H ιστορία του Κεραμεικού | Εικόνες από το χθες στον Κεραμεικό του σήμερα

H ιστορία του Κεραμεικού | Εικόνες από το χθες στον Κεραμεικό του σήμερα

Ο Κεραμεικός είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται δυτικά της Ακρόπολης, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. Γειτονεύει με τις συνοικίες του Θησείου, των Πετραλώνων, το Γκάζι, το Βοτανικό και το Μεταξουργείο.

Η περιοχή οφείλει το όνομα της στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, που βρίσκεται στη ΒΑ. πλευρά της συμβολής των οδών Πειραιώς και Ερμού. Η τοποθεσία αυτή ήταν το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας και σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Το 1962 αποκαλύφθηκε η ταφική ιερά οδός του Κεραμεικού με πλήθος ευρημάτων διαφόρων εποχών. Βρέθηκαν έως και υπολείμματα ωμού κρέατος ζώων, που προσφέρονταν κατά τη γεωμετρική και αρχαϊκή εποχή επί των τάφων ως τροφή για τις ψυχές των νεκρών[1].

Δίπλα στον Κεραμεικό βρίσκεται η τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων που λειτουργεί στον χώρο του παλιού εργοστασίου υγραερίου, γνωστού ως γκάζι.

Η περιοχή εξυπηρετείται από τον ομώνυμο σταθμό της Γραμμής 3 του Μετρό.

Εικόνες από το χθες στον Κεραμεικό του σήμερα

Στον Κεραμεικό, το Μεταξουργείο και το Γκάζι του σήμερα, με τους πολύβουους δρόμους, τα λιτά στέκια μα και τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, που βρίθουν από περαστικούς, τουρίστες, γλεντοκόπους της Αθήνας και του Πειραιά, με το χρώμα του παλιού, τα ποικίλα καθημερινά προβλήματα και τις τόσες αντιθέσεις, μπορείς, άλλοτε να διακρίνεις και άλλοτε να φανταστείς, κομμάτια της ιστορίας της παλιάς Αθήνας – εποχών, είτε δυσκολότερων, είτε ρομαντικότερων, είτε απλώς πολύ διαφορετικών από τη σημερινή.

Τα νεοκλασικά σπίτια κρύβουν τα δικά τους μυστικά, όπως και σχεδόν καθετί στην περιοχή που ξεπηδά από κάποιο μακρινό παρελθόν: ένα εκκλησάκι, μιαν αυλή βγαλμένη από τα χρόνια των Πομάκων και φυσικά το παλιό εργοστάσιο του φωταερίου, με τα χαρακτηριστικά του καζάνια, που σήμερα στέκουν ακόμα επιβλητικά στην Τεχνόπολη. Ας κάνουμε όμως την περιήγησή μας, με όσα μας χάρισε ο φωτογραφικός φακός…

Ασωμάτων 45 (Ψυρρή): Το σπίτι με τις Καρυάτιδες που έγινε πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη και φωτογράφησε ο  Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν. Χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού και της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Οι Καρυάτιδες που κοσμούν την πρόσοψη, είναι έργο του γλύπτη και ιδιοκτήτη του σπιτιού, Ιωάννη Καρακατσάνη. Σήμερα το κτήριο φιλοξενεί τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

χατζι2
χατζι

Θερμοπυλών & Π. Τσαλδάρη (Μεταξουργείο): Από το 1856, στο οικόπεδο που σήμερα στέκεται το συγκρότημα κατοικιών της φωτογραφίας, υπήρχε το Ίδρυμα Χατζηκώνστα: Ορφανοτροφείο, για του οποίου τη στέγαση παραχώρησαν την οικεία τους οι κληρονόμοι του Κ. Βράνη. Στη θέση εκείνη παλαιότερα διατηρούσε εξοχική κατοικία η Δούκισσα της Πλακεντίας, η οποία κατεστράφη από πυρκαγιά το 1847. Από το 1945 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Κατεδαφίστηκε το 1963.

Θερμοπυλών & Αγησιλάου: Ναός Αγίου Γεωργίου Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα. Aνεγέρθη μεταξύ των ετών 1899-1901 στο εσωτερικό του περιβόλου του ορφανοτροφείου, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Εκκλησία του λεγόμενου «νεο-ρωμανικού» ρυθμού, με τους χαρακτηριστικούς πυργίσκους στις εξωτερικές ακμές.

Πειραιώς και Κλεομβρότου: Νεοκλασικό κτήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *