“Κράτει” οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενόψει των δυσκολιών του χειμώνα

"Κράτει" οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενόψει των δυσκολιών λιγνιτ του χειμώνα

Κατεβάζουν διακόπτες το ένα μετά το άλλο, την περίοδο αυτή, τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, για εξοικονόμηση καυσίμου, προκειμένου μέσα στον Οκτώβριο να έχει καταφέρει να μαζέψει στις αυλές των μονάδων της γύρω στα 2,5 εκατομμύρια τόνους.

κείμενο Θοδωρής Παναγούλης

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Εκεί που στις καλοκαιρινές αιχμές δούλευαν στο φουλ και οι επτά λιγνιτικές, πλέον λειτουργούν μόνο δύο, οι 3 και 5 του Αγ. Δημητρίου.

Το μήνυμα της διοίκησης είναι «κράτει στις μηχανές», με στόχο να έχουν μαζευτεί μέσα στις επόμενες 15 – 20 ημέρες στις αυλές των μονάδων όσο το δυνατόν περισσότεροι τόνοι καυσίμου και να έχει αυξηθεί σημαντικά το απόθεμα. Ο στόχος μιλά για συνολικά 2,5 εκατομμύρια, ωστόσο δεν θεωρείται απλός να επιτευχθεί.

λιγνιτ
“Κράτει” οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενόψει των δυσκολιών του χειμώνα

Το τελευταίο διάστημα τα αποθέματα έχουν μειωθεί αισθητά, έπειτα από τη μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα το καλοκαίρι, όταν η συμμετοχή λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είχε φτάσει στο 25%.

Αυτή τη στιγμή, οι συσσωρευμένοι τόνοι στην αυλή του Αγ. Δημητρίου είναι 720.000, στην Μελίτη 200.000 και στην Μεγαλόπολη 500.000. Συνυπολογίζοντας και τους 700.000 τόνους, οι οποίοι έχουν εξορυχθεί αλλά βρίσκονται ακόμη στα ορυχεία (Μαυροπηγή, Νότιο Πεδίο) χωρίς να έχουν μεταφερθεί στις αυλές, το σύνολο ανέρχεται στους 2,15 εκατ. τόνους.

Άρα για να επιτευχθεί ο στόχος της ΔΕΗ, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες τα ορυχεία να δουλεύουν στο φουλ της εξορυκτικής τους δυνατότητας, των 35-40.000 τόνων την ημέρα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα νέο προγραμματισμό των επιτελείων της ΔΕΗ, προκειμένου το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των μηνών Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου, όταν και αρχίζουν να δουλεύουν στο φουλ οι τηλεθερμάνσεις στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Αξιοποιώντας την περιορισμένη λειτουργία των μονάδων το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, οπότε και μειώνονται σημαντικά οι καταναλώσεις, θα επιδιωχθεί μια κατακόρυφη αύξηση των λιγνιτικών αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τη κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τα ορυχεία της Αχλάδας.

"Κράτει" οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενόψει των δυσκολιών του χειμώνα
Εργοστάσιο ΔΕΗ (φωτό αρχείου) EUROKINISSI | “Κράτει” οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενόψει των δυσκολιών του χειμώνα

Η αλήθεια είναι ότι για να κερδηθεί πλήρως το στοίχημα του λιγνίτη πρέπει να αποσαφηνιστεί το τοπίο γύρω από το μέλλον των συγκεκριμένων ορυχείων, ώστε να αρχίσουν να τροφοδοτούν την επιχείρηση με επιπλέον τόνους.

Τα σενάρια για μια νέα συμφωνία της ιδιοκτησίας των ορυχείων με μεγάλο ενεργειακό όμιλο επιμένουν, χωρίς να επιβεβαιώνονται επισήμως από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Εκτός από το συνεχή αγώνα που δίνει η ΔΕΗ για να κερδίσει το στοίχημα του λιγνίτη, κάνει ταυτόχρονα συνεχείς δοκιμές για τη λειτουργία με πετρέλαιο της μονάδας αερίου στην Κομοτηνή, εφόσον φυσικά χρειαστεί, ενώ καλά νέα έρχονται από το μέτωπο των υδροηλεκτρικών, τα επίπεδα των οποίων βρίσκονται σε καλό σημείο (2.800 GWh).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *