Pleiades Shipping | Εκτέλεση του εφοπλιστή Κωστή Περατικού από τη “17 Νοέμβρη”

Εκτέλεση του εφοπλιστή Κωστή Περατικού από τα μέλη της "17 Νοέμβρη" | Pleiades Shipping

Τα Bραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Η σεμνή τελετή απονομής έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στην Pleiades Shipping Agents S.A.

Η Pleiades Shipping Agents S.A. αποτελεί μία από τις δυναμικότερες εταιρείες της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με πορεία πολλών δεκαετιών στον κλάδο, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη της ναυτιλιακής αγοράς με τον άμεσο τρόπο διαχείρισης του στόλου της και τη συνετή πολιτική λειτουργίας της, που διασφαλίζει την αυστηρή συντήρηση του στόλου δεξαμενόπλοιών της και την ασφάλεια για τους ναυτικούς της.

202109021711367692
Εκτέλεση του εφοπλιστή Κωστή Περατικού από τα μέλη της “17 Νοέμβρη” | Pleiades Shipping

Η πορεία της εταιρείας στο εγχώριο και διεθνές ναυτιλιακό επιχειρείν είναι συνυφασμένη με το επιχειρηματικό όραμα και τις ικανότητες της οικογένειας Περατικού, η οποία αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα κεφάλαια στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας.

H Pleiades Shipping Agents S.A., στο ξεκίνημα της εταιρικής της ιστορίας τη δεκαετία του 1960, αποτελούσε την εκπρόσωπο διαχειρίστρια εταιρεία στον Πειραιά της Pegasus Ocean Services του Λονδίνου.

Σημείο-σταθμός για την Pleiades Shipping S.A. είναι η ανεξαρτητοποίησή της από την Pegasus Ocean Services το 1992 και η απόφαση της εταιρείας να ειδικευτεί στους Panamax-Aframax τύπους τάνκερ στην πετρελαϊκή αγορά.

Με την πάροδο του χρόνου, η Pleiades Shipping S.A. θα εισερχόταν δυναμικά στην αγορά των νεότευκτων, σημειώνοντας σημαντική ανανέωση του στόλου της μέσω αξιοσημείωτων επενδύσεων. Χαρακτηριστικό της διαχείρισης του στόλου αλλά και των προτεραιοτήτων της εταιρείας σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και τον εξοπλισμό των πλοίων της είναι η σαφής προτίμηση στην ελληνική αγορά και στις εταιρείες που απαρτίζουν την ελληνική ναυτιλιακή συστάδα.

Το φετινό βραβείο για την «Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας» απονέμεται έπειτα από τελική επιλογή των μελών της HEMEXPO. Η διαδικασία αυτή εξασφάλισε ότι η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελούνταν από διακεκριμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας στον χώρο της ναυτιλιακής τεχνολογίας, της κατασκευής και της καινοτομίας, με εμπεριστατωμένη γνώση του αντικειμένου για το οποίο κλήθηκαν να αποφασίσουν.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να βραβεύσουν την Pleiades Shipping Agents S.A., έχοντας ως γνώμονα τη διαρκή και συστηματική στήριξη της «made in Greece» τεχνολογίας καθώς και την πολυδιάστατη υποστήριξη και εμπιστοσύνη που δείχνει έμπρακτα προς τις ελληνικές κατασκευάστριες εταιρείες του Πειραιά και των όμορων δήμων.

Η υποστήριξη της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα, από ναυτιλιακές εταιρείες με σημαντική παράδοση και διεθνές εκτόπισμα, αποτελεί κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες στον κλάδο της κατασκευής και του εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά, σε μια εποχή που σημαντική μερίδα νέων εγκαταλείπουν την πατρίδα μας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.

O κ. Μιλτιάδης Συννεφιάς, Technical Director της Pleiades Shipping Agents S.A., παραλαμβάνει το αγαλματίδιο «Ευκράντη» από τον κ. Ηλία Μάλλιο, Υπεύθυνο Εξαγωγών της Seabrigt
O κ. Μιλτιάδης Συννεφιάς, Technical Director της Pleiades Shipping Agents S.A., παραλαμβάνει το αγαλματίδιο «Ευκράντη» από τον κ. Ηλία Μάλλιο, Υπεύθυνο Εξαγωγών της Seabrigt | Pleiades Shipping | Εκτέλεση του εφοπλιστή Κωστή Περατικού από τη “17 Νοέμβρη”

Περισσότερες πληροφορίες για την Pleiades Shipping Agents S.A., αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ελληνική ναυτιλιακή συνεχίζει το «ράλι» επενδύσεων σε δεξαμενόπλοια-Το deal των $48 εκατ. Κύριο

Αξίζει να θυμηθούμε πως η Άνοιξη του 2021 ήταν εξαιρετική για την εταιρεία Pleiades Shipping Agents, συμφερόντων της οικογένειας Περατικού.

Ειδικότερα, η ναυλομεσιτική Golden Destiny σημείωσε σε report πως η ναυτιλιακή άσκησε option για νέα παραγγελία ενός tanker, τύπου aframax, χωρητικότητας 115.000 dwt, στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Daehan. Το ύψος της συμφωνίας αποτιμάται στα 48 εκατ. δολάρια και το πλοίο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το 2022. Το report αναφέρει πως η Pleiades αναμένει συνολικά τρία συμβατικά aframaxes από το συγκεκριμένο ναυπηγείο.

H Pleiades πούλησε μία σειρά από πλοία στη διάρκεια του 2020, συγκεντρώνοντας κεφάλαιο για την υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης σε νέο τονάζ. Τον Απρίλιο του 2020 έγινε γνωστό ότι παραχώρησε δύο bulk carriers, κίνηση που σηματοδότησε την έξοδό της από την αγορά του ξηρού φορτίου, στην οποία είχε εισέλθει το 2017.

Αργότερα, το Νοέμβριο του ίδιου έτους πούλησε τo ΜR2 tanker «Glafkos», το aframax «Kalamas» (κατέληξε στην Performance Shipping της οικογένειας Παληού) και το επίσης aframax «Pamisos» (κατέληξε στην NGM Energy, συμφερόντων Νίκου Μουνδρέα). 

Σήμερα, η ναυτιλιακή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, αλλά και τη βάση δεδομένων Equasis, διαχειρίζεται εννέα δεξαμενόπλοια, κατασκευής από το 2005 έως το 2018. Όλα τα πλοία πλέεουν με τη σημαία της Λιβερίας, με εξαίρεση ένα, το οποίο φέρει την ελληνική σημαία. Η πλειοψηφία των tankers είναι panamaxes, αλλά με τις νέες παραγγελίες ενισχύεται και ο αριθμός των aframaxes.

135125 17n 1
Εκτέλεση του εφοπλιστή Κωστή Περατικού από τα μέλη της “17 Νοέμβρη” | Pleiades Shipping

Η δολοφονία του Κώστα Περατικού από τη 17 Νοέμβρη

Την Τετάρτη 28 Μαΐου 1997, στις 17.15, δολοφονείται ο εφοπλιστής Κωστής Περατικός, 42 ετών. Στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Φιλελλήνων, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, τρεις ένοπλοι περικύκλωσαν και πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση τον εφοπλιστή που περπατούσε για να πάει στο αυτοκίνητό του. Ο Κ. Περατικός εξέπνευσε στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου διεκομίσθη. Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες και δύο βολίδες από σφαίρες των 45 χιλιοστών. Οι δράστες χρησιμοποίησαν τρία κλεμμένα αυτοκίνητα για να διαφύγουν, μεταξύ αυτών και ένα ταξί.

Αμέσως η Αστυνομία έκανε την εκτίμηση ότι επρόκειτο για επίθεση από τη 17Ν. «Η 17 Νοέμβρη ζει…» είπαν αμέσως ανώτεροι αξιωματικοί της Ασφάλειας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Η παρατεταμένη απουσία της 17Ν είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπήρχε μια φθορά στην οργάνωση και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εκτιμούσε ότι «η 17Ν έπνεε τα επαναστατικά λοίσθια».

Μετά τη δολοφονία και τη δημοσίευση της προκήρυξης (με πολλά συντακτικά και ορθογραφικά λάθη και με την οργάνωση να… ξεχνά ένα υστερόγραφο και να το στέλνει μία ημέρα μετά στην «Ελευθεροτυπία») η Αστυνομία διέρρεε ότι «διαβλέπει μια προσπάθεια της οργάνωσης να πείσει ότι όλα στο εσωτερικό της δουλεύουν κανονικά και ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν παρέμεινε αδρανής, αλλά προσπάθησε άλλες δύο φορές να χτυπήσει τον προκαθορισμένο στόχο της, που ήταν ο Κ. Περατικός». Επίσης, τα ρεπορτάζ συμφωνούσαν ότι αστυνομικοί «διαβλέπουν μια δυσκολία στην επικοινωνία των ατόμων που συνθέτουν την πυραμίδα της 17Ν». Τι έλεγε η 17Ν

1015 b3c2ae48 5459 4893 818f f935557399be
Εκτέλεση του εφοπλιστή Κωστή Περατικού από τα μέλη της “17 Νοέμβρη” | Pleiades Shipping


Με μία οκτασέλιδη προκήρυξη, γραμμένη σε τρεις «δόσεις», η 17Ν ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση. Αποκάλυψε ότι ήταν προγραμματισμένη από τον Ιούνιο του 1995, αλλά το σχέδιο ναυάγησε τότε, όπως και το 1996, όταν η επιχείρηση επανελήφθη χωρίς επιτυχία. Το πρώτο τμήμα φέρεται να έχει γραφεί τον Ιούνιο του ’95, περίοδο που είχε προγραμματιστεί για πρώτη φορά η εκτέλεση του Περατικού. Το δεύτερο τμήμα, σύμφωνα με την οργάνωση, έχει γραφεί τον Μάιο του 1996. Το τρίτο τμήμα χαρακτηρίζεται ως υστερόγραφο με ημερομηνία συγγραφής τον Μάρτιο του 1997 και δεν αφορά τη δολοφονία Περατικού, αλλά την κρίση στα Ιμια και τη στάση Σημίτη σε αυτήν.


«Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, από τους κυριότερους υπεύθυνους για την απάτη της «ιδιωτικοποίησης» των ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο κύριος αυτός αφού πήρε τα ναυπηγεία χωρίς να πληρώσει φράγκο από την τσέπη του, αφού τα λειτούργησε επί τρία χρόνια, αφού εισέπραξε τα δεκάδες δισεκατομμύρια κρατικά δάνεια, τα εγκατέλειψε πέρσι αφήνοντας χρέη 18 δισεκατομμυρίων, ενώ σήμερα απαιτεί άλλα 17 δισεκατομμύρια από το Δημόσιο. Ο κάθε εφοπλιστής κύριος Περατικός που επαίρεται για τη φιλοπατρία του θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία.

Μπορεί οι θεσμοί της, πολιτικός κόσμος, Δικαιοσύνη, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ‘ναι θεσμοί κράτους μπανανίας, ο ελληνικός λαός όμως δεν πρόκειται να επιτρέψει στους εφοπλιστές να τον εξαπατούν και να τον κλέβουν κατ’ εξακολούθηση κι ατιμώρητα με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ απ’ την άλλη πλευρά μικροί, βιοπαλαιστές κλείνονται στη φυλακή για μικροχρέη στο Δημόσιο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών» (το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το δεύτερο τμήμα της προκήρυξης, που συντάχθηκε στην Αθήνα στις 20.5.96). Τι έλεγαν οι εφημερίδες


«Το μυστικό κρύβεται στα Ναυπηγεία» σχολίαζαν την επομένη της δολοφονίας (29.5.2002) «Τα Νέα». «Ο Δαίμων της 17Ν» έγραφε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η «Ελευθεροτυπία» στις 31.5.1997, σχολιάζοντας την… αποστολή υστερόγραφου προκήρυξης της οργάνωσης, με το οποίο έκανε γνωστό ότι «εκ παραδοχής στην προηγούμενη προκήρυξή της δεν είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στις 15 Φεβρουαρίου του ’96». Η αφηρημάδα αυτή της οργάνωσης σχολιάστηκε περισσότερο και από την επιστροφή της. Σήμερα


Η Αστυνομία διαθέτει την ομολογία του Βασίλη Ξηρού, ο οποίος στην προανακριτική του κατάθεση ομολόγησε ότι συμμετείχε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Από την κατάθεση του Βασίλη Ξηρού προκύπτει ότι συμμετείχαν και οι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και ένας ακόμη με το ψευδώνυμο «Τάκης». «Ο «Λουκάς» και ο αδερφός μου μού έκαναν γνωστό ότι η επόμενη ενέργεια ήταν να σκοτώσουμε τον εφοπλιστή Περατικό στον Πειραιά».


Επίσης, η Αστυνομία διαθέτει δακτυλικό αποτύπωμα του Σάββα Ξηρού: «Δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες της 17Ν στη δολοφονία του Κωστή Περατικού ταυτίζονται με αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού» (ανακοίνωση Φώτη Νασιάκου, 4.7.2002).


Τέλος, η Αστυνομία διαθέτει το 38άρι περίστροφο τύπου Smith & Wesson με τον αύξοντα αριθμό 971379, το οποίο βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου 84, στα Κάτω Πατήσια, που χρησιμοποιήθηκε στην προσπάθεια διαφυγής μετά τη δολοφονία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *