Βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει τη στιγμή που το τουρκικό F-16 πέφτει πάνω στο μαχητικό του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, στις 23 Μαΐου 2006
Συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο, που αποτυπώνει τη στιγμή που το τουρκικό F-16 πέφτει πάνω στο μαχητικό αεροσκάφος του ήρωα Κώστα Ηλιάκη, εν ώρα πτήσης στο Αιγαίο Πέλαγος στις 23 Μαΐου 2006, βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στο οπτικοακουστικό υλικό που εξασφάλισε και πρόβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ακούγονται τα τελευταία λόγια του έλληνα σμηναγού, λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση με το τουρκικό αεροσκάφος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του ήρωα πιλότου.
Σε αυτό υπάρχουν, επίσης, οι στιγμές της αναχαίτισης.
Ο διάλογός του με τον συνάδελφό του, με τον οποίον είχαν απογειωθεί μαζί από το αεροδρόμιο της Σούδας με στόχο να αναχαιτίσουν τα μαχητικά της γείτονος, ξυπνά μνήμες από το θλιβερό περιστατικό που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Το βίντεο – ντοκουμέντο
Το χρονικό
Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν από τις 12:40 το μεσημέρι εκείνης της αποφράδας ημέρας, τουρκικός σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών F-16, στον οποίον μετείχε και ένα φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4, μπήκε στην περιοχή ευθύνης του FIR Αθηνών από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, κατά την πάγια τουρκική πρακτική, χωρίς να έχει υποβάλει σχέδια πτήσης.
Πιθανότατα, η αποστολή ήταν η φωτογράφιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που φιλοξενούνταν στην Κρήτη.
Ένα ζεύγος ελληνικών F-16 σηκώθηκε από την αεροπορική βάση της Σούδας, προκειμένου να αναγνωρίσει και να αναχαιτίσει τα τουρκικά μαχητικά. Η διαταγή, όμως, ήταν σαφής: τα ελληνικά μαχητικά δεν έπρεπε να αφήσουν τα τουρκικά αεροσκάφη να πλησιάσουν τα παράλια της Κρήτης και να φωτογραφίσουν ελληνικές εγκαταστάσεις.
Περίπου στις 12:45, το ελληνικό ζεύγος αεροσκαφών είχε πλησιάσει τα τουρκικά. Εκεί συνέβη η σύγκρουση των δύο μαχητικών.
Συγκεκριμένα, ο χειριστής του τούρκικου αεροσκάφους F-16C, Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, κάνοντας έναν δολοφονικό ελιγμό, χτύπησε με το δεξί φτερό την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία.
Τα συντρίμμια του μαχητικού βρέθηκαν λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας το τραγικό συμβάν, ενώ ο τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.
Ποιος ήταν ο Κώστας Ηλιάκης
Ο Κώστας Ηλιάκης, ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη, είχε γεννηθεί στα Χανιά, στις 15 Αυγούστου 1970.
Αφού μαθήτευσε σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Χανίων, ο νεαρός Κώστας, άνθρωπος χαμηλών τόνων, μεθοδικός και ψύχραιμος, εισήχθη το 1989 στη Σχολή Ικάρων, τη μοναδική επιλογή του στο μηχανογραφικό δελτίο για τη συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Επιμελής Ίκαρος, ο Κώστας ορκίστηκε ανθυποσμηναγός το καλοκαίρι του 1993 και τοποθετήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η πτητική του εκπαίδευση με αεροσκάφη Τ2.
Ακολούθως τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ, και πιο συγκεκριμένα στην 340 Mοίρα Βομβαρδισμού (αεροσκάφη Α-7 Corsair).
Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσης περιόδου φοίτησε στο Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), παρακολούθησε το Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας και κατέστη, σε συνδυασμό με τις ικανότητες και την ευσυνειδησία του, ένας από τους πλέον ικανούς επαγγελματίες στο χώρο του.
Έτσι, το 2002 αποτέλεσε μέρος του πυρήνα των 10 Ιπταμένων που στάλθηκαν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στα νέα F-16 Block 52+.
Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, ο Κώστας επέστρεψε στην Ελλάδα, στην 347 Μοίρα της 111 ΠΜ (Νέα Αγχίαλος Βόλου), μέχρι να αφιχθούν τα νέα αεροσκάφη στην 115 ΠΜ.
Τον Ιούνιο του 2003 μετατέθηκε στην 340 Μοίρα της 115 ΠΜ, στην αγαπημένη του «Αλεπού» (στο έμβλημα της Μοίρας παριστάνεται μια αλεπού, ενώ το χαρακτηριστικό κλήσης είναι το FOX), όπου απέκτησε επιπλέον εμπειρίες στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+, έλαβε μέρος στο σχεδιασμό και την εκτέλεση νυχτερινών επιχειρήσεων, ενώ κατέστη εκπαιδευτής αέρος.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, απονεμήθηκε στον αποθανόντα αξιωματικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.
Στις 23 Μαΐου 2007 έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο.