ΣΣΕ προβλέπει:

Αυξήσεις Μισθών και Ημερομισθίων

 • Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 2.000€ λαμβάνουν αύξηση αποδοχών από 10% έως 11,64%.
 • Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές από 2.000€ και πάνω, λαμβάνουν αύξηση ποσού 150€ στις μηνιαίες τους αποδοχές.

Παροχές

 1. Διπλασιασμός του ποσού των 5€ της κάρτας Edenred σε 10€ για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022. Κάθε εργαζόμενος μέχρι σήμερα λάμβανε 5€ για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο μέσω της κάρτας Edenred. Από 1/1/2022 με αναδρομική ισχύ, θα καταβάλλονται 5€ ακόμα για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο του εργαζόμενου,για τους μήνες Ιανουάριο – Νοέμβριο κάθε έτους. Το ποσό ανά μήνα με το διπλασιασμό του ποσού της Edenred από 1/1/2022 θα προσθέσει στο καθαρό εισόδημα κάθε εργαζομένου τουλάχιστον περίπου 1,000 ευρώ το χρόνο.
 2. Δωροεπιταγή 200€ τα Χριστούγεννα
 3. Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Υγείας μέχρι €10,000 κατ’ έτος με κάλυψη από το πρώτο ευρώ από τις εταιρείες στα νοσοκομεία(Metropolitan, Υγεία και Μητέρα)
 4. 300€ Μικτά για κάθε γέννηση τέκνου και αλλαγές του προγράμματος εργασίας του εργαζομένου πατέρα σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας του για 2 μήνες
 5. Καταβολή 1 ημερομισθίου για κάθε εκπαιδευτική ημέρα (σεμινάριο) με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022
 6. Μετατροπή 250 Συμβάσεων εκ Περιτροπής απασχόλησης σε Πλήρους από 1/6/2022 και μετατροπή τουλάχιστον 100 Συμβάσεων εκ περιτροπήςσε Πλήρους κάθε χρόνο, εφόσον ο όγκος εργασιών δεν έχει μειωθεί
 7. 7. Αναβαθμίσεις στις ειδικότητες και μισθούς σε 125 εργαζόμενους από τις ειδικότητες Λιμενεργάτες Παπουτσάκια σε Λιμενεργάτες Λασοδόρους, από Λιμενεργάτες Λασαδόρους σε Λιμενεργάτες Κουμάντα και από Οδηγούς σε Βοηθούς Χειριστές Ανυψωτικών Μηχανημάτων
 8. 8. Παροχή Laptop σε κάθε παιδί εργαζομένου που εισέρχεται σε ΑΕΙ:Τα παιδιά των εργαζομένων που θα εισάγονται επιτυχώς σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα λαμβάνουν ως επιβράβευση ένα Laptop, με την εγγραφή τους στο πανεπιστήμιο
 9. Μία (1) ημέρα άδειας για συμμετοχή των εργαζομένων στην ημέρα αιμοδοσίαςγια την ενίσχυση της Τράπεζας αίματος της DPort Services: Μία (1) ημέρα άδειας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους που συμμετέχουν στην ημέρα αιμοδοσίας ενίσχυσης της τράπεζας αίματος της DPort Services. Η ημέρα δεν θα αφαιρείται από το σύνολο των δικαιούμενων ημερών κανονικής αδείας του εργαζομένου.
 10. Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους εξαιρούνται από την νυχτερινή βάρδια
 11. Η υπερεργασία καταβάλλεται με προσαύξηση 50% έναντι 20%, δηλαδή150% περισσότερο από αυτό που ορίζει ο Νόμος
 12. Η υπερωρία καταβάλλεται με προσαύξηση 50% έναντι 40%, δηλαδή 25% περισσότερο από αυτό που ορίζει ο Νόμος

Βαρέα Ένσημα

Η DPort Services και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες υποστηρίζουν απόλυτα από την πρώτη στιγμή του αιτήματος των εργαζομένων, την ένταξη του εργατικού δυναμικού τους στα Βαρέα Ένσημα, γεγονός που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις μέχρι σήμερα ενέργειες τους για την επίσπευση των διαδικασιών για την καθόλα νόμιμη ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ.

α) οι αυξήσεις των εργαζομένων σε μισθό (αποδοχές) θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022

β) οι κάρτες Edenred θα πιστωθούν με ακόμα 5 ευρώ ανά παραγωγικό ημερομίσθιο με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022 και το ποσό ανά παραγωγικό ημερομίσθιο μέσω της κάρτας Edenred θα γίνει €10.

Ομοίως το Επίδομα Αδείας που θα καταβληθεί την Πέμπτη 30/6/2022 θα υπολογιστεί με τους νέους μισθούς εφόσον η πρόταση των εταιριών για υπογραφή ΣΣΕ γίνει αποδεκτή.

limani peiraia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *