Ένας πρώην διευθυντής θυγατρικής της ενεργειακής εταιρείας φέρεται να συμμετείχε σε απάτη που προκάλεσε ζημιά περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως, σύμφωνα με τη «Le Monde».
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Σύμφωνα με άρθρο της Isabelle Chaperon στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», υπό τον εύγλωττο τίτλο «Οι χωριάτικες σαλάτες της EDF Ανανεώσιμες στην Ελλάδα», υποστηρίζεται ότι τόσο ο όμιλος Libra όσο και η EDF Ανανεώσιμες έπεσαν θύμα απάτης, με τη ζημιά να φθάνει στα 500 εκατ.
Το άρθρο της Le Monde
«Γεια σας, ο πρώην επικεφαλής σας στην Ελλάδα μας εξαπάτησε και εξαπάτησε και εσάς». Στα μέσα Ιουλίου, η EDF Ανανεώσιμες, θυγατρική της ενεργειακής εταιρείας EDF (Électricité de France) που ειδικεύεται στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, έλαβε ένα απροσδόκητο μήνυμα.
Η γαλλική εταιρεία ειδοποιήθηκε από τον Όμιλο Libra, έναν πολυσχιδή αμερικανικό όμιλο που ανήκει σε βρετανική οικογένεια ελληνικής καταγωγής, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας και στον τομέα των ακινήτων. Ο όμιλος ισχυρίζεται ότι υπήρξε θύμα μιας εκτεταμένης απάτης που διήρκησε αρκετά έτη, η συνολική ζημιά της οποίας εκτιμάται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.
Στις 12 Ιουνίου 2020, ο Όμιλος Libra και οι θυγατρικές του άσκησαν αγωγή εναντίον δέκα ατόμων και 69 νομικών προσώπων ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην Κύπρο. Ο ‘Όμιλος Libra καταγγέλλει κυρίως τις ενέργειες έξι επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων του πρώην επικεφαλής των ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Libra, καθώς και του πρώην διευθυντή της EDF Ανανεώσιμες (τότε EDF EN) στην Ελλάδα κατά το διάστημα Ιούλιος του 2013 έως τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το LinkedIn. Η υπόθεση εξετάζεται επί του παρόντος από τα Κυπριακά δικαστήρια.
Μεταξύ των αμφισβητούμενων συναλλαγών, ο Όμιλος Libra ισχυρίζεται ότι η αγορά από τη θυγατρική του EuroEnergy, τον Ιούνιο του 2016, αιολικών πάρκων στην Ελλάδα που ανήκαν στην EDF Ανανεώσιμες στιγματίστηκε από υπεξαιρέσεις. Ο όμιλος εκτιμά ότι η συναλλαγή, αξίας 84 εκατομμυρίων ευρώ, επέτρεψε στους υποτιθέμενους απατεώνες να αποσπάσουν δώδεκα εκατομμύρια για δικό τους λογαριασμό. Περαιτέρω αγορές αδειών που ανήκαν επίσης στην EDF Ανανεώσιμες αλλά και σε άλλους συμμετέχοντες, πιθανολογείται ότι οδήγησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε παράνομες πληρωμές πάλι προς όφελος των ιδίων προσώπων.
Εταιρείες κέλυφος και εικονικές συμφωνίες παροχής υπηρεσιών
«Δεν μας έχουν προσεγγίσει οι αρμόδιες αρχές για τις αναφερόμενες έρευνες. Η EDF Ανανεώσιμες διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει καταγγελία μόλις είναι σε θέση να αναλύσει την κατάσταση», δήλωσε η γαλλική εταιρεία στη Le Monde. «Η EDF Ανανεώσιμες είναι επίσης θύμα απάτης, όπως είναι και η EuroEnergy, θυγατρική του Ομίλου Libra. Τα χρήματα που αποσπάστηκαν θα έπρεπε να είχαν καταλήξει στην EDF Ανανεώσιμες ή στην EuroEnergy, ή και στις δύο», είπε εκπρόσωπος του Oμίλου Libra.
Ωστόσο, «το γεγονός ότι η EDF Ανανεώσιμες ήταν η πωλήτρια πρόσφερε πλήρη εμπιστοσύνη στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής μας εταιρείας, καθώς δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι ο τοπικός διευθυντής μιας γαλλικής δημόσιας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να είναι διεφθαρμένος».
Πώς είναι δυνατόν ούτε ο Όμιλος Libra ούτε η EDF Ανανεώσιμες να αντιλήφθηκαν την εξαφάνιση τέτοιων ποσών; Εικονικές εταιρείες με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, πλασματικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και συμβάσεις με πολλαπλούς διαμεσολαβητές επέτρεψαν να καλύπτουν τα ίχνη.
Ο Όμιλος Libra αναφέρει ότι έχει προσκομίσει στο δικαστήριο περίπου 6.500 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων για να στηρίξει τις κατηγορίες του. Μέσα από δικαστικές ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ και την Κύπρο, τα δικαστήρια ζήτησαν από τους έξι κύριους εναγόμενους να αποκαλύψουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία άνω των 10.000 ευρώ και βοήθησαν παρέχοντας αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση. Στοιχεία αρκετά για την αποκάλυψη αυτοκινήτων Bentley και πολυτελών βιλών, που συχνά καταχωρούνται στα ονόματα των συζύγων αυτών των επιχειρηματιών.
Μεταξύ των στοιχείων που μπόρεσε να συμβουλευτεί η Le Monde είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη ημέρα Παρασκευή τον Ιούλιο του 2016 από τον πρώην επικεφαλής του Ομίλου Libra στην Ελλάδα, πριν από μια συναλλαγή με την EDF «Αυτό θα σας στείλω επίσημα τη Δευτέρα αλλά και με email. Κοίτα το και πες μου αν θέλεις αλλαγές». «Τέλειο είναι», απάντησε ο επικεφαλής της EDF Ανανεώσιμες, μόλις είκοσι λεπτά αργότερα.
Ο δικηγόρος του δεν ήταν πρόθυμος να απαντήσει στα αιτήματά μας. «Ο πελάτης μας αρνείται σθεναρά κάθε ισχυρισμό για αδίκημα εκ μέρους του. Πάντα ενεργούσε με καλή πίστη και προς όφελος του Ομίλου Libra», υπογραμμίζει ο δικηγόρος του πρώην εκπροσώπου του Ομίλου.
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης πώς η Deomax, μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο που ανήκει σε έναν από τους κατηγορούμενους, απέκτησε συμμετοχή σε έργα της EDF Ανανεώσιμες τον Ιούνιο του 2016 για 1,8 εκατομμύρια ευρώ και, τον επόμενο μήνα, μετέφερε 2,4 εκατομμύρια ευρώ στην Ever Ascent, μια εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ που τελικά ανήκε στον Έλληνα επικεφαλής της EDF Ανανεώσιμες.
«Η Deomax ήταν μέρος μιας σύνθετης δομής, μέσω της οποίας αγόραζε έργα από την EDF Ανανεώσιμες Hellas και στη συνέχεια προχωρούσε σε διαδοχικές πωλήσεις μεταξύ εταιρειών ελεγχόμενων από τους κατηγορούμενους, χρησιμοποιώντας υπερτιμολογήσεις, έως ότου τα περιουσιακά στοιχεία καταλήξουν σε εταιρεία σχετιζόμενη με την EuroEnergy. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν επιπλέον κεφάλαια, τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ τους. Όσο αδιανόητο κι αν φαίνεται, αυτές οι πράξεις επικυρώνονται πλήρως από αποδεικτικά έγγραφα», σημειώνει εκπρόσωπος του Ομίλου Libra.
Αυστηρότεροι έλεγχοι
Ταυτόχρονα, ένας άλλος πρωταγωνιστής έλαβε από την Deomax μία πληρωμή 2,6 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία εγγεγραμμένη στα Νησιά Μάρσαλ. Ο δικαιούχος δεν είναι άλλος από τον συνεταίρο του πρώην επικεφαλής της EDF Ανανεώσιμες στη Nostira, μια εταιρεία επενδύσεων ανανεώσιμης ενέργειας στην οποία, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, εντάχθηκε τον Μάιο του 2018 και της οποίας εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος. Η Nostira είναι μία από τις εταιρείες κατά των οποίων ο όμιλος Libra υπέβαλε αγωγή.
Το πάθημα έγινε μάθημα. Ο Όμιλος Libra επιβεβαίωσε ότι έχει εντείνει τους μηχανισμούς ελέγχου του, έτσι ώστε τέτοιες πράξεις να μην είναι δυνατό να συμβούν ξανά. Το χειρότερο είναι ότι ο Όμιλος ανακάλυψε την κατάσταση πολύ αργά, τον Απρίλιο του 2019, αφού είχαν ειδοποιηθεί χάρη στην έρευνα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 από τις ελληνικές αρχές αρμόδιες για την εποπτεία των τραπεζών και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Αυτοί οι ‘’χωροφύλακες’’ αμφισβήτησαν τις συναλλαγές που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς με τον Όμιλο Libra, ιδιαιτέρως στην Κύπρο, οι οποίες φαίνεται να παραβίασαν τα τραπεζικά capital controls που ήταν τότε σε ισχύ. Με τη διεξαγωγή των ερευνών του, ο αμερικανικός Όμιλος τελικά ανακάλυψε ότι ο επικεφαλής του στην Ελλάδα απέκρυπτε την αλήθεια.
Εν τω μεταξύ, η φήμη του Ομίλου Libra δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Ο Γιώργος Λογοθέτης, πυλώνας της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης και επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης που δημιούργησε ο Μπαράκ Ομπάμα για να βοηθήσει έγχρωμους νέους.
Αυτός ο φιλάνθρωπος είναι ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2017, ο Τζο Μπάιντεν, αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ο Αμερικανός αστέρας του πρώτου ευρωπαϊκού συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Concordia, ένα είδος μίνι Νταβός που στηρίζεται από την οικογένεια Λογοθέτη».
Απόσπασμα του γαλλικού άρθρου της Le Monde
« Bonjour, votre ancien patron en Grèce nous a trompés et vous aussi. » En plein mois de juillet, EDF Renouvelables, la filiale de l’énergéticien spécialisée dans le solaire ou l’éolien, a reçu un message pour le moins inattendu.
L’entreprise française a été alertée par Libra Group, un groupe diversifié américain appartenant à une famille britannique d’origine grecque, présent dans l’énergie, le transport maritime ou encore l’immobilier. Ce conglomérat affirme avoir été victime sur plusieurs années d’une fraude tentaculaire dont il évalue les dommages globaux à près de 500 millions d’euros.
Le 12 juin 2020, Libra Group et ses filiales ont porté plainte contre dix individus et 69 entités légales devant la cour de Nicosie, à Chypre. Le groupe dénonce principalement les agissements de six hommes d’affaires, dont un ancien patron des activités en Grèce de Libra Group et un ex-directeur général d’EDF Renouvelables (EDF EN à l’époque) en Grèce, de juillet 2013 à juin 2017, selon sa fiche LinkedIn.
L’affaire est en cours d’examen par la justice chypriote. Article réservé à nos abonnés Lire aussi EDF doit verdir plus rapidement sa production d’électricité
Parmi les transactions litigieuses, Libra Group affirme que le rachat, en juin 2016, par sa filiale EuroEnergy de parcs éoliens en Grèce appartenant à EDF Renouvelables aurait été entaché par des détournements.
Le conglomérat estime que l’opération, évaluée à 84 millions d’euros, aurait permis aux fraudeurs supposés d’extraire une douzaine de millions pour leur propre compte. Dans la foulée, des rachats de licences appartenant à EDF Renouvelables ainsi qu’à d’autres acteurs sont également suspectés d’avoir donné lieu à des dizaines de millions d’euros de versements illicites en faveur de la même équipe.
Sociétés-écrans et contrats de consultants fictifs
« Nous n’avons pas été sollicités par les autorités chargées des enquêtes mentionnées. EDF Renouvelables se réserve la possibilité de déposer plainte dès qu’elle sera en mesure d’analyser la situation », a indiqué l’entreprise française au Monde. « EDF Renouvelables est aussi victime de la fraude, au même titre que EuroEnergy, la filiale de Libra Group.
L’argent qui a été détourné aurait dû parvenir à EDF Renouvelables ou à EuroEnergy, ou aux deux », précise un porte-parole de Libra Group. Pour autant, « le fait qu’EDF Renouvelables était impliqué comme vendeur a donné toute confiance à nos administrateurs car jamais ils n’auraient pu imaginer que le dirigeant local d’une société publique française pouvait être corrompu ».