Κοιτάσματα Κρήτης | Εντός χρονοδιαγράμματος για ενδεχόμενες γεωτρήσεις το 2025-2026

oil ellada

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο γνωστοποιήθηκε ότι ο έλεγχος των θαλάσσιων οικοπέδων στα νότια και δυτικά της Κρήτης, περνά από τη γαλλική Total που αποφάσισε να αποχωρήσει, στην αμερικανική ExxonMobil.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V ανέλαβε το 75% του ποσοστού της ΤotalEnergies (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης. Το υπόλοιπο ποσοστό (25% του 40%) πέρασε σε θυγατρικές των ΕΛΠΕ. Παράλληλα η ExxonMobil ανέλαβε καθήκοντα εντολοδόχου στην παραχώρηση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τέσσερις μήνες μετά, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, η κοινοπραξία που ελέγχει την παραχώρηση (ExxonMobil και ΕΛΠΕ) προχωρά στη διενέργεια σεισμικών ερευνών, που θεωρούνται κρίσιμες για τον εντοπισμό των ειδικότερων περιοχών ενδιαφέροντος αλλά και των πιθανών γεωτρητικών στόχων.

Η διενέργεια των σεισμικών ερευνών γίνεται εντός χρονοδιαγράμματος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα είχε γνωστοποιήσει η ΕΔΕΥΕΠ: σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων τοποθετείται χρονικά για τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.

Στη συνέχεια προβλέπεται να ακολουθήσουν τρισδιάστατες σεισμικές το 2024. Η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση θα ληφθεί το 2025 – 2026 ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027. Η παραγωγή τοποθετείται για το 2029 εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία.

Κοιτάσματα Κρήτης | Εντός χρονοδιαγράμματος για ενδεχόμενες γεωτρήσεις το 2025-2026
Κοιτάσματα Κρήτης | Εντός χρονοδιαγράμματος για ενδεχόμενες γεωτρήσεις το 2025-2026

Δυνητικό μέγεθος

Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε “Τάλως” ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι παραχωρησιούχοι δηλαδή η Total και η ExxonMobil. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70 – 90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15 – 20 % των καταναλώσεων της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *