Λιανεμποριο | Έρχεται Αρμαγεδδών στο λιανεμπόριο

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Λιανεμποριο | Έρχεται Αρμαγεδδών στο λιανεμπόριο

Με κλειστά τα καταστήματα κάνουν πρεμιέρα οι χειμερινές εκπτώσεις προκαλώντας την αντίδραση των εμπόρων στους οποίους είχε καλλιεργηθεί, από κυβερνητικά στελέχη, η πεποίθηση ότι τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Οι εξαγγελίες διαψεύστηκαν όπως και οι ελπίδες των εμπόρων οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για “τσουνάμι” λουκέτων στην αγορά που θα “κτυπήσει” το ΑΕΠ και την απασχόληση. 

Έρευνα που πραγματοποίησε η Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο τέλος του 2020, δείχνει πως μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει μετα την άρση των περιοριστικών μέτρων, στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41,7% και στο εμπόριο το 34%. Την ίδια στιγμή 1 στις 4 επιχειρήσεις (ποσοστό 24%) δηλώνει ότι μπορεί να αναγκαστεί να προβεί σε απολύσεις.

Το ποσοστό αυτό, φτάνει το 49,5% στην εστίαση και το 41,6% και 39,8% στις επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργαζομένους αντίστοιχα. Η συνεισφορά μόνο του εμπορίου στο ΑΕΠ αγγίζει το 11%, ενώ το ποσοστό απασχόλησης στους κλάδους υψηλού κινδύνου, ανέρχεται σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, στο 30,2%.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα. “Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί τελευταία σανίδα σωτηρίας για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση της. 

Με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα να αναφέρει πως η νέα παράταση του lockdown εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας. Ο ίδιος τονίζει πως η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων. 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά άμεσο άνοιγμα της αγοράς με τη μορφή του click away, και να μπει ένα πλάνο λειτουργίας της αγοράς τους επόμενους μήνες με τν δυνατότητα υποδοχής των πελατών, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες με ραντεβού. “Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα” σημειώνει ο Σύλλογος. 

Με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη να ζητά την άμεση παρέμβαση για το θέμα των επιταγών που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά, διότι ενώ όλοι περίμεναν να καλύψουν ένα μέρος των ταμειακών τους αναγκών την εορταστική περίοδο, τα καταστήματα παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

One thought on “Λιανεμποριο | Έρχεται Αρμαγεδδών στο λιανεμπόριο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *