
Οι 4 θέσεις της κυβέρνησης για τις υποκλοπές
Αν και δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο η Παρασκευή 3 Απριλίου θεωρείται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση μια κατάλληλη ημέρα να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές. Βέβαια χθες δεν είχαμε διάσκεψη των Προέδρων και όλα είναι ανοικτά…
Ο ΚΜ έδωσε το πράσινο φως να διεξαχθεί τέτοια συζήτηση και μάλιστα πριν από το Πάσχα, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες για ξεκαθάρισμα (όπως είπε) της υπόθεσης, της οποία όπως λέει στους συνεργάτες του δεν έχει τίποτα να κρύψει. Άλλωστε το ζήτημα αρχίζει να γίνεται ασφυκτικό για το Μαξίμου μετά τις καταγγελίες του Ισραηλινού Ντίλιαν, ιδιοκτήτη της εταιρίας Intellexa που συνδέεται με το Predator.
Πάμε τώρα να δούμε πώς προετοιμάζονται κυβέρνηση και ΠαΣοΚ ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Στην κυβέρνηση οι συσκέψεις είναι συνεχείς και η γραμμή είναι ότι το ζήτημα έχει κριθεί από τον λαό σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, όπως θα σας αποκαλύψω για την κυβέρνηση υπάρχουν τέσσερα βασικά ζητήματα, όσον αφορά τις υποκλοπές και που τα μαθαίνετε πρώτοι, πριν καν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή.
Ενα μυστικό memo που έχει το Μέγαρο Μαξίμου έχει τις θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα:
1.Άλλες είναι οι υποκλοπές με το Predator και άλλες οι νόμιμες επισυνδέσεις τις ΕΥΠ.
2.Αυτές οι παρακολουθήσεις εξετάσθηκαν από ένα μονομελές πλημμελειοδικείο, το οποίο καταδίκασε 4 φυσικά πρόσωπα, με έρευνα που διέταξε ο Άρειος Πάγος. Με εντολή δηλαδή του Αρείου Πάγου. Από την έρευνα αυτή δεν είχαν εντοπισθεί κρατικοί αξιωματούχοι.
3. Η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει διάλογο με τους καταδικασμένους για την υπόθεση αυτή, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να χαράσσουν την υπερασπιστική γραμμή τους και.
4. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη, απομάκρυνε πρόσωπα που είχαν ευθύνη, εγκατέστησε νέα διοίκηση στην ΕΥΠ άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία της.
Τα τρία σενάρια για τις κινήσεις Ανδρουλάκη
Στο ΠαΣοΚ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Επικρατεί πολιτική προετοιμασία. Ο Πρόεδρος Νικόλας δεν θα αφήσει, μου λένε οι συνεργάτες του, να περάσει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αναξιοποίητη. Στο τραπέζι του ΠαΣοΚ υπάρχουν τρία σενάρια με τα υπέρ και τα κατά του καθενός.
Το πρώτο σενάριο είναι να καταθέσει πρόταση για εξεταστική των πραγμάτων ή των προσώπων επιτροπή. Μπορεί να το πετύχει με τη στήριξη όμως των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απαιτούνται βεβαίως 120 βουλευτές που θεωρητικά εύκολα μπορεί να τους εξασφαλίσει.
Το δεύτερο σενάριο και το πιο δύσκολο, είναι να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Τι θα συμβεί εάν την καταθέσει; Η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της και επί τρεις ημέρες πραγματοποιείται συζήτηση επί της πρότασης μομφής.
Τα υπέρ αυτής της πρότασης είναι ότι θα αναγκάσει τους υπουργούς που τα ονόματά τους έχουν εμπλακεί σε παρακολουθήσεις από το Predator να στηρίξουν και το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση. Κάτι σίγουρα που δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση. Υπέρ θα είναι επίσης ο αιφνιδιασμός που θα πετύχει κάτι που θα ωφελήσει το ΠαΣοΚ, που βγαίνει από ένα αναίμακτο συνέδριο
Αν συμβεί τέτοιο πράγμα τότε η συζήτηση (εφόσον γίνει την Παρασκευή) για την πρόταση μομφής θα μεταφερθεί στη Μεγάλη Εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι ουδείς βουλευτής το επιθυμεί. Στα αρνητικά αυτής της πρότασης περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι μια τέτοια πρόταση θα συσπειρώσει τους βουλευτές της ΝΔ και επίσης η ΝΔ έχει την πλειοψηφία και κάλλιστα μπορεί να απορρίψει μια τέτοια πρόταση. Εκτός κι αν την γυρίσει σε πρόταση εμπιστοσύνης.
Πάντως, για να ξέρετε, στην κυβέρνηση, δίνουν πολύ μικρές πιθανότητες για την κατάθεση πρόταση μομφής.
Το τρίτο σενάριο (και ίσως το πιο εύκολο στην παρούσα περίπτωση) είναι να ζητήσει επισήμως μέσα στη Βουλή εκλογές. Αλλά όπως έλεγε και ο ΠΘ «εκλογές μεσούντος του πολέμου γίνονται; Δεν γίνονται…»