Κατρούγκαλος | Στην ‘τουρκική γραμμή’ για το θέμα της Θράκης;

Κατρούγκαλος | Στην 'τουρκική γραμμή' για το θέμα της Θράκης;
Κατρούγκαλος | Στην ‘τουρκική γραμμή’ για το θέμα της Θράκης;

Περίεργη θέση από τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ στο πάγιο αίτημα της Άγκυρας για τον αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας στη Θράκη ως τουρκικήςfacebook sharing button

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σε μια ομολογία πρωτοφανούς υποχώρησης από εθνικές θέσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος έλαβε θέση στο θέμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Θράκης».

Επισημαίνεται συνοπτικά ότι το δικαστήριο έκρινε πως το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού επεκτείνεται και στο επίπεδο των ενώσεων προσώπων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δηλώνει στη Θράκη ότι είναι Τούρκος θα μπορεί τώρα να το κάνει και μέσω συλλογικών ενώσεων, δίνοντας στο αίτημά του υπόσταση συλλογικής και άρα εθνικής οντότητας! Αυτό ακριβώς που επί δεκαετίες στη Θράκη προωθεί η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα ως στρατηγικό προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεών της.

Οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν – Γ. Κατρούγκαλος στο One Channel: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο

Βάζοντας πλάτη στους πράκτορες του προξενείου και λειτουργώντας σαν Δούρειος Ίππος, ο πρώην ΥΠΕΞ και τομεάρχης Εξωτερικών σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται ότι αποδέχεται το τουρκικό αίτημα, βάζοντας ακόμα ένα καρφί στην πλάτη της Θράκης! Και όλα αυτά την ώρα που ο ευαίσθητος για τα ξένα δίκαια Κατρούγκαλος αποφεύγει επιμελώς να σχολιάσει την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, απορρίπτει εκ νέου το αίτημα αναγνώρισης του υποκινούμενου σωματείου, διότι, όπως δήλωσε, δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και η διαρροή απορρήτων της διάσκεψης αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σε συνέντευξή του στον πατριωτικό «Χρόνο» της Κομοτηνής ο Γιώργος Κατρούγκαλος, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ανιστόρητους Συριζαίους, δήλωσε κουτοπόνηρα ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού δεν μεταβάλλει τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, λες και αυτό ήταν το ζητούμενο. «Είναι εντελώς σαφές ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική μειονότητα, προσδιορίζεται με θρησκευτικούς όρους στη Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτό δεν τίθεται σε αμφισβήτηση από το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», λέει χαζοχαρούμενα.

Σπεύδει όμως να αναγνωρίσει, δήθεν ανώδυνα, κάτι που ανοίγει κερκόπορτα στη Θράκη, λέγοντας: «Το ΕΔΔΑ δέχθηκε ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού -να μπορεί δηλαδή ένα μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας να λέει “εγώ αισθάνομαι Τούρκος στη συνείδησή μου”- επεκτείνεται και στο επίπεδο των ενώσεων προσώπων». Επισημαίνεται ότι η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη ότι δύσκολα θα επιτύχει να κατοχυρώσει «εθνικά χαρακτηριστικά» στους μουσουλμάνους της Θράκης, επιδιώκει μέσω της ανάδειξης του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι να κερδίσει τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας σαν τουρκικής.

katrougkalos

Έχουν σπάσει τα μούτρα τους

Οι διαρκείς προσπάθειες για να κατοχυρωθεί -έστω σαν όρος- μια πληθυσμιακή μειοψηφία στην επικράτεια ενός κράτους, ως εθνική μειονότητα, έχουν σπάσει μέχρι στιγμής τα μούτρα τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αφετέρου, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι μια υπόθεση ελεύθερης ατομικής επιλογής και όχι συλλογικό, ενώ δεν προβλέπονται συλλογικά δικαιώματα στις μειονότητες, για τις οποίες αναγνωρίζονται μόνο δικαιώματα ατομικά.

Να σημειωθεί επίσης ότι από την εποχή του Νταβούτογλου η Άγκυρα αποκαλεί τη μειονότητα στη Θράκη «κοινότητα» κατά το προηγούμενο της Κύπρου. Αποδέχεται και αυτό ο Γιώργος Κατρούγκαλος ή το αφήνει για επόμενη φάση;

One thought on “Κατρούγκαλος | Στην ‘τουρκική γραμμή’ για το θέμα της Θράκης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *