«Κύμα υπογραφών» από συνέδρους όλων των τάσεων για αποφυγή των εκλογών | «Έχουμε Πρόεδρο, όχι πάλι κάλπες»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ψάχνει την «αναβάπτιση» πετώντας το γάντι σε όποιον αμφισβητεί την ηγεσία του. Για το ξεκαθάρισμα απέναντι σε αμφισβητίες και διαφωνούντες επιδιώκει την εκ νέου επιβεβαίωση με εντολή των μελών, δείχνοντας να επιμένει στην απόφαση του για εκλογές.

Όλα πάντως αναμένονται να λυθούν εντός του Συνεδρίου όταν το σώμα θα τοποθετηθεί υπέρ της εισήγησης του προέδρου, αλλά και άλλων προτάσεων που πιθανά θα κατατεθούν, όπως αυτή που συνοδεύεται από συλλογή υπογραφών που οδηγεί στην ακύρωση των εκλογών.

«Ζητώντας την άδεια του Προεδρείου του Συνεδρίου μας, θα αλλάξω την ώρα της ομιλίας μου. Θα μιλήσω το πρωί στις 11:00, πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων» έκανε γνωστό αργά χθες το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στέφανος Κασσελάκης, Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σε πρώτο πλάνο στο Συνέδριο από χθες βρίσκεται η πρωτοβουλία κεντρικών στελεχών η πρωτοβουλία κεντρικών στελεχών που ζητούν να μην γίνουν εκλογές έτσι ώστε το βάρος όλων στον ΣΥΡΙΖΑ να πέσει στην κρίσιμη για την Κουμουνδούρου μάχη της ευρωκάλπης. Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκαν χθες ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιώργος Τσίπρας που είπε ότι συντάσσεται μαζί τους, καθώς και ο Όθων Ηλιόπουλος. Αργότερα το βράδυ προστέθηκε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε πως «πρόεδρο έχουμε, δεν χρειάζονται εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση όλα σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση, ακόμα και το αν θα γίνουν τελικά οι εκλογές, θα αποφασιστεί από το Συνέδριο σήμερα Κυριακή. Η ημερομηνία των εκλογών, ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη θα πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, με κάλπη ή και υβριδικά, αλλά και η πρόταση για αναβολή των εκλογών – μια πρόταση που την επαναλαμβάνουν και κορυφαία στελέχη του κόμματος – είναι τα ερωτήματα για τα οποία ζητούνται απαντήσεις και γύρω από αυτά θα περιστραφεί η αντιπαράθεση την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου.

Παράλληλα, χθες άνοιξε και η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών σε ψήφισμα το οποίο καλούσε τον πρόεδρο να αποφύγει οποιαδήποτε εσωστρεφή διαδικασία που θα πλήξει περαιτέρω την αξιοπιστία του κόμματος και μάλιστα εν όψει ευρωεκλογών. Μια πρωτοβουλία πάντως για την οποία υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με το από που υποκινήθηκε. Οι φήμες έδειχναν τους Παππά και Φάμελλο, ωστόσο άλλοι υποπτεύονταν υποπτεύονται το στρατόπεδο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρέθηκε στους χώρους του Τάε Κβον Ντο και συνομίλησε με συνέδρους, δήλωσε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν και πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να γίνει «Ιφιγένεια». Πολύ αργότερα, το βράδυ, ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας δημοσιογράφους απέδωσε ευθέως στον πρόεδρο την υποκίνηση της πρωτοβουλίας για τις υπογραφές, λέγοντας πως «βάζει τους δικούς του να συλλέγουν υπογραφές για την αναβολή των εκλογών».

Η μοναδική δεδομένη συνθήκη αυτή την στιγμή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυο διεκδικητές για την ηγεσία του κόμματος. Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε «παρούσα» και μπαίνει απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική εκλογική μάχη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη στην οποία ανακοίνωσε την πρόθεση της να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, την πρόταση οι εκλογές να γίνουν στις 10 Μαρτίου και να διεξαχθούν με προσέλευση στις κάλπες και ηλεκτρονικό τρόπο. Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν με βάση όσα προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. «Ο πρόεδρος έκανε μια παράλειψη στην ομιλία του ή κάτι δεν θυμήθηκε. Το Καταστατικό του κόμματος» ήταν το σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Είχε προηγηθεί ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους, είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διεξαγωγή των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό, δηλαδή σε ένα μήνα τουλάχιστον και με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου και της ταυτοπροσωπίας ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν είναι εναντίον στην ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά αυτή να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με εξασφαλισμένο το αδιάβλητο των εκλογών, δηλαδή να εξασφαλιστεί το απαραβίαστο και η ταυτοπροσωπία. «Εκλογές όπως λέει το Καταστατικό αλλιώς θα γίνει Κούγκι» υπογράμμισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Είμαι παρούσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ»

«Άκουσα την δημόσια πρόσκληση του Προέδρου. Στην πρόσκληση του Προέδρου απαντώ: Είμαι παρούσα. Ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Απέναντι στην ιστορία του χώρου μας και στους αγώνες που δώσαμε μαζί. Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη» με αυτά τα λόγια η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε πως μπαίνει απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της άσκησε δριμεία κριτική, με έμμεσο τρόπο, στον Στέφανο Κασσελάκη τονίζοντας πως πρέπει «να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά. Πόση ανοχή ακόμη θα δείξουμε στα λάθη; Και είναι άλλο τα λάθη της απειρίας και άλλο τα λάθη της αλαζονείας. Να σταματήσουμε να λέμε τη μία ημέρα το ένα και την άλλη μέρα το αντίθετο. Να σταματήσουμε να δεσμευόμαστε για πράγματα που σε λίγες ημέρες ή τα ξεχνάμε ή τα αναιρούμε. Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε: Σοβαρότητα και Αξιοπιστία. Καλή και χρήσιμη η επικοινωνία. Ναι. Αλλά μόνο η επικοινωνία δεν φτάνει. Η επικοινωνία πρέπει να υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο. Όχι να το υποκαθιστά».

Κασσελάκης: Εκλογές 10 Μαρτίου και να γίνουν υβριδικά

Θα μείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αμέσως μετά την ομιλία της Ολγας Γεροβασίλη η οποία δήλωσε παρούσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και τόνισε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου θα γίνουν στις 10 Μαρτίου και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα και ψηφιακής συμμετοχής.

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής, το ιστορικό στέλεχος», είπε στην αρχή της σύντομης παρέμβασής του και συμπλήρωσε: «Δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας ότι εγώ θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δεσμεύομαι ότι εγώ θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας». Και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών θα προσκαλέσω και την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα της να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειαζόμαστε. Να ξέρουν όλοι πως το τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει».
Όσο για την αναμέτρηση, τόνισε πως «πρέπει να πάμε σε εκλογές προέδρου στις 10 Μαρτίου και να γίνουν υβριδικά για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή», αναφέροντας πως «και προφανώς αυτή είναι η εισήγησή μου προς το Συνέδριο την οποία θα ακολουθήσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *