Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

forbes 1200x1200

Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

Όσο μακρύτερη είναι η κάννη ενός πυροβόλου άρματος ή πυροβολικού, τόσο μεγαλύτερη πίεση μπορεί να αναπτύξει το πυροβόλο πριν εκτοξεύσει το βλήμα του. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το βλήμα – κατ’ αντιστοιχία, τόσο μεγαλύτερη είναι η διεισδυτική του ισχύς.

Εν ολίγοις: μεγαλύτερες κάννες σημαίνουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Γι’ αυτό είναι σημαντικό που Γερμανία, Πολωνία και Νορβηγία στέλνουν στην Ουκρανία διαφορετικές εκδόσεις του εμβληματικού άρματος Leopard 2.

Τα γερμανικά μοντέλα -τα νεότερα Leopard 2A6- διαθέτουν πυροβόλα 55 διαμετρημάτων και 120 χιλιοστών. Τα πολωνικά και τα νορβηγικά μοντέλα -τα παλαιότερα Leopard 2A4- φέρουν πυροβόλα 44 διαμετρημάτων και με την ίδια διάμετρο. Το πυροβόλο Rheinmetall L/55 είναι σχεδόν 1,5 μέτρο πιο μακρύ από το Rheinmetall L/44.

Το επιπλέον μήκος του L/55 αυξάνει τη μέγιστη ταχύτητα των βλημάτων του από τα 1,64 χλμ/δευτερόλεπτο στα 1,73 χλμ/δευτερόλεπτο, με ανάλογη αύξηση της διατρητικής τους ισχύος. Οι υπολογισμοί είναι πολύπλοκοι, αλλά το L/55 μπορεί να διαπεράσει -σε απόσταση 4 χιλιομέτρων- θωράκιση με πάχος κατά 1/3 μεγαλύτερο από αυτή που διαπερνά το L/44. Το L/55 είναι ένα πιο τρομακτικό αντιαρματικό όπλο.

Προφανώς, οι Ουκρανοί θα προτιμούσαν να παραλάβουν από τους ξένους συμμάχους τους τα καλύτερα δυνατά άρματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ πυρός. Το πρόβλημα, για τους Ουκρανούς είναι ότι τα άρματα μάχης με πυροβόλο L/55 που θα έχουν στη διάθεσή τους θα είναι λιγότερα αριθμητικά από τα τανκς με L/44.

Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία
Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

Από το 1979 η Rheinmetall κατασκεύασε χιλιάδες Leopard 2 με πυροβόλο L/44, προτού περάσει στα μοντέλα με L/55 το 2007. Σήμερα το πιο συνηθισμένο Leopard 2 είναι η έκδοση Α4, 1.400 από τα οποία βρίσκονται στην υπηρεσία τουλάχιστον 13 χωρών.

Τα A6 που φέρουν τα μεγαλύτερα L/55 είναι πιο σπάνια. Υπάρχουν περίπου 500 Α6 και παρόμοια Α7 σε 5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ ανοίγουν τις αποθήκες τους και στέλνουν στην Ουκρανία κάθε Leopard 2 που τους περισσεύει, τα περισσότερα μεταχειρισμένα άρματα θα είναι Α4.

Αυτό συμβαίνει ήδη. Από την περασμένη Τετάρτη η Γερμανία από την Τετάρτη είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία 14 Leopard 2A6. Η Πολωνία από την πλευρά της πρόσφερε επίσης 14 Leopard 2A4. Η Νορβηγία φαίνεται πως μπορεί να αποστείλει 8 A4.

Και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ -Φινλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία- έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να στείλουν Leopard 2 στην Ουκρανία. Τα περισσότερα διαθέσιμα άρματα μάχης φέρουν L/44.

Είναι σαφές ότι τα Α6 θα είναι μια ξεχωριστή “αρμάδα” μέσα στο σύνολο των Leopard 2 (στην πλειονότητά τους Α4) που θα έχουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Είναι πιθανόν ο ουκρανικός στρατός να βρεθεί με ένα τάγμα Leopard 2A6 και μια ταξιαρχία περίπου 100 παλαιότερων Leopard 2.

Η μεταφορά των Α6 θα είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα. Το L/55 απαιτεί ιδιαίτερη υποστήριξη. Αλλά αυτή η extra προσπάθεια θα διαμορφώσει μια ομάδα κρούσης από πανίσχυρα, φονικά άρματα μάχης.

Οι Ουκρανοί διοικητές ίσως θελήσουν να αναπτύξουν τα Leopard 2A6 σε τομείς όπου οι Ρώσοι διοικητές έχουν αναπτύξει τα δικά τους καλύτερα άρματα T-90. Με άλλα λόγια, τα Leopard 2A6 με τα ισχυρά πυροβόλα L/55 θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ανατολικά προς το Μπαχμούτ ή το Σβατόβε, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα ρωσικά T-90.