Τέλος στο λιγνίτη δίνει η ΔΕΗ από το 2026 | Αυξημένη η ζήτηση αυτές τις μέρες | Άγνωστο το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5

Τέλος στο λιγνίτη δίνει η ΔΕΗ από το 2026 | Αυξημένη η ζήτηση αυτές τις μέρες | Άγνωστο το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5

Η ΔΕΗ σκοπεύει να αποσύρει τις μονάδες λιγνίτη ως το 2026, στα πλαίσια της νέας της στρατηγικής που παρουσίασε χθες (27.6.2024) στη γενική συνέλευση η διοίκηση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπήκε μόλις το τελευταίο έτος σε δοκιμαστική λειτουργία.

Προ ημερών ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι δεν αναμένει πως η μονάδα θα αλλάξει καύσιμο ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον, για παράδειγμα ως μονάδα φυσικού αερίου.

Ως εκ τούτου, άγνωστο παραμένει σήμερα το τι θα συμβεί με αυτή την επένδυση, η οποία ήταν της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λιγνιτικές μονάδες αποτελούν πλέον βάρος για τη ΔΕΗ, καθώς αποτελούν τους ακριβότερους σταθμούς στο ελληνικό σύστημα εφόσον επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος των εκπομπών CO2.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει ακόμα ένα οικονομικό κίνητρο να τις αποσύρει, καθώς είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια πράσινη ρότα με όσο το δυνατόν χαμηλότερες εκπομπές κάθε χρόνο προκειμένου να εξασφαλίζει τις στοχεύσεις που θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις μέρες μας για το δανεισμό.

Η επιχείρηση δίνει μάχη τα τελευταία χρόνια για να παραμείνει σε πορεία επίτευξης αυτών των στόχων και φιλοδοξεί στο μέλλον να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα μέσω της μετεξέλιξης του χαρτοφυλακίου της.

Όπως ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ζήτηση δίνουν ξανά ζωή στο λιγνίτη

Ενώ η ΔΕΗ προχωρά στην απολιγνιτοποίηση της χώρας οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε αύξηση της χρήσης του.

Ρεκόρ έτους σημείωσε στις 25 Ιουνίου η λιγνιτική παραγωγή καθώς η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις μειωμένες ΑΠΕ δημιούργησε κενό στο παραγωγικό ισοζύγιο του ηλεκτρικού συστήματος. Έτσι για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, η κατανομή του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, περιλάμβανε συνολικά 4 λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες λειτούργησαν προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στις 25 Ιουνίου λειτούργησαν οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 3, Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Πτολεμαΐδα 5, ενώ με βάση τον προγραμματισμό του ενεργειακού χρηματιστηρίου οι λιγνίτες κάλυψαν το 10,87% του συνολικού ενεργειακού μείγματος (37,1% μονάδες φυσικού αερίου, 35,67% ΑΠΕ, 7,42% εισαγωγές και 5,25% υδροηλεκτρικά).

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, το μερίδιο του λιγνίτη είχε φτάσει να είναι μηδενικό με τις μονάδες του φυσικού αερίου και τις ΑΠΕ να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος. 

Γιατί αυτές τις ημέρες οι λιγνιτικές μονάδες ξαναμπαίνουν στην αγορά και έχουν αυξημένο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα;

Βασική αιτία είναι η αυξημένη ζήτηση, αλλά και η ιδιαιτερότητα του καλοκαιριού να παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες τις βραδινές ώρες όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Καθώς οι διαθέσιμες μονάδες φυσικού αερίου δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ο διαχειριστής επιστρατεύει τους λιγνίτες, οι οποίοι αποτελούν τη “χρυσή εφεδρεία” του ηλεκτρικού συστήματος. 

Βεβαίως ο λιγνίτης διαχρονικά παίζει ρόλο μπαλαντέρ και παρά την διακηρυγμένη πρόθεση για πλήρη κατάργησή του το αργότερο μέχρι το 2028, καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται στη ζήτηση είτε λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας των μονάδων αερίου είτε λόγω μειωμένης παραγωγής των ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όταν υπήρχαν προβλήματα με τις ομαλές ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, ο λιγνίτης είχε φτάσει να καλύπτει σχεδόν το 11% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (καλοκαίρι 2022). Έτσι και φέτος το καλοκαίρι, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δύο νέες μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που κατασκευάζονται σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, οι λιγνιτικές μονάδες καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν στο σύστημα.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours